Yıllardır beklediğimiz an gelip çattı. Cumartesi oynanan maçtan sonra, Trabzonspor’umuzun şampiyonluğu artık kesinleşti. Bundan sonraki maçları sadece futbol oynamak için oynayacağız. Bizim neslin bile şampiyonluğa hasret kaldığı böyle bir dönemde, Trabzonspor’un açık ara şampiyonluğu şehre büyük bir hareketlilik kazandırdı.

Yaklaşık on günden beri akın akın dünyanın dört bir yanından şehrimize gelen taraftarlarımız gönüllerince de eğlenip dinlenerek, şampiyonluğu da ceplerine koyup geldikleri yerlere geri dönecekler.

Bu dönüş elbette ki sıradan bir dönüş olmayacak. Uğruna heyecandan canlar verilen, şampiyonluğu kata-külle ile elinden alınan, Anadolu’nun hor görüşmüşlüğüne karşı bir başkaldırı olarak görülen Trabzonspor artık sadece gönüllerin değil, “2021- 2022 futbol liginin” açık ara şampiyonu olmuş durumda.

Futbolcusundan, teknik heyeti ve başkanından yönetim kuruluna kadar bütün ilgilileri alkışlıyor ve kendilerine, bu mutluluğu yarım asra yakın bir zamandan sonra bu şehre yaşattıkları için ayrı ayrı teşekkürlerimizi sunuyoruz.

***

Yıllar sonra; Trabzonspor’un maçı berabere bitirmesinin ardından, Trabzon’da yapılan kutlamalar dünyanın başka hiçbir ülkesinde görülmüş sevinç gösterileri gibi değildi. Yüzbinlerin şehrin meydan ve ana caddelerini tıklım tıklım doldurarak eğlenmeleri, dahası bu eğlenme sürecinde hiçbir taşkınlığa meydan vermemeleri ve bu coşkunun sabaha kadar sürmesi görülmeye değer güzelliklerdi.

***

Bundan sonra öyle zannediyorum ki; Türkiye’de en çok tekrar edilecek slogan “Şampiyon Trabzon-Bize her yer Trabzon” sloganı olacaktır. Gelecek yılların da şampiyon olabilecek takımının alt yapısını sağlam bir şekilde hazırlamış olması bize bunu göstermektedir.

***

Trabzonspor sadece Anadolu ezilmişliğine başkaldırının sembolü değil, dünyanın bütün mazlum milletlerinin de bastırılmış duygularının gönüllü temsilciliğini yapmaktadır. Bundan dolayı, dünyanın bir ucu olan Liberya’dan, Afrika’nın birçok ülkesinden, Türk Cumhuriyetlerinden, Amerika ve Avustralya’dan onlarca taraftarımızı Trabzon şehri misafir etmektedir.

Böyle bir takım görüntüsü dünyada yok, bunun bilinmesini ve unutulmamasını isteriz.

Kırk yıl geç gelen şampiyonluğumuzun bir bayram havası içerisinde, taşkınlık yapılmadan ve de asla silah kullanılmadan coşkuyla kutlandığına şahit olduk.

Maç için gelen taraftarlar şehre adeta sığmadılar. Yer-gök insan kaynıyordu. Meydandaki kutlamaların dünya henüz bir benzerine şahitlik etmedi.

Böyle bir coşku seli de zaten ancak Trabzonspor taraftarına yakışırdı. Şampiyonluğumuz kutlu olsun diyorum.

***

Bu sene ayrıca muhteşem bir Ramazan ayı yaşadık. Kimselerin yorulmadığı, zorlanmadığı bir iklim yapısı ile bir aylık oruç vaktinin nasıl geçtiğini anlamadan, bayram sabahı insanlarımız camilerimizi dolduracak. Ramazan ayını tamamlamanın güzelliği, şampiyon olmanın heyecanı ile pandemi dönemi birbirleri ile kucaklaşamayan ve hatta tokalaşamayan milyonları hasretle kucaklaşıp bayramlaşacaklar. Hastalar ziyaret edilecek, şehirler köylere boşalacak, yaşlıların halı-hatırı sorulup elleri öpülecek, torunlar dedelerine ve babaannelerine kavuşup hasret giderecekler.

***

Bir araya gelen dostlar hep; “nerede o eski bayramlar” diye ahlanırlar! Çoğumuz buna şahit olmuşuzdur.

O eski bayramları anlamlı kılan insanların davranışlarıydı. Birbirlerine karşı; sevgi, saygı, izzeti ikram ve güler yüzlü karşılamalarıydı. Camilerde bayram namazları kılındıktan sonra; cami çıkışında bekleyen camiye yakın evlerin sahipleri guruplarca insanları evlerine davet eder, düğün yemeğinden geri kalmayan yemekler ikram edip, sohbete dalarlardı. Çocuklar para toplamak için değil, büyüklere saygının pratik uygulamasını yapmak için evleri dolaşıp büyüklerin ellerinden öperlerdi.

Evin hanımının hemen orada ellerine tutuşturduğu yiyecekleri yemenin keyfini yaşayan o nesiller bu gün bu uygulamaların çok uzağında kaldıkları için; “nerede o eski bayramlar” diye hayıflanmaktadırlar. O eski bayramlar, bizlerin birbirimizi yeniden keşfetmemizde, birbirimize değer vermemizde, izzeti ikramda bulunmamızda, saygı duymamızdadır.

Dün olduğu gibi bugün de eğer bu hareketleri yapabiliyorsak o eski günlerin tadını yakalayabiliriz. Teknoloji kültürünün bu kadar fazla iç dünyamızı parçalamasına artık izin vermemeliyiz.

***

Netice bu yıl Trabzon insanı iki bayramı birden kutlamanın heyecanını yaşamaktadır. Önce, bugünden itibaren mübarek “Ramazan Bayramını” kutlayacağız. Sonrasında kesinleşmiş olmasına rağmen, ligin bitiminde kavuşacağımız, kutlamalarına geçtiğimiz Cumartesi günü başladığımız şampiyonluk bayramımızın devamını kutlayacağız.

Tüm Trabzon’umuza ve ülkemize hayırlı, uğurlu olsun diyor, “Karadeniz’de Sonnokta” ailesi ve okurlarının bu iki bayramlarını canı gönülden kutluyorum.