Ülkemizin gündemine ortak edilen Montrö Boğazlar sözleşmesi tartışmasını yerelde ilgiyle takip ediyorum. Özellikle sosyal medya da devam eden olumlu ve olumsuz görüşler dikkat çekici. Konu ile ilgili tartışmalarda benim odaklandığım nokta ise Ak Parti Ortahisar İlçe Başkanı Selahaddin Çebi ve CHP Ortahisar İlçe başkanı Fatih Suat Oyman oldu. 

Ak Partili Çebi Montrö görüşlerini sosyal medya ve yazılı medyadan ilan ederken, CHP’li Oyman sosyal medya hesabından videolu bir yanıt verdi. Kim haklı, kim haksız konusuna girmeden yapılan düzeyli açıklamalar Trabzon siyaseti için bana umut verdi. Nedenlerini ortaya koyan iki başkanın siyaset anlayışını tebrik ediyor ve devamını diliyorum. 

AHMET METİN GENÇ’İN HAMLESİ
2020 Kasım tarihli yazımda ‘’ Tabanı arkasına alan Genç, 2024 yerel seçimlerine damgasını vuracak gibi görünüyor. Nasıl mı? Onu Trabzon Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Selahaddin Çebi Ak Parti Ortahisar İlçe Başkanı olarak atandığı zaman konuşalım.’’ cümlelerini kurmuştum. Hislerim beni yanıltmadı ve Selahaddin Çebi Ak Parti Ortahisar İlçe başkanı olarak atandı. Yine hislerim beni yanıltmıyorsa Ahmet Metin Genç Büyükşehir Belediye Başkanlığı için ilk hamlesini tamamladı. Son hamlesini ise Ak Parti İl Başkanı Sezgin Mumcu’nun görev süresi bitmeye yakın konuşalım.

HACISALİOĞLU NE YAPACAK?
Pandemi, ekonomik kriz ve işsizlik iktidarın başını ağrıtırken, muhalefette erken seçim sesleri artmaya başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ardı ardına yaptığı Saadet Partisi yakınlaşması, İstanbul sözleşmesinin iptali, ekonomik program değişikliği ve MYK hamleleri bu ihtimali kuvvetlendiriyor. Ancak; Cumhur ittifakının ortağı Devlet Bahçeli’nin ‘’ Zamanın da seçim.’’ açıklamaları ise yine erken seçim ihtimalini zayıflatıyor. Hal böyleyken zamanında ya da baskın bir seçimde CHP Trabzon’da ne yapacak merak uyandırıyor.

Göreve geldiğinden beri parti içi çekişmelerden uzak duran Hacisalihoğlu uzlaşmacı bir siyaset yürütüyor. Hatırlanacağı üzere eski il başkanı Güzide Uzun’a karşı çetin bir mücadele yürüten Hacisalihoğlu ipi göğüslemişti. Uzak veya yakın bir tarihte gelecek seçime Hacısalihoğlu tabanı dinleyerek mi gider, Genel Merkezi dinleyerek mi gider? Yeni siyasetçiler ile mi çalışır, eski siyasetçiler ile mi devam eder? Banko mu oynar, sürpriz mi seçer?  Bekleyip göreceğiz.

BİR ANALİZ!
Yerelde siyaset yapan derin partililer Ankara’nı havasına bakarlar. Esen rüzgara göre pozisyon alırlar, kulis çalışmalarını başlatırlar. Listeler hazırlarlar, demeçler verirler, tartışmalar açarlar, kavgalar başlatırlar. Yerel derinler uzun zamandır rüzgarsız kaldılar. Ankara’nın havasını kestiremeyen derinler, kabuklarına çekilmiş durumdalar. Her an hazırlar ama hiç hazır değiller.