Polis, yurt dışına kaçak insan taşıyan kamyonu sınırda durdurur ve şoföre sorar:

- Ne var kamyonda?

Şoför rutin hale gelmiş kendi düzeninden mütevellit, gayet sakin bir tavırla; “İçeride mal var.” der.

Tüm konuşmalara kulak kabartan kaçaklardan biri, saklandığı yerden kafasını çıkarır ve “Kime mal diyorsun lan sen!” diye çemkirir.

Polis, olan bitene şahit tabi.

- Hani kamyonda mal vardı.(?)

Şoför cevabı yapıştırır:

- Mal olmasa kafasını çıkarır mıydı Allah aşkına, memur bey?

İçerisinde biraz sokak jargonu barındıran adeta atasız atasözü değerindeki bu hikâyeden de anlaşılacağı üzere, etkilere verilen tepkiler kişinin bilinçaltını, yani karakter yapısını ortaya çıkaran yegâne deliller niteliğindedir.

Adına başlı başına mücadele dediğimiz yaşamlarımızda var olmanın ötesinde, kaliteli karakterlerin öznesi konumunda yer alabilmek ancak ve ancak akılla izah edilebilir dik duruşlar ve yine bu yönde sergilenebilir tavırlarla mümkün.

Hülasa; hedefinden sapmış yersiz tepkilerden ziyade, neye nasıl karşılık verilmesi gerektiğine yönelik doğru sıçrayışlarla ancak yolumuza devam edebilir ve istisnasız yine ancak bu düsturu kendine meziyet edinenleri mücadelemize yol arkadaşı edinebiliriz.

YOLDAŞ ÖNEMLİ

Yol arkadaşı demişken.

Adına ömür dediğimiz sayısız sürprize gebe serüvenlerimizin her evresi ve alanında bize güç vermek suretiyle mücadelemizi kolaylaştıran, olası tehlikeleri minimalize ederek yolumuzu güvenli hale getiren yol arkadaşlarına ihtiyaç duymamız herhalde gayet insancıl bir yaklaşım olsa gerek.

Bundan mütevellit doğru yola doğru yoldaş bulmanın ne cetveli var, ne terazisi.

Dolayısıyla güven için gerekli zemini zaman oluşturduğundan, sahip olduğumuz tecrübeler de genelde hayal kırıklıklarımızdan geçmekte.

Velhasıl efendiler ben derim ki; yine de pişmanlıklar sizleri yanıltmasın.

Yalnızca kendi çıkarına hizmet eden bencil, korkak ve çok daha önemlisi sizinle duygu birliği bulunmayan insanları silkinip omzunuzdan atmanız yolunuzu daha da kısaltıp, çok daha güvenli hale getirecektir.

Yani demek istediğim.

Yol için yoldaş, yoldaş için;

- Vefa

- Gönül birliği

- Sadakat gerekli

Gerisi mi?

Sayın maldan gitsin!