AKVARYUM ÇOK KÜÇÜK
Ortahisar Belediyesi’nin bir süredir devam eden Tünel Akvaryum Projesi’nin, uygulama projesi Ortahisar Belediye Meclisinden tartışmalarla geçti. Madde CHP ve İYİ Partili üyelerinden gelen ret oyuna rağmen Meclis’ten oy çokluğu ile geçti. Madde üzerinde özellikle CHP’li Cüneyt Zorlu ve Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Erdoğan Beder’in sözleri gündem oldu. Uygulama projesi Meclis gündemine gelen Tünel Akvaryum Projesi’nde, asfalt alan, asma kat, ziyaret alanı, mekanik alan, idari alan, ıslak hacim alanı, ziyaretçi yürüyüş alanı, 40 adet farklı ebatlarda akvaryum ve 1 adet kemerli akvaryum bulunduğu belirtildi.

CHP’li meclis üyesi Cüneyt Zorlu, “Tünelin içine girdiğinizde üstünüz ve etrafınızdan balıkların geçeceği alan hacmi sadece 23 metre boyunda, ancak beyanla 21 metre olduğu görünüyor. Bu çok küçük. Toplam hacim 800 metre küp sözleşmede görünüyor. Bunun başka örneklerine bakacak olursak İstanbul’da ki Akvaryum 6 milyon metre küp. 500 farklı tür canlı, bitki, 15 bin deniz canlısı var. 83 metre uzunluğunda su altı okyanusu var. Yapılacak tünel çok küçük olduğunu söyleyebilirim.” dedi.

Sözleşmeden örnekler de vererek sözlerine devam eden Zorlu, “Yüzde 75 ORBEL’in yüzde 25 Okyanus Firmasının hissesi var. İşletme açıldıktan sonra her ne ad altında olursa olsun Okyanus Firması borç veya ödeme yapmayacak. 20 yıl işletilecek, her hangi bir ad altında ödeme yapmayacaktır deniyor.” ifadelerini kullandı. Ülke genelindeki diğer akvaryumlara bakıldığında Meclis Üyesi Zorlu oldukça haklı.

KEŞKE TARTIŞMAYA AÇSAYDIK
Tünel Akvaryum Projesi ile ilgili konuşan CHP Grup Başkanvekili Turgay Şahin ise, “Keşke baştan bunu tartışmaya açsaydık. Bunun inşaat kısmı, tünel kısmı bitikten sonra içerde yapılması gereken müştemilatın, nasıl ve ne şekilde yapılacağı ile ilgili burada tartışma açsaydık. Bir insan karşısındaki işe şüpheyle bakıyorsa, o işler bazen sakıncalıdır.” dedi.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç de, “Bu işin yapımı ve işletmesinin yüzde 75’i bizim, ORBEL’in. Türkiye’de bunun 3 tane yapımcısı var. Burayı yapım ve yüzde 25 işletmede birliktelik olmuş. Yoksa bu işin sahibi biziz. Sonraki işletmesini şu an öngöremiyoruz. Burada ki kar zarar sözleşme hükümlerine tabi olacak. Bunun da asıl sahibi yine ORBEL, yine Ortahisar Belediyesi.” dedi. Madde CHP ve İYİ Partili üyelerin karşı oylarına rağmen oy çokluğu ile kabul edildi. Tünel Akvaryum’un hayata geçtikten sonraki şeklini biz de merakla bekliyoruz.

İŞTE YENİ NÜFUS
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2020 Sonuçları’nı açıkladı. 2020'de bir önceki yıla göre 459 bin 365 kişi artarak 83 milyon 614 bin 362 kişiye ulaştı. TÜİK verilerine göre ise Trabzon’un 2020 Nüfusu 811 Bin 901 oldu. Erkeklerin nüfusu 402 Bin 224, kadınların nüfusu ise 409 Bin 677 oldu. TÜİK geçtiğimiz yıl Trabzon'un nüfusunu 808 Bin 974 olarak açıklamıştı. Buna göre nüfus artış hızı 2018- 2019'da yüzde 1,3 iken 2019-2020'de yüzde 3,6 oldu.

SAĞLIK FİLOSU GENİŞLEDİ
Sağlık Bakanlığı tarafından Trabzon'a 6 ambulans daha tahsis edildi. Trabzon Ambulans Servisi Başhekimliği Acil Sağlık Hizmetleri istasyonlarına tahsis edilen ambulansların devir teslimleri, İl Sağlık Müdürü Hakan Usta tarafından gerçekleştirildi. Usta, ambulansların anahtarlarını ilgililere teslim etti. Teslimi yapılan 6 ambulansla son iki yılda 112 acil sağlık hizmetleri filosuna 9 ambulans eklendiği, böylece Trabzon'da 72 ambulansla acil sağlık hizmeti sağlandığı kaydedildi. Yeni ambulanslardan 5'inin 4x4, birinin de 4x2 olduğu, böylece ildeki 4x4 ambulansların toplamının 25'e ulaştığı aktarıldı. 4x4 ambulansların, özellikle kırsal kesimlerde zorlu yol koşullarında değerlendirilmesinin planlandığı vurgulandı. Gönül ister ki bu ambulansları hiç kullanmak nasip olmasın.

İSTİFASI GEREKİR
İYİ Parti Trabzon İl Başkanı Azmi Kuvvetli rektör atamaları ile ilgili açıklama yaptı. Kuvvetli şunları dile getirdi: “Üniversiteler bilim üreten kurumlardır. Buralara teamüllere aykırı popülist yaklaşımlarla ‘ben yaptım oldu’ anlayışıyla rektör atamaları yapılması doğru değildir. Bu çerçevede Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılan rektör atanması üniversitenin bütün bileşenleri tarafından kabul görmeyince bazı olaylar gerçekleşti. Son günlerce bu atamaya karşı direniş, protesto etme gibi anayasal hak olan toplantı ve gösteriler yapıldı. Bu protesto sırasında öğrencilerin arasına terör örgütü üyeleri sızmış olabilir. Terör örgütü üyelerinin bu protestoları provake etmemesi için, iktidar tedbir alıp üniversite kampüsüne sokulmaları önlenmelidir. Boğaziçi Üniversitesi’nde protestoların sona ermesi için rektör atanan Sayın Melih Bulu’nun istifa etmesi gerekir. Öğrencileri, öğretim üyeleri ve çalışanlarının istemediği bir yerde ısrarla rektör olmak isteyen bir kişinin ısrarla göreve devam etmek istemesini de anlamak mümkün değildir.”

Editör: Haber Merkezi