İktisadi büyümede en önemli unsur , insanın manevi bünyesidir.

İktisadi büyümeye yön ve şekil veren cemiyetin bütün bünyelerine bağlı kalarak inşa edilen iktisadi sistemdir.

İktisadi büyümenin umulduğu gibi olması için , sistemin tatbik edileceği cemiyetten inşa edilmesi şarttır.

Bir defa iktisadi büyümeye hız veren , kalkınmanın birinci kaynağı olan insanın manevi bünyesidir.

İnsanın manevi bünyesi demekle onun gayesini , dinini , ahlakını vb. kast etmekteyiz.

İnsanın manevi bünyesi ne derece yüksek olursa , kalkınmanın kaynağı haline gelebilmesi için onun, teknik ve manevi yönden eğitilmesi gerekir.

Bakınız, bugüne kadar uygulanan işçiye iş bulma ! zihniyetini ortadan kaldırma işe işçi bulma zihniyeti tatbik edilmelidir.

Bu yolu uyguladıktan sonra teknik ve manevi yönde eğitilmek , kalkınmanız kaynağı haline gelen , işgücünü temsil eden kimseleri istihdam etmeye sıra gelir.

İktisadi büyümenin safhaları , manevi bünyesi yüksek , İslam dininin kurallarına gönülden riayet ederek , söz ve davranışlara bu esaslara göre yön veren teknik kafileye eleman yetiştirmek olacaktır.

Bu yöntemler uygulandığında , bizim sanayimiz , Avrupa Sanayisi ile kafa kafaya yarışabilecek duruma gelecektir.

Esasen , İslam' daki zekat prensiplerini tamı tamına uygulanmasında doğacak fikir ile zengin ve fakir arasındaki uçurumun kalkmasını sağlayacak olan , zekat müessesesi vücut bulacaktır.

Zenginden alınan zekat , fakire verildiğinde , zenginin , tabiri caizse lüks bir arabası olduğunda , fakirinde aldığı zekatlarla , normal bir arabaya ya da daha belirgin olması için fakirin hayatı zengin gibi değilse de normal hayatını idame ettirmeye yarayacaktır.

Şayet İslam' ın bu zekat prensiplerine uyulmazsa , ihtimaldir ki ; toplumda sosyal bir huzursuzluk ( patlama ) meydana gelir.

İktisadi kalkınmada ön şart , fakiri zenginleştirmek de mümkün olur.

Tabii ki , bunlar iktisadi büyümenin şartlarından bir kaç tanesidir.

Örnekleri çoğalabilir ...

         

Temizlik , Maske , Mesafe Kurallarına Lütfen Dikkat edelim. Aşımızı Olalım , diğer insanların hastalanmalarına sebep olmayalım..