A.B.D. Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (National Aeronautics and Space Administration; NASA) uzun süredir üzerinde çalıştığı ve 30 Temmuz 2020’de gönderdiği Perseverance (Azim) isimli aracı yaklaşık altı buçuk ay süren yolculuğun ardından 18 Şubat 2021’de Mars’a vardı. Mars’ın Dünya’ya uzaklığı yörüngesi boyunca değişiklikler göstermekle beraber, ortalama 225 milyon km olarak kabul edilmektedir. Perseverance’in NASA tarafından açıklanan görevi antik yaşam işaretleri arayıp, kaya örnekleri toplamak.

Büyük ihtimalle herkesin duyduğu Perseverance’ın 2020 Mars görevinin çok fazla akla gelmeyen ve muazzam derecede şaşırtıcı arka planından bahsetmek istiyorum. Öncelikle Dünya ve şartlarında imal edilen bir aracın başka bir gezegende çalışabiliyor olması fazlaca mühendislik ve Azim gerektirdiği açıktır. Buradan, gönderilen aracın isminin nereden geldiği anlaşılabilmektedir.

Bu görev için sarf edilen Azim’i bir düşünelim.

Mars’ta Dünya’mızdakine benzer bir atmosfer yok. Dolayısı havadaki oksijenle yanan ve enerji üreten bir sistem kullanılmamıştır. Alternatif bir yakıt sisteminin olacağı çok nettir. Enerji sistemi ve yönetimi konusunda çok önemli işler gerçekleştirilmiştir.

Herkesin elindeki telefonda bulunan ve Dünya’mızın etrafındaki uydularla haberleşerek yön ve yer bilgilerimizi bulmamızı sağlayan GPS sistemi Mars için mevcut değildir. Aracın konumlandırılması ve yönünü bulması veya yönlendirilebilmesi önemli bir başarıdır.

Yazının başında bahsettiğimiz ortalama 225 milyon kilometre mesafeden haberleşmek görüntüler alıp aracı kontrol etmek, hayal gücünü zorlayan bir iş.

Ortam şartlarına uygun, mekanik ve dinamik kabiliyetlere sahip robotlar geliştirmek, bunların Mars şartlarında çalışmasını sağlamak,

Gezegenin etrafında gaz tabakası var ancak yoğunluğu ve içeriği çok farklı. Dolayısı ile orada uçabilecek bir helikopterin geliştirilmesi,

Saydığım tüm bu işler insanlığın neler yapabileceğini göstermektedir. Ülkemiz ve insanlık namına çalışan ve çalışacak bilim insanlarının tüm dünya halkları tarafından daha fazla desteklenmesi ve mühendislik ve fen gibi çok önemli bilim dallarından uzaklaşma eğiliminde olan yeni neslin teşvik edilmesi gerekliliği aşikârdır.

2020 Mars Görevi ve benzerleri için çalışan tüm bilim insanlarına sağladıkları ilerleme, vizyon ve keşifler için minnettarım.

Mars Görevi 2020 için geliştirilen ve özel kanatlara sahip farklı bir gezegende uçmak için tasarlanan ilk helikopter.