Küresel ısınma neticesinde küresel ortalama sıcaklığın arttığı ve bununla bağlantılı olarak, ısınmanın hızlandığından bahsetmiştik geçen haftalarda. Ya küresel ısınmanın Dünya’ya ve insanlığa etkileri?

İnsanın en büyük özelliği bulunduğu koşullara ayak uydurmasıdır. Bundan dolayı değişimler veya küresel ısınmanın etkileri net bir şekilde görülemeyebilir. Ancak, Dünya’da meydana gelen doğa olaylarındaki artışlar gözlerden kaçamaz. Öyle ki, sertleşen yağışlar, buharlaşmadaki artış ve kuraklık bunun sonuçlarıdır. Ve geri dönüşü olmayan yola girildiğinde bu olaylar felaket seviyesinde gerçekleşecektir. Bunların yanında küresel ısınma insan fizyolojisini de etkilemektedir. Keza, doğal yollarla gebelikteki azalma, kadınların doğurganlığının ve ısınmanın etkisiyle azalan sperm sayılarından kaynaklandığı bilimsel olarak ispatlanmıştır.

Felaket senaryolarını yaşamamayı ümit edenler, bu konuda bir şeylerin yapılması gerektiğinin farkındadır ve uluslararası işbirlikleri ve toplantılar düzenleyerek önleme çalışmaları yürütmektedirler.

Hükümetler seviyesinde gerçekleştirilen planlar, toplantılar ve işbirliklerine bazı ülkeler gerçekten katılırken, bazıları ise ilgiliymiş gibi yapmaktadır. Bunun en güzel örneği ise karbondioksit salınımının en fazla olduğu ABD ve Çin’in küresel ısınmayı önlemek için toplantı ve planlardan başka bir şey yapmamaları gösterilebilir.

Küresel ısınmayı engellemenin en etili ve kısa yolları, enerji tüketiminin azaltılması, enerji verimliliğinin artırılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması olarak sayılabilir. Bazı ülkeler, enerji üretiminde tamamen çevreci, rüzgâr ve güneş enerjisi gibi seçenekleri kullanırken bir yandan da fosil temelli olmayan hidrojen enerjisi alternatifi üzerinde çalışmalar yürütmektedirler.

Bireysel olarak bize düşen ise, bilinçli tüketici olup, gereksiz tüketilen her şeyin üretilmesi için enerji harcandığını ve bu enerjiyi üretmek içinse karbondioksit salındığını bilerek, ona göre yaşamaktır. Diğer deyişle, gereksiz tüketimi önleyip ve tasarruf etmek bireysel olarak yapabileceğimiz en önemli tedbirdir. Hükümet programlarında küresel ısınmaya karşı tedbirlerin yer alması ve ancak insanlığın bilinçlenmesi ile geri dönüşü olmayan yola girmeden felaketleri sıyırabilir, gelecek nesillere yaşanabilecek bir Dünya bırakabiliriz.