BUNU HAK ETMİYORUZ

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla birçok kutlama mesajı yayımlandı.

Bazıları şu şekilde: Trabzon Emek ve Demokrasi Platformu adına Engin Nur: “Emeğin, mücadelenin, dayanışmanın günü, işçinin emekçinin bayramı kutlu olsun. Artvin Karatepe’de maden arama, Rize İkizdere’de taş ocağı kurulması, Araklı ve Sürmene’de çöp tesisi kurulması, Maçka’da ormanlarımızın düzensiz bir şekilde kesilmesi, halkımızın doğasının ve yaşam alanlarının yok edilmesine neden olmakta, yine bölgemizde çay ve fındık üreticisinin özel sektöre mahkum edilerek piyasanın sömürü düzenine mahkum edilmesi, böylelikle bölgemiz de tarımın çökmesi, işsizliğin, yoksulluğun artması beraberinde büyük şehirlere göç yaşanması artık toplumsal krizlere neden olmaktadır. Bu ülke, bu halk bunu asla hak etmiyor. Bu ayıbı bu memlekete yaşatanlar utansın. Biz çalışıyoruz, üretiyoruz, bunun karşılığında sadece insanca yaşamak istiyoruz. Memleketi yönetenlere soruyoruz; biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız, ya siz!”

GÜZEL GÜNLER YAKIN

Hizmet-İş Sendikası Trabzon Şube Başkanı ve Hak-İş İl Başkanı İsmail Hakkı Kaplan: “Hak-İş olarak 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününde; tüm emekçilerimiz için daha fazla iş ve gelir güvencesi istiyoruz. Herkes için düzenli asgari gelir yardımı sisteminin kurulmasını istiyoruz. Bizler bugün, 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nde; güvenceli istihdam için, refah dolu yarınlar için, güçlü gelecek için, sağlığımız için, işimiz, ekmeğimiz ve tüm emekçilerimiz için taleplerimizi yine yüksek sesle haykırmak için meydanlardayız. Tüm emekçilerimizi, erdemli ve şeffaf sendikacılık için, dünya sendikal hareketi ile dayanışma için, demokrasi ve sosyal adalet için Hak-İş ile birlikte mücadeleye davet ediyoruz. Güzel günler yakın, yine tüm heyecanımızla meydanlarda buluşacağız. 1 Mayıs uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü Türkiye’de ve dünyada tüm emekçilere kutlu olsun. Ramazan Bayramınızı tebrik ediyoruz.”

ŞARTLAR DAHA DA AĞIRLAŞTI

Türk-İş Trabzon İl Temsilcisi ve Yol-İş Sendikası Trabzon 1 No’lu Şube Başkanı Gökhan Gedikli: “Son elli yılda, bütün dünyada emekçilerin yaşama şartları her sene bir öncekine göre daha da kötüleşti. Asgari ücretin vergi dışı bırakılması fiyat artışının gölgesinde kaldı. Ekmekten şekere, etten süte, meyve ve sebzeye kadar tüm temel gıda ürünlerine yüzde yüzü aşan zamlar sonucunda emekçilerin geçim şartları daha da ağırlaştı. Resmi verilerle yıllık yüzde 61’i aşan enflasyon karşısında; işçinin, emeklinin, çiftçinin, esnafın yani toplumun üreten kesimlerinin eline geçen gelirin büyük bölümü temel harcamalarına bile yetmez oldu. Yani emekçiler sadece ve sadece hayata tutunmaya çalışıyorlar. Türk-İş’in açıklamış olduğu Nisan ayı açlık sınırı 5323 TL, yoksulluk sınırı ise 17 bin 340 TL’dir. Buna göre asgari ücretin ve bütün çalışanların ücretleri acilen artırılmalıdır. Kamuda taşeron işçiliğine, iş yerlerinde ücret adaletsizliğine, geçici ve mevsimlik işçiliğine, güvencesiz çalıştırmaya, KHK adaletsizliğine, iş cinayetlerine, kitlerde kadrosuzluğa, kadına şiddete son, yoksulluğa ve hayat pahalılığına hayır.”

Editör: Haber Merkezi