Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, ulaşımda büyük umutlar saçarak sanki devrim yapacakmış gibi algı yarattı. Gelinen noktada bugünden farklı hiçbir şeyin olmadığını gördük.

—Niye öyle diyorsun, bak araçlar değişecek?

Yahu araçlar zaten yasal olarak değişecekti. Engellilere uygun hâle getirmek için yasa zorunluluğu var. Mevcut araçları engelli olmayan vatandaşlarımız bile güçlükle kullanıyordu.

—Ne bekledik?

Beklediğimiz öncelikle kartlı sistemdi. Anlatmakta sanırız güçlük çektik fakat kartlı sistem çağdaşlık demekti. Kartlı sistem paranın ortak havuzda birikmesi, eşit dağılması ve böylece dolmuşçuların yolcu savaşına girmemesi demekti. Yolcu bulabilmek için “dat dat!” korna basıp insanları taciz etmemesi demekti. Saati belli olan bir ulaşım demekti. Akşamları son dolmuşçunun yolcu bulamadığı yahut canı sıkıldığı için kafasına göre bazen 22.00’de bazen 23.00’te bazen 24.00’te evine gidememesi demekti.

Ancak yapılmadı...

Daha sonra 17+1 araçları bekledik. Bu sayede araç sayısı azalacak, gün boyunca trafiği en fazla meşgul eden bu araçlar 1/3 oranında azalacaktı. Bilhassa Büyükşehir Belediyesinin otobüslerinin bile yeterli olmadığı mesai saatlerinin giriş ve çıkışlarında duraklarda insanlar dakikalarca beklemeyecekti.

Ancak yapılmadı...

Peki, ne oldu şimdi?

Pek da bir şey olmadı.