Tek ana başlıkta toplanan imar ve şehircilik, bir şehrin olmazsa olmazıdır.

İnşaat sektörü her geçen gün, yeni gelişmelerle kendini yenilerken, yenilenmeyen imar ve şehircilik, birçok eleştirilere rağmen hala aynı gözlem dâhilindedir.

Ülkemiz, hızlı bir kalkınma hamlesine dahil olmak için birçok alternatiflere odaklanırken, maalesef şehircilik, siyasi belediyeciliğe heba edilmektedir.

Trabzon da bu örnekleri içinde muhafaza eden, potansiyeli yüksek bir konumdadır.

Ancak bu il, altyapı mağduru düşüncelere teslim olduğundan, gelinen noktada imar ve şehircilik inandırıcı ölçüde değildir.

Eski bir yerleşim merkezi olan Trabzon, maalesef güneye açılım olmadığından, mevcut hâliyle imar zafiyeti yaşamaktadır.

Her kafadan çıkan cılız ses ile durumun vahametini yaşamaktayız.

Belediyelerin genel manada bu şehre inandırıcı planlama yapmadığından, herkesin kendi düşüncesini hayata geçirme gayreti içerisinde olduğu açık olarak gözlenmektedir. Son kırk yıldır, düşünmesi dahi zor imar uygulaması herkeste endişe oluşturmaktadır.

Yıllar önce, on sekizinci madde uygulaması ile soluk alması gereken bu il, maalesef ucuz düşüncelere teslim olmuş durumdadır.

İmara açılmaması gereken yerlerin, imarda planlamayla dahil olacak yerler ile tam bir karışıklık içerisine getirilmesi, bu ilin yaşamını etkilemektedir.

Trabzon'un akciğeri olan Çukurçayır'ın imara açtırılmasının son derece yanlış olduğu gerçeği, her geçen gün daha da belirgin hale gelmektedir.

Kendi içinde hava sirkülasyonu yok edilen Çukurçayır/Boztepe, aşırı yüksek katlar, çok fazla yoğunluğu kaldıramayacak kadar zemin sıkıntısı ile karşı karşıyadır. Bu bölge, yakın gelecekte mutlaka yeni bir revizyona tâbi tutulmalı, bu hâliyle tüm bölge özel statüye alınıp mevcut yerleşimin yüzde atmışı iskân dışı bırakılmalıdır. Hatta yapım içerisinde olanların da bu kapsama acilen dahil edilmesi doğru olacaktır.

Yine, imar ve şehircilikte eksik olarak görülen Yomra, Şana ve Kaşüstü bölgesi ciddi sıkıntılı yerleşim yeri olarak daima eleştiri içerisindedir.

Plan ve programı, yerleşik düzeni tartışılır haldeki bu bölge maalesef olumsuzluğa teslim olmuş durumdadır.

Trabzon'un batı bölgesi olan, Beşirli semtinde de planlama eksikliği yaşanırken, ham toprak ağırlıklı olması hususiyle sık sık istinat duvarı çökmeleri ile karşı karşıyadır.

Yapılması gereken, bu şehri yaşanılır kılmak için, tüm STK’ların içine dâhil olacak, Trabzon'un gelecek vizyonunu oluşturmak. Aksi düşünce ve davranışlar bu şehrin yaşanırlığını yok etmekten başka bir mana ifade etmez.