EKMEĞİNİZE GÖZ DİKTİLER

CHP Ortahisar İlçe Başkanı Fatih Suat Oyman, ekmek fiyatları üzerinden asgari ücrete yapılan zam hakkında açıklama yaptı. Oyman: “Fırıncılarımızın temel ürünü ‘unun’ çuvalı ve tüm gider kalemlerine gelen artış nedeniyle ekmeğe gelen zam kaçınılmazdı. Kontrol edilemeyen ve iktidarın artık çözüm bulmadığı ekonomik durumun sonuçlarını vatandaş, ekmek dilimine kadar yaşıyor. Aşağıdaki hesap için ekonomi uzmanı olmaya gerek yok. Ocak 2022 asgari ücretle; 4 bin 253 TL / 2,5 TL= 1701 adet 210 gram ekmek alırken, Temmuz 2022 asgari ücretle; 5 bin 500 TL / 4 TL = 1376 adet 200 gram ekmek alabiliyorsunuz. Aynı durum emeklilerimizin maaşı için geçerli. İşin özeti; yönetenler ekmeğinize göz diktiler. Dolayısıyla uzun uzun sözlere gerek yok, son söz milletindir.” Bakalım Oyman’ın bu açıklamaları nasıl karşılık bulacak.

DOĞAL KALMASI DAHA FAYDALI

Ortahisar Belediye Meclisi CHP Üyesi Oktay Söğüt, Boztepe Yürüyüş Platformu ve Seyir Terası hakkında açıklamalarda bulundu. Söğüt, şunları söyledi: “Ortahisar Belediyesi’nin Boztepe’ye yürüyüş platformu ve seyir terası inşaatı devam ediyor. Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç tarafından yapılan bilgilendirmede, ‘Trabzon’un en seyirlik noktalarından biri olan Boztepe, en cazip noktalardan biri haline gelecek’ deniliyor. Peki sormazlar mı insana, şehrin en cazip noktalarından biri haline gelecek yeri, devasa viyadük ve tünellerle niye deldiniz? En seyirlik noktalarından birini neden hançerlediniz? Artık ne yaparsanız yapın, iş işten geçmiş, Boztepe’ye yazık edilmiş, Boztepe viyadük ve tünelleri artık bu şehrin, şehircilik tarihinin en büyük ayıbı olmuştur. Ayrıca, yürüyüş yolu ve teraslar, derin vadilere, kanyonlara, uçsuz bucaksız eşsiz manzaralara bakmak ve adrenalin yaşanması için yapılır. Boztepe, bu imalatlar açısından uygun bir yer değildir. Doğal alan olarak kalması, seyir terası ve yürüyüş yolu yapılmasından çok daha faydalı olacaktır.” Boztepe’deki o viyadükler daha çok eleştiri konusu olacak gibi görünüyor.

ZAM DEĞİL İADE

Kamu-Sen Trabzon Şube Başkanı Coşkun Dilber, enflasyon farkına yönelik maaşlara yapılan zamlar hakkında açıklamalarda bulundu. Dilber, şunları söyledi: “Enflasyon farkı altı aydan beri cebimizden alınanın 7. ayda kamu çalışanına matematiksel iadesidir. Dolayısıyla bu zam değildir. Kamu çalışanları için planlanmış zam yüzde 7’dir. Bu gerçeği tüm kamu çalışanları ve emeklileri bilmektedir. Bizden alınanın altı ay sonra bize iadesi asla zam olamaz. Kamu çalışanları ve emeklileri için müjde; gerçek enflasyon rakamları ile aylık mahsuplaşma ve yüzde yedilik 7. ay zammına ilave olarak en az çift haneli bir refah payının maaşlara yansıtılmasıdır. Kamu çalışanları ve emeklilerin maaşlarının büyük bir kısmı ortalama enflasyonun çok üzerinde artış gösteren, gıda, barınma ve enerji harcamalarına gitmektedir. Bu nedenle ortalama enflasyon ile bu aradaki farkı kapatmak için mutlaka çift haneli bir refah payı verilmelidir. Görüldüğü gibi sıkça telaffuz edilen yüzde 40 zam söylemi kamu çalışanları ve emeklileri için beklenen zam oranı değil enflasyon farkıdır. Beklenen zam oranı enflasyon farkı, toplu sözleşmede planlanan zam ve çift haneli refah payı artışının birlikte maaşlara yansıtılmasıdır. Olsa olsa müjde bu olabilir. Öte yandan 3600 ek gösterge uygulamasının kapsamının genişletilmesi, ara göstergeler için uygun yansıtma oranlarının koyulması, devletin eğitimle ilgili temel ek gösterge hiyerarşisine uygun fakat herkesin faydalanabileceği bir yapının oluşturulması kaçınılmaz bir gerekliliktir.” Dilber bu açıklamalarında çok haklı.

Editör: Haber Merkezi