5G’DE İLK OLACAĞIZ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca (BTK) elektronik haberleşme sektörüne ilişkin hazırlanan Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 2020 Yılı İlk Üç Aylık Pazar Verileri Raporu’nu değerlendirdi. Türkiye'de mobil abone sayısının 81,8 milyona ulaştığını belirten Karaismailoğlu, mobil yaygınlık oranının yüzde 98,4 olduğunu bildirdi.

Bakan Karaismailoğlu, Türkiye'nin 488 dakikalık ortalama aylık mobil kullanım süresiyle 2020 yılının ilk çeyreğinde, önceki dönemde olduğu gibi Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer aldığına dikkati çekti. Karaismailoğlu, yüksek kapasiteli sabit, mobil ve kablosuz genişbant şebekelerin ve hizmetlerin yaygınlaştırılması amacıyla geliştirilen fiber altyapı uzunluğunun da yüzde 10,2 artışla 400 bin kilometreye ulaştığını bildirdi.

Dünyada 4,5G'den 5G'ye geçen ilk ülkelerden birinin de Türkiye olacağına işaret eden Karaismailoğlu, “5G'nin olmazsa olmazı da fiber altyapı. Bu nedenle ülkemizi fiber ağlarla baştan başa örmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

VAKALAR ARTIYOR VATANDAŞ TAKMIYOR
Trabzon’da koronavirüs vakalarının her geçen gün hızla artmasına rağmen, vatandaşların sosyal mesafe ve maske kuralına çok fazla uymadıkları görülüyor. Bu durumun en net şekilde yaşandığı yerler ise geçtiğimiz hafta sonu Kurban Bayramı ile yayla ve köyler oldu. Kurban Bayramı tatilini fırsat bilerek yayla ve köylerine çıkan vatandaşların, buralarda çeşitli eğlenceler tertipledikleri gözlendi.

Gelen son bilgilere göre hafta sonu birçok yaylada düğünler yapıldığı belirtilirken vatandaşların sosyal mesafeyi dikkate almadıkları, sadece maskeyle korunabileceklerini düşünerek horon oynadıkları ifade edildi. Jandarma birimleri yaylalarda ve köylerde sık sık devriye atarak toplu eğlenceleri engellemeye çalışırken vatandaşların bu uyarıları da dikkate almadıkları gözlendi.

BUNUN YANSIMASI OLUR!
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kurban Bayramı tatilinde, koronavirüs tedbirlerinin hiçe sayıldığı görüntülere tepki gösterdi.

Özlü, tatil beldelerinde koronavirüs tedbirlerinin hiçe sayıldığı görüntülerin, ilerleyen günlerde vakaların artmasına neden olabileceğini belirterek, “Vaka sayılarını belirleyen bizim davranışlarımız. Bu bayramda önemli ölçüde insan hareketliliği yaşandı. Tedbirlere uyanlar da var. Salgın yokmuş gibi davrananlar oldu. Bayram sonrası bunun bir yansıması olabilir. Genelde 7-10 gün içerisinde tabloda kendisini belli edecektir. Eğlence yerlerinde, denizde, plajda yaşanan kalabalıklaşmanın etkisini hep beraber göreceğiz” dedi.

“Virüs yeni atak yapmaya hazır mı? İkinci dalga beraberinde gelebilir mi?” sorusuna da yanıt veren Özlü, “Salgın hiçbir değişikliğe uğramadan devam ediyor. İkinci dalgadan bahsetmek şu an mümkün değil. İkinci dalga demek için bu sürecin tamamlanması ve vakanın görülmesi lazım. Böyle bir ara hiç olmadı. Ülkemizde biz piki tamamlayıp inişe geçtik ama bir yerde takıldık. İkinci bir ataktan ziyade sürecin sona ermediğini ve salgının yayıldığını, güvenli bir noktada olmadığımızı söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi