Tarihte görüldüğü üzere cahiliyetler, gayri meşru ne varsa muayyen ölçüde sınırlanmış ve haram kılınmıştır. Burada, Arap cahiliyeti, İran cahiliyeti, Hint cahiliyeti, Yunan, Roma ve firavunlar cahiliyeti, bunlar çok eskilere kalmasına rağmen, bakıyorsunuz 21. asrın cahiliyeti aynı olduğu görülmektedir.

Bu alametler tarih boyunca yeryüzündeki cahiliyetlerden kendini gösterir.

Onlar bütün cahiliyetlerde baş alamet olan Allah'a isyan ibadetten uzaklaştırmaktan başka gaye görülmemektedir.

Cahiliyetin kendisinden ayrı mümkün olmayan ortak belirtiler halen Arap cahiliyetinde mevcuttur. Arap cahiliyetinde tek olan Allah'ın ibadetinden yüz çevirmek şeriat bakımından Allah'ın yanı sıra putlara tapmak vardır. Orada  Allah'ın şeriatı yerine cahiliye kanunları ve örfi hükümlerdir.

İnsanların iradelerinde heva ve heves hakimdi kuvvetli zayıfı haksız yere ezerdi.

Adalet hak değil, pazu kuvveti ile elde edilirdi ve bugün ve bu tarihten 14 asır sonra baktığımızda aynı esaslar üzerine kurulmuş olan modern çağımızın cahiliyeti ile karşı karşıyayız.

Günümüzde insanları baştan çıkaran; azdıran şeylere gelince; onlar o kadar çoktur ki; bazen emperyal güçlerin elinde olan kapitalizm illeti  bazen proletarya illeti,bazen kendisi hakkında konuşulmayan mukaddes (putlaştırılan) bir şahıs, bozuk ve yanlış adet, örf ve dejenere olmuş değerler şeklinde karşımıza çıkar onlar her türlüsü ile insanı baştan çıkaran tabiri caiz ise şeytanlar olduğunu diyebiliriz.

İşte yeni cahiliyette bazı alametlerde diğer cahiliyetle bir olmasına rağmen bazı hususi alametleri onu diğerinden ayırır. Bir defa insanlığı Allah'ın yolundan saptırmak için kullanılan şeylerden yüksek ilmi ilerleme ve Allah'ın  yarattıklarına kötülük ve eziyet etmek.

Bunlar günümüz modern dünyanın cahiliyetleridir.

Sosyolojide, iktisatta, psikolojide ve hayatın her safhasında insanı sapıklığa yönelten ve iten bir çok ilmi nazariye ve teoriler modern dünya cahiliyetinde mevcut olan fitne ve fesatın en büyüğü  ilim ve maddi kuvvetten ileri gelmektedir evet o insanlık için yeryüzünde maddi medeniyet bakımından bir çok kolaylıklar meydana getirmiştir.

Önemine binaen tekrar vurgulamak gerekirse modern günümüzdeki cahiliyet tarihteki bütün geçmiş cahiliyetlerden daha çetin, daha habis ve daha şiddetlidir.

İlim, kuvvet, teşkilat ve sistem...

İşte bunlar, bu 21. asrın alamet ve dehalarıdır.

Adalet bugün şer güçlere hizmet ediyor.

Zira bunlar aslında tarafsız birer enerji ve kuvvettirler.

Kendilerine hakim olana hizmet ederler. Yarın beşeriyet hak olan Allah'a yöneldiği zaman, bu alet ve kuvvetleri hayır ve iyilik yolunda kullanabilirler.