Kuruluşundan bugüne otuz yıl geçti, ancak manen kuruluş aşaması otuz yılın çok gerisindedir.

22.1.1992 yılında kurulan Karadeniz Yazarlar Birliği (KYB) görev bölümü yaparak ilk toplantısını kurucuları ile 27.1.1992 tarihinde yaptı, yönetime dahil olanlar ile görev bölümü şu şekilde idi: Genel Başkan Cumhur Odabaşıoğlu, Genel Bşk. Yrd. Sabri İskender, Genel Sekreter Halit Macit, Genel Sekreter Yrd. Özçelik Küçükertunç, Muhasip Nevzat Yılmaz, Üye: Ali Rıza Yıldız, Üye: Refik Karaağaçlı.

Türkiye’nin edebiyatına, kültürüne ve sanatına en büyük katkıyı veren Trabzon’dur, yani bu ildir.

Potansiyeli büyük olan bu kadim şehirde oluşan, ayrıştırılması imkan dışı bulunan bu özelliklerden hareketle, Karadeniz Yazarlar Birliği, heyecanı yüksek bir oluşumu içine dahil ederek kurulmuş ve yoluna devam etmektedir.

İnişli çıkışlı birçok yolu aşarak, bugün geldiği mesafe hizmetin özelliğini ortaya koymaktadır. Kurumsal bazda, büyük bir boşluğu dolduran KYB, ülkemizin yüksek milli hassasiyetini kalbî vücut etmesi ile de ilklerin içerisindedir, hatta en başındadır.

Bu abidenin yazar, çizer ve edebî oluşumlardaki yerini tartışma dahiline hiç kimsenin alamayacağı gibi, bu ildeki suni geçici heveslerin KYB hiçbir yerinde yoktur.

Kuruluş itibariyle geçen sürede, bu müstesna kuruluşun her aşamasını yakinen takip eden, kurucuları arasında bulunduğum KYB’ye ait arşivlediğim çok sayıda bilgi, belge ve fotoğrafları ilk fırsatta tasnif ederek müstakil bir eser hâline getirerek, kültür ortamında hizmete sunmayı amaçlıyorum.

Ve yine, özellikleri ile çok ayrı bir yere sahip Karadeniz Yazarlar Birliği’nin, üye paylaşımı ve duruş itibariyle, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti ile hizmet birlikteliği oluşumu ise, doğal bir düşünce olduğu gerçeğiyle, gazeteci ve yazar ile gazeteci sıfatı ile bu ilde hizmeti bulunan değerlerimizin iki ayrı çatı ile tek düşünce odağında gönül birlikteliği mevcuttur.

KYB’nin 3 Temmuz 2021 tarihinde 13. Genel Kurul’da yönetimi şu şekilde oluştu: Sebahattin Saruhan, Necmi Koç, Ahmet Yayla, Nazmiye Yazıcı, Ahmet Taş, Süleyman Bilgin, İsmail Topal.

Trabzon’un kültür ve sanat dahil her alanda yükselmesine daima omuz olan KYB’nin değerli üyelerinin ortak kararı ile oluşan seçim sonucunda ortaya çıkan tablonun, bu güzel birlikteliğe katkı yapacağını belirtiyor ve başarılar diliyorum.