İŞÇİLERİN AŞILARI TAMAMLANMALI
Ordu, Giresun ve Trabzon’da üreticiler, fındık hasadı için geri sayıma başladı. Ağustosun ilk haftalarında başlayacak hasat için fındık üreticileri de son hazırlıklarını yapıyor. Bölgedeki illerde fındık hasadına alınan kararla sahil kesimlerinde 7, orta kesimlerde 12, yüksek kesimlerde ise 20 Ağustos'ta başlanacak. Fındık hasadının yaklaşmasıyla bölgeye mevsimlik tarım işçilerinin yanı sıra büyük kentlerden de göç başladı. Karadeniz illerine yapılacak fındık göçü, Covid-19 vaka artışlarına neden olabileceği endişesini de oluşturdu. Uzmanlar, geçen yıl olduğu gibi büyük kentlerden binlerce üreticinin gelmesi beklenen bölgede, maske, mesafe ve hijyen başta olmak üzere sıkı salgın tedbirlerinin uygulanmasını öneriyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, “Diğer bölgelerden fındık toplamaya gelen misafirlerimiz olmaktadır. Çay sezonunda da aynı şeyleri yaşamaktayız. Bu farklı insan popülasyonlarının bir araya gelmesi, göçlerin yani insan hareketini artırdığınız her parametrenin size vaka pozitifliğini artırıcı etki edeceği yüzde yüzdür. Çay sezonunda konuştuğumuz gibi fındık sezonunda da aynı şeyleri tekrarlamakta yarar var.

En azından aşılarını tamamlamış işçilerin olması hatta testlerinin yapılarak negatif olduklarının gösterilmesi bu sezon için faydalı girişimler olabilir. Aksi halde bölgemizde artan rakamlar, artmaya devam edecektir. Bölgemizde günlük sayımız her gün bir önceki günden biraz daha fazla olarak karşımıza çıkmaktadır. Önlemleri değiştirmeden, sürekli aynı hareketleri yaparak virüsle mücadele etmek mümkün değil. Virüs biyolojik bir varlık ve biyolojik ortamda, insan kalabalığı buldukça üreme ve bulaşmasını sürdürmektedir.” diye konuştu. Prof. Dr. Aydın’ın bu uyarıları dikkate alınmalı. Yoksa sonra iş işten geçer.

BASIN MÜŞAVİRİ OLARAK ATANDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan karar sonrası Trabzonlu gazeteci Hayrettin Bektaş, Türkmenistan Aşkabat Büyükelçiliği Basın Müşavirliği görevine getirildi. Mesleğe 1996 yılında Trabzon’da başlayan Hayrettin Bektaş, Trabzon’da çeşitli yerel gazetelerde uzun yıllar çalıştıktan sonra Sabah Gazetesi’nin Ankara bürosunda görev almaya başladı. Sabah Gazetesi’ndeki başarılı çalışmalarının ardından İstihbarat şefi olarak İstanbul’da görevine devam eden Bektaş, burada da uzun yıllar görev yaptı. Bektaş’a yeni görevinde başarılar diliyoruz.

VAKFIKEBİR’E ÇOK YAKIŞACAK
Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, Millet Bahçesi’nin içinde açılacak müzede Vakfıkebir Ekmeği’nin tarihten günümüze kadar olan yol hikâyesinin anlatılacağını söyledi. Balta, “Burayı ekmek temalı Millet Bahçesi’ne dönüştürdük. Buranın mantığı ekmek temalı millet bahçesi. Dolayısıyla Türkiye’de ilk olarak bir sergi salonu yapılan millet bahçesi olacak. Biz bu müzede Vakfıkebir Ekmeği’nin hikâyesini anlatmak istiyoruz. Bu anlatımın hem görsel hem de animasyon şeklinde olmasını arzu ediyoruz. Bunun için de taslak projemiz var. İnsanoğlunun ilk avlanmaya başladığı tarihten ekip biçmeyi öğrendiği, değirmeni keşfettiği ve unu öğüttüğü, ekmeği icat ettiği ve sonunda da Vakfıkebir Ekmeğine giden bir yol hikâyesi olacak.

Müzemiz büyük bir alanı kapsıyor. Aslında orada Vakfıkebir’in genel müzesi tarzında; Vakfıkebir’i yansıtan, giyiminden kuşamından birçok materyali sergilemek istiyoruz. Burasını bir etnografya müzesi haline getirmek istiyoruz. Birçok etkinliğin içerisinde yapılabileceği, hatta her zaman sergi açılabilecek çok güzel bir mekânımız var. Hemen bitişiğinde müze ile entegre bir mini fırınımız var. Fırında pide lahmacun gibi birçok unlu mamuller yapılabilecek şekilde dizayn edildi. Bunların servis edilebileceği lokasyon da var.” açıklamasında bulundu. Bizce de Ekmek Temalı Millet Bahçesi Vakfıkebir’e çok yakışacak.

Editör: Haber Merkezi