İz, Tayfun Pirselimoğlu tarafından yazılmış ve Yeşim Ustaoğlu tarafından yönetilmiş, 1994 yılı yapımı sinema filmi. 14. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde Yılın En İyi Türk Filmi Ödülü'ne layık görülmüştür. Film, gizemli bir ölüm olayını araştıran bir komiserin hikâyesini anlatır. Bir pavyonda çalışan müzisyen Cezmi Kara evinde ölü bulunur. Yüzü hasar gören Cezmi’nin kimliği tespit edilemez. Emekliliği yaklaşan polis komiseri Kemal, olayı çözmek için araştırmaya başlar. Deliller, olayın bir intihar olduğunu göstermektedir. Bu yüzden polis davayı kapatmak ister. Cezmi’nin geçmişini araştıran ve evinde çeşitli ipuçları bulan Kemal, olayın cinayet olabileceğini düşünür. Etrafındaki polislerin kendisini vazgeçirmeye çalışmasına rağmen komiser olayı kişisel çabalarıyla çözmeye çalışır. Ancak Kemal soruşturmayı derinleştirdikçe kendini karmaşık olayların içinde bulacaktır.

Notlar

* Agâh Özgüç'ün Ansiklopedik Türk Filmleri Sözlüğü'nde, filmin Yeşim Ustaoğlu'nun ilk uzun metrajlı sinema filmi olduğu belirtilmektedir (Özgüç, Türk Filmleri Sözlüğü, 777).

*Filmin yapım yılı, filmin jeneriğinde 1994 olarak geçmekteyken, Agâh Özgüç'ün Ansiklopedik Türk Filmleri Sözlüğü'nde (Özgüç, Türk Filmleri Sözlüğü, 777) ve Türker İnanoğlu'nun 5555 Afişle Türk Sineması kitabında 1993 olarak geçmektedir (İnanoğlu, 5555 Afişle, 935).

*Filmin jeneriğinde ve Agâh Özgüç'ün Ansiklopedik Türk Filmleri Sözlüğü'nde, filmin Kültür Bakanlığı'nın katkılarıyla yapıldığı belirtilmiştir (Özgüç, Türk Filmleri Sözlüğü, 777).

*Film Yaman Okay'a ithaf edilmiştir.

*Filmde geçen müzik bilgisi jenerikte şu şekilde verilmiştir: “Ey Deniz Gözlü Kadın” Orkestra: Niyazi Erdem, Solist: Zehra Eren.

Oyuncular

Taner Barlas, İlhan Kilimci, Ara Güler, Giovanni Scognamillo, Selçuk Uluergüven, Bülent Kayabaş, Tunca Yönder, Kemal İnci, Kerem Atabeyoğlu, Mustafa Aslan, Ömer Çolakoğlu, İskender Bağcılar, Cem Coşkun, Aytaç Arman, Nur Sürer, Derya Alabora, Meral Çetinkaya, Kutay Köktürk, Erdinç Akbaş, Tekin Siper, Metin Çekmez, İsmet Ay, Can Kolukısa, Serra Yılmaz.

***

İki Şafak Arasında

Kadir’in aile işinde yaşanan bir olay sonucu çalışanlardan biri ağır yaralanır. Kadir, krizle baş etmeye çalıştığı sırada ailesiyle ilgili bazı gerçekleri öğrenir. Hayallerini, ailesini ve yaralı işçinin eşini etkileyecek ahlaki bir karar vermek zorundadır.

Mubi’nin yorumu

San Sebastián’da dünya prömiyerini gerçekleştirdikten sonra Torino’da En İyi Film seçilen İki Şafak Arasında, olgun sinema dili ve kusursuz ritmiyle yeni bir yeteneğin müjdecisi. Selman Nacar, ilk filminde, gücü kaybetmemek uğruna yapılanları ve sistemin çarklarını ustalıkla tasvir ediyor.

Yönetmen Selman Nacar

Türkiye, Romanya, 2021

***

Oyun Vakti (1967 Yapımı)

Sakarlığıyla meşhur Mösyö Hulot, her yanı modern araç gereçlerle dolu Paris’te sudan çıkmış balığa döner. İş için biriyle buluşmaya çalışırken kısa sürede kaybolur. Mösyö Hulot şehirde daireler çizerken, yolu sık sık, Amerikalı turist Barbara’yla kesişir.

Slapstick komedi başyapıtı Oyun Vakti, “Tativille” adı verilen, muazzam bir özenle hazırlanmış set tasarımıyla da anılır. Jacques Tati’nin Paris’in seslerini ustaca yeniden yarattığı klasik, modern şehir düzenine ve tüketim çılgınlığına zekice bir eleştiri getiriyor.

Yönetmen Jacques Tati

Fransa, Italya, 1967

***

Bir Daha Asla Kar Yağmayacak

Bir Daha Asla Kar Yağmayacak, müşterilerinin hayatını değiştiren bir masörün hikâyesini konu ediyor. Ukraynalı Zhenia, Polonya’da masör olarak çalışan bir göçmendir. Zengin bir topluluğun içine dâhil olan Zhenia, çalıştığı insanların maddi olarak sıkıntıları olmasa da manevi olarak mutsuz olduklarını fark eder. Mesleğini en iyi şekilde yapmaya çalışan Zhenia, müşterilerini kendisine hayran bırakır. Elleri ile müşterilerini iyileştirip, gözleri ile onların ruhlarına dokunan Zhenia, zamanla müşterilerinin hayatını değiştirmeye başlar.

Yönetmen Malgorzata Szumowska, Michal Englert

Senarist Malgorzata Szumowska, Michal Englert

Oyuncular: Alec Utgoff, Maja Ostaszewska, Agata Kulesza

Orijinal adı Masazysta

***

Popüler Sinema

Anka

Çocuk yaşta ailesini bir trafik kazasında kaybeden Murat, o günden beri hayata tutunmak konusunda oldukça gönülsüzdür. Yakın arkadaşı Tarık, sevdiği kadın Zümrüt ve onu bu yaşa kadar getiren Ejder babası, Murat'ı bu durumdan kurtarmak için ellerinden gelen ne varsa yapıyorlardır. Fakat işten henüz kovulan ve parası yavaş yavaş biten Murat'ın hayatına dair bir adım atamıyor olması onu iyice karamsarlığa itiyordur. Ejder baba, Murat'ın hayatında bir kırılma noktası olan kaza gününe dair ne varsa tam olarak yaşaması gerektiğini düşündüğü için ailesiyle birlikte kaza yaptıkları arabayı bulup gözünün önüne getirir. O an Murat için çok zor bir andır. Ya o günü affedecek ya da karamsarlığa iyice gömülecektir. Bu riski almak zorunda olan Ejder baba, onu artık bu halde görmek istemediğini söyleyerek Murat'tan bir karar vermesini ister. Murat bir süreliğine ortalardan kaybolur. Ve geri döndüğünde artık hayata bağlanmak isteyen bir adam olduğunu söyler. Murat o günden sonra elinden gelenin en iyisini yapmaya başlayacaktır.

Drive My Car

Japon sinemasının istikrarlı yeteneği Ryusuke Hamaguchi’nin son filmi Drive My Car, Haruki Murakami’nin bir hikâyesinden sinemaya uyarlandı. Kaybettiği eşinin yasını tutan başarılı yönetmen Yusuke Kafuku, Çehov’un Vanya Dayı oyununu sahneye koymak üzere Hiroşima’da bir festivale çağırılır. Festival kendisine 20 yaşında bir kadın şoför tahsis eder; Kafuku, hiç beklemediği bir şekilde, gizemli şoförüyle yalnızlık, kayıplar ve yasla bezeli, sırların karşılıklı olarak açıklandığı bir dizi yolculuğa çıkar. Sanatın aslen insan doğasını daha iyi anlamak için bir araç olabileceğini savunan bu zarif film, ustalıkla işlenmiş bir yalnızlık muhakemesi. Dünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapan Drive My Car hak edilmiş En İyi Senaryo ödülünün de sahibi.

Kaos Yürüyüşü

Patrick Ness'in Chaos Walking roman serisinin 2008'de yayımlanan ilk kitabı The Knife of Never Letting Go'dan uyarlanan Chaos Walking, kadınların tamamının öldüğü, erkeklerin ise birbirilerinin düşüncelerini Gürültü (Noise) adı verilen bir şekilde duyup görebildiği distopik bir dünyada, Violet adında gizemli bir genç kadının ortaya çıkmasıyla değişen dengeleri anlatıyor.

Çığlık

Scream serisinin beşinci filmi, kendi başından geçenlere benzer seri cinayetleri çözmek için Woodsboro'ya geri dönen Sidney ile bu mücadelede onunla yeniden güçlerini birleştiren Gale ve Dewey'nin hikâyesini anlatıyor. Sakin Woodsboro kasabasını şoke eden acımasız cinayetler zincirinden 25 yıl sonra yeni bir katil, hayalet maskesini takar ve kasabanın ölümcül geçmişine ait sırlarını yeniden canlandırmak için bir grup genci hedef almaya başlar.

Koloni

Uzak bir gelecekte, uzun süre önce yaşanmaz bir hale gelmiş olan Dünya'ya zorunlu iniş yapan bir kadın astronot, artık çorak olan bu gezegenin kalan nüfusunun kaderine karar vermek zorunda kalır.

İlk Temas

Yönetmen koltuğunda Atilla Barışer'ın oturduğu gerilim, bilim-kurgu türündeki “İlk Temas” filminin oyuncu kadrosunda Bekir Annıak, Bedirhan Barışer, Maksut Kesici, İrem Akçay, Mehmet Sait Aydın gibi isimler yer alıyor.