MECLİS’TE TEMASLI PANİĞİ

Ortahisar Belediye Meclisi Eylül ayı toplantıları dün 2. birleşimle devam etti. Toplantıya bazı üyeler izinli olarak katılmadı. Başkan Vekili Nusret Onur’un yönettiği meclise izinli olarak katılmayan üyelerden birinin temaslı olduğu kaydedildi. Meclis üyesinin temaslı olduğu gerekçesiyle toplantıya katılamaması beraberinde hem esprileri hem de endişeleri getirdi. Başkan Vekili Onur, temaslı olduğu için toplantıya katılamayan üyenin önceki gün Meclis’te bulunduğunu hatırlatarak,  hemen ön sırasında oturan üyeye, önünde oturduğunu hatırlattı. Umarız Meclis’te sıkıntılı bir durum söz konusu olmaz.


***


TEST YERLERİ BELLİ OLDU!

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Trabzon’da da, 6 Eylül 2021 tarihinden itibaren aşı olmayan kişilerin, konser, sinema gibi insanların toplu olarak bulunduğu yerlere girmeleri için PCR test zorunluluğu geliyor. Bu kapsamda Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü de PCR Tarama Numunesi alım noktalarını belirledi. İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “6 Eylül 2021 tarihinden itibaren ilimizde aşı olmayan kişilerin, vatandaşların toplu olarak bulunduğu faaliyetlere katılımlarından önce negatif PCR testi ibraz etme zorunluluğundan dolayı İl Sağlık Müdürlüğümüzce PCR tarama numunesi alım noktaları belirlenmiştir.” denildi. İl Sağlık Müdürlüğü taraması alınacak grupları da şu şekilde açıkladı: “Konser, sinema ve tiyatro gibi toplu organizasyonlara katılacak aşısız ve hastalığı geçirmemiş kişiler. Tüm eğitim kurumlarında görevli aşısız ve hastalığı geçirmemiş kişilerden haftada 2 kez. 12 yaş üstü aşı tanımlanmamış futbol maçı organizasyonuna gidecek hastalığı geçirmemiş kişiler. Uçak, otobüs ve tren gibi toplu taşıma araçları ile şehirlerarası seyahat edecek aşısız ve hastalığı geçirmemiş kişiler.” Trabzon’un Ortahisar İlçesinde Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, numune alım yeri olarak belirlenirken diğer ilçelerde ise İl Sağlık Müdürlükleri, İlçe Devlet Hastaneleri, Toplum Sağlığı Merkezleri numune alım yeri olarak açıklandı. Bu bilgiyi de vatandaşımızla paylaşmış olalım.

Ortahisar İlçesinde Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde hafta içi 09.00-17.00’da, hafta sonu 12.00-16.00’da numune alımı yapılabileceği kaydedilirken, diğer tüm noktalarda ise her gün saat 13.00 ile 17.00 arasında numune alımı yapılacağı belirtildi.


***

ÇAYKUR’UN PLANI

Tarihinde en fazla çay alımını 800 bin 143 tonla 1999'da gerçekleştiren ÇAYKUR, 2021 alım kampanyası sonunda bu rakamı geçmeyi planlıyor. ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da yaklaşık 204 bin ailenin yaş çay tarımı yaptığını söyledi. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde üreticinin yeniden bahçeye girdiğini belirten Alim, üreticilerin kendi hasatlarını yapmasının çay bahçelerini disipline ettiğini, çayın kalitesini artırdığını, yurt dışına çıkan yabancı işçi maliyetinin üreticinin cebinde kaldığını ve ülke ekonomisine kazandırıldığını ifade etti. Yaş çay alımlarının 1980'li yıllardan sonra ÇAYKUR ve özel sektör ile birlikte yürütüldüğünü vurgulayan Alim, şöyle konuştu: “Ancak özel sektörün bu yıl çay alımında nazlanması, geriden gitmesi nedeniyle eski yıllara oranla yaş çay alımında yüksek rakamlara ulaştık. Sosyal devlet ilkesinden yola çıkarak üretici menfaatini düşündüğümüz, üreticiyi mağdur etmemek için, 'Çayın bize gelen kısmının tamamını aldık.' desek yeridir. Maliye Bakanlığının, aldığın ile sattığın dengesi noktasında en çok alabileceğimiz yaş çay yıllık 600-650 bin tondur. Biz ilk iki sürgünde 611 bin tonu geçtik. Üçüncü sürgün ile birlikte 800 bini geçecektir bu gidişle. İnşallah kuru çay satışlarımız da buna paralel olarak artar.” Alim, Doğu Karadeniz'de 46 fabrikayla Türk çay sektörüne hizmet veren ÇAYKUR'un yeni pazarlar oluşturduğunu, özel sektöre çay vererek onların pazarında yer edindiğini ifade etti. ÇAYKUR'un her alanda şeffaf bir şekilde alım satım yaptığını kaydeden Alim, “Bu sezon bizim paketli çay satışımız 132 bin tondur. Bizim yıllık satışlarımız ortalama 115-120 bin tondur. Yıllık en yüksek satışımız 125 bin tondur ama 132 bin ton paketli çay satmış olacağız. 20 bin tonun üzerinde tasnifli çay satmış olacağız. Burada da hedefimizin üzerinde gerçekçi bir satışla çıkmış olacağız. Gerçekçi bir satışla 152 bin ton kuru çay satışı yapmış olacağız. Bu da tarihin yine en yüksek kuru çay satışı olacak.” diye konuştu. Alim, bunun yanında farklı girişimleri olduğunu dile getirerek, “Bu yıl, gelecek yıl farklı ürünler çıkararak daha farklı yerlere gelmek için gayret gösteriyoruz.” dedi. Genel Müdür Alim bu planı da tutturacak gibi görünüyor.
 

Editör: Haber Merkezi