Birkaç gün önce televizyondaki bir kanalda, gencecik çocukların parklarda perişan bir şekilde yerlerde yatmakta olduğunu müşahede ettim. Bu gençlere yazık değil mi? Neredeyse bu ihmalle bir nesil heba oluyor. Burada devlet olarak bu gençlere el atıp, bu tür alışkanlıklara bir demenin zamanı çoktan gelip geçmiş bile...

Madde ve alkol bağımlılığını önleyici etkilere şiddetle ihtiyaç vardır. Bunlardan bir meşguliyet olacağı gibi spora özendirmek, ivedilikle devlet olarak ele alınmalıdır. Spor, eğlence aracı, sağlık amaçlı olarak yapılabilir. 

Spor; hem kişiler, hem de gruplar için tedavi aracıdır. Kişiler problemlerini gidermek için alkol almak yerine, spora yönelmeleri büyük önem taşır. 

Bir defa spor yapmak, grup arkadaşlığına vesile olur. Dolayısıyla kişi çevresini, sporun sayesinde genişletebilir. 

Ayrıca sporun rehabilitasyon etkisi bilinmektedir. 

Sporun psikolojik tedavisinin yararları da bilinmektedir. Spor, her türlü fiziksel etkinliği kişide sağlar. Düzenli spor, kuvvetten düşmeyi önler. Oysa madde bağımlılığı ve alkol kullanımı kişilerin beyin yapısını sarstığı gibi, kuvvetten de düşürür. Spor aynı zamanda, kişinin kendisine güven duygusunu sağladığı gibi, hayata bağlanma sevincini de artırır ve kişinin ülkesine de bağlılığını sağlar. 

Madde ve alkol müptelası olan gençleri spora özendirirken, basit hareketlerden başlamak gerekir. Örneğin; yürüyüş “jok” kültür fizik hareketleri, tenis, yüzme vb. Sporlar yaptırılabilir. 

Bu sporlara adapte olan bireyler, kendilerine disiplinli bir hayat tarzı kazandırırlar. Bunun neticesinde hem kendilerine faydaları olur hem de topluma yararlı birer birey olurlar. 

Spor yaparken, mümkünse tek başına değil, toplu halde yapılması en zor hareketler yapılsa dahil kişi yorgunluğunun farkında olmayıp, yaptığı spordan zevk alır. Görev icabı bulunduğum dünyanın çeşitli ülkelerinde gördüğümüz, oralardaki halkın büyük çoğunluğunun bağımlılıktan ve alkolden kurtulmak için hepsi sözleşmişçesine her sabah genç, ihtiyar parklarda spor yaptıklarını hayret ve gıpta ile seyrettim. Bizim ülkemizde neden olmasın?

Gittiğimiz ülkelerde yaptığımız araştırmalar neticesinde, oranın insanları %70- %80 'i alkol bağımlılığından kurtulmak için bu tür spor etkinliklerine katılıp hayata bağlanmaktadırlar. Allah (c.c) yasak ettiği her şey, insana zararlı olduğu bilinmektedir. 

***

Konya’da eğitim uçuşu sırasında şehit olan hemşerimiz pilot yüzbaşı Burak Gençceleb'e Allah'tan rahmet, kederli ailesine ve Türk milletine başsağlığı dilerim. Yüzbaşımıza selam olsun!

Maske, Mesafe ve Hijyen kurallarına lütfen uyalım.