Skytrax, 1899 yılında İngiltere’de kurulmuş, ankete ve danışmaya bağlı araştırmalar yapan köklü bir şirkettir.

Bu şirket çalışma alanlarına 1991’den bu yana havayollarını ve havaalanlarını da dahil etmiştir.

Skytrax, ticari havayollarını en iyi kabin, en iyi ikram, en iyi dinlenme salonu, en iyi uçak içi eğlence sistemleri gibi konuların yanı sıra şimdi güvenlik ve Kovid-19 gibi kriterler açısından da gözlemlemektedir.

Skytrax araştırmalarını, yolculuk yapan kişilerin oylarına ve internet sitesine girerek görüşlerini belirten takipçilerinin oylarına göre belirler ve her yıl değişik kategorilerde “Havacılık Oskarları” diye adlandırılan Skytrax Ödüllerini dağıtır.
Yılın havalimanı ve yılın havayolu ana başlığı altında yıllardır yapılan bu seçim veya değerlendirme ne kadar adil ne kadar inandırıcı bunu havacılık kamuoyu elbette bir yere oturtmuştur.

Fakat bazı ödüllendirmelerin oluşmasında izlenen yöntem elbette her zaman tartışılabilir.

Aylardan beri sosyal medyada reklam yapıp, bize oy verin diyen havalimanları bu konuda ne kadar başarılı oldu bunu en iyi seçimde derece alanlar biliyorlar.
Ben bu ankete katılarak oyumu İstanbul Havalimanı için tereddütsüz kullandım.
Sonuçta bu tesis devletin milli malıdır.

Şimdilerde dereceye giren havalimanları kazandıkları kategoriyi bir yana bırakıp “En iyi havalimanı” seçildiklerini gururla duyuruyorlar.

Bakalım kimler en iyi…

Katar’ın başkenti Doha'daki Hamad Havalimanı, 2021 Dünya Havalimanı Ödülleri'nde Dünyanın En İyi Havalimanı seçildi. İstanbul Havalimanı ise yarışta “Dünyanın En İyileştirilmiş Havalimanı” olma başarısını gösterdi.

Singapur Changi Havalimanı Dünyanın En İyi Havalimanı Personeli klasmanında dereceye girdi. Dünyada 2 numara olan Tokyo Haneda Havalimanı, Dünyanın En Temiz Havalimanı seçilmeyi başardı.

İstanbul Havalimanı Güney Avrupa’nın en iyi havalimanı kategorisinde 1’inci olma başarısı gösterirken, genel dünya sıralamasında 2020’de ancak 102’inci iken, 2021’de 17’inci olmayı başardı.

29 Ekim 2018’de resmen, 06.04.2019’da ise fiilen hizmete açılan İstanbul Havalimanı 01.08.2021 tarihine kadar 645 bin 917 uçuşta, 312 ayrı noktadan toplam 91 milyon 635 bin 064 yolcuyu misafir etme başarısını da gösterdi. İstanbul Havalimanı 2020 yılında da Skytrax’tan 5 yıldızlı havalimanı ödülü kazanmıştı.

İstanbul Havalimanı, daha önce de Uluslararası arenada 2008’den bu yana müşteri deneyimi yarışmaları düzenleyen Awards International’ın Türkiye’de ilk kez düzenlediği ‘CX Awards Turkey-Müşteri Deneyimi Ödülleri 2021 yarışmasında da 4 ödül birden kazanmıştı.

Skytrax’ın 2021 COVID-19 Havalimanı Mükemmellik Ödülleri’nde de, İstanbul Havalimanı’nın da aralarında bulunduğu 39 havalimanı ödül kazanmayı başardı.