Fotoğrafta gördüğünüz kişi 15 yaşında, otizmli bir genç kız. Otizmin türlerinden biri olan Asperger Sendromuna sahip. Yani empati kurma, sosyalleşme, göz teması kurma, 5 duyu ile ilgili hassasiyet, bazı konuları takıntı haline getirme gibi sorunlar yaşayan biri. 

Fotoğrafta tek başına bir protesto gerçekleştiriyor. İklim değişikliği konusunda insanların ilgisiz kaldığını görünce bu yola başvurdu. Okuldaki arkadaşları protestoya yanaşmayınca karınca misali tek başına yola çıkmaya karar verdi. Ve cuma günleri okula gitmeyerek İsveç parlamentosunun önünde “İklim için bir şey yap” pankartı ile protestoya başladı.

Amatör bir fotoğrafçının kişisel hesaplarından paylaştığı fotoğraflardan sonra dikkat çekti. Ve tek başına başlattığı bu hareket zamanla giderek artan bir ilgi görmeye başladı. Öyle ki “Gelecek için Cumalar” sloganı ile cuma günleri düzenlediği protestoların ünü ülke sınırlarını aştı. Onlarca ülkede milyonlarca kişi sokağa çıkmaya başladı. Bunun üzerine genç kız 2019 yılında Birleşmiş Milletlerin Amerika’da yapacağı İklim Değişikliği Konferansına davet edildi. 

Ve genç kız, söz hakkı tanındığında konferansta ses getiren bir konuşma yaptı. “Kral çıplak” diyen çocuk gibi gerçekleri hiç çekinmeden söyledi.  

“İnsanlar acı çekiyor. İnsanlar ölüyor. Bütün ekosistem çöküyor. Kitlesel bir yok oluşun başlangıcındayız. Ve bütün konuştuğunuz para ve ekonomik büyüme masalları.”

Yalan söyleyemeyen, empati yapamayan otizmli bir genç olarak, daha da önemlisi haklı olmanın verdiği bilgili bir birey olarak konuşmasında biraz sert üslup takındı. 

“Gerçekten durumun ciddiyetini anlıyorsanız ve halen harekete geçmiyorsanız bu şeytan olduğunuzu gösterir ama buna inanmak istemiyorum”

Sahi, insanlar şeytan olabilir mi?

İklim konusunu bir kenara bırakırsak şu an dünya üzerinde yaşayan her dokuz kişiden biri aç. Yaklaşık olarak 25 bin kişi her gün açlığa bağlı sebepler nedeniyle ölüyor. Dünya nüfusunun yaklaşık onda biri temiz suya dahi ulaşamıyor.  

Buna karşılık her dört kişiden biri aşırı kilolu, her on kişiden biri ise obez. Kilolarından kurtulmak isteyenlerin sağlık sistemleri üzerine bindirdiği yük, aç insanları doyurmak için gerekli olan paranın kat be kat üstünde. Kaçak uyuşturucuya harcanan para yaklaşık 210 milyar dolar. Aşırı lüks harcamalar ise pandemi dönemi öncesi 1,3 trilyon avroya kadar ulaşmıştı.   

Şeytanlığı bilinmez ama insanoğlunun, adaletsiz bir düzen kurduğu bir gerçek. Bu düzene kendince bir yol çizerek isyan eden Greta Thunberg, Birleşmiş Milletler Konferansındaki konuşmasından sonra daha da popüler hale geldi. Kısa bir süre sonra ünlü Time dergisi tarafından 2019 yılı için “ünyanın en etkili kişisi” seçildi. Ayrıca Nobel Barış ödülüne aday gösterildi.

Greta’yı ön plana çıkaran şeylerden biri de herkesin bildiği ama söyleyemediği şeyleri açık açık söyleyebilmesiydi. Davos’da düzenlenen bir iklim kampanyasında katılımcılara şunu söyledi. 

“Bazı insanlar, bazı şirketler, özellikle bazı karar vericiler, akıl almaz miktarlarda para kazanmaya devam etmek için hangi paha biçilmez değerlerden vazgeçtiklerini tam olarak biliyorlar. Sanırım bugün burada olan birçoğunuz bu grup insanlara dâhilsiniz."