BAŞARILI ÇIKMAK ZORUNDAYIZ
Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlivan gündeme yönelik açıklamalarda bulundu. Pehlivan, “Dünyada ve ülkemizde salgın nedeniyle ciddi bir sınavdan geçmektedir. Bu sınavdan başarılı bir şekilde çıkmalıyız, çıkmak zorundayız. Çünkü Dünya nüfusunun hızla artmaktadır. Gıda krizi yaşandığında, gıda ihtiyacının nereden ve nasıl karşılanacağı konusu her ülke için çok ciddi bir problem oluşturacak.

Söz konusu gıda olunca, her ülke kendi vatandaşının yiyecek ihtiyacını karşılamak için ihracatı yasaklıyor ve ürün satışına izin vermiyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 2019 verilerine göre bir milyardan fazla insan yeterli gıdaya düzenli erişemediği ve aynı zamanda 2 milyardan fazla kişi gıda güvenliği sorunuyla karşı karşıya olduğunu ifade edildi” dedi.

Çay hasadı ile ilgili de konuşan Pehlivan şunları söyledi: “Çay hasat, işleme, paketleme, nakliye, teknik elamanından tarım işçisine kadar süreçte çay ile temasta olabilecek kim varsa yapmış olduğu görevle alakalı koruyucu tulum, siperlik, eldiven, maske ve dezenfeksiyon elamanları olmadan görev yaptırılmamalıdır, Virüsün tarladan paketlemeye kadar birçok işlem ve kişinin teması sürecinde yayılma ihtimalleri konusunda risk analizleri yapılmalı, çayın geleceği hakkında ilgili kurum, kuruluş ve STK'lar ile kısa ve uzun vadeli ortak bir eylem planları hazırlanmalı, ÇAYKUR ve özel fabrikalar özel kontrol birimleri oluşturup eylem planlarını şimdiden hazırlamalıdır.”

ÖĞRENCİDEN YANA DEĞİLDİR
Eğitim Sen Trabzon Şube Başkanı Engin Nur eğitim gündemine dair açıklamalarda bulundu. Nur şunları dile getirdi: “Krizle ilgili gerçekçi adımlar atmak yerine, kısa vadede turizm gelirlerinin artması için sınavları öne almak siyasi iktidarın tercihlerini bir kez daha ortaya koymaktadır. Yapılan tercih ve alınan karar öğrencilerimizin eğitim hakkı ve geleceğinden yana değildir. Yapılan tercih öğrencilerimizin, eğitim ve bilim emekçilerinin sağlığından yana değildir. Yapılan tercih uzaktan eğitime erişimi olmayan yoksul öğrencilerden yana değildir. Yapılan tercih sınav kaygısı yaşayan öğrencilerimizden yana değildir.

Yapılan tercih eğitim aracılığıyla yaşamını belirlemeye çalışan öğrencilerimizden yana değildir. Yapılan tercih çocukların iyi bir geleceği olması için çırpınan velilerimizden yana değildir. YKS’nin yeniden Haziran ayına alınmasına dönük tepkilerden sonra YÖK tarafından yapılan açıklama ile TYT süresi uzatılmış, yerleştirmeye esas baraj puanı 180’den 170’e düşürülmüş ve 12. sınıfın ikinci dönem konuları sınav kapsamından çıkarılmıştır. Son anda yapılan bu değişikliklerin kamuoyunda oluşan tepkinin azaltılması amacıyla yapıldığı görülmektedir. Bu değişikliklerin sonuçları etkilemeyeceği de bilinmelidir.”

EVDE KAL SPORSUZ KALMA
Avrasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Spor Bilimleri Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Erdi Arslan Covid-19 pandemi sürecinde evde kalanlar için egzersiz hareketlerinden oluşan kısa bir program çekerek paylaştı. 3. kademe vücut geliştirme ve fitness antrenörü olan Arslan, videosuna “Evde kal, sporsuz kalma” cümlesiyle başladı. Arslan Rize’nin Çayeli ilçesinde bulunan Büyükköy’deki bungalov evde çektiği videosunda kamuoyuna seslenerek, “Bölümümde aldığım teorik ve uygulamalı eğitim süresince edinmiş olduğum bilgilerimi sizlerle paylaşmak istedim. Dünyada ve ülkemizde hızla yayılan korona virüs sebebiyle hepimiz evlerimizdeyiz.

Evde olmak demek egzersiz yapamayacağımız anlamına gelmiyor. Egzersiz yapmak hem fiziksel hem de ruhsal sağlığımızı olumlu etkiliyor. Bende evde kaldığımız bu süreci sağlıklı bir şekilde geçirebilmemiz için sizlere tüm vücudun formda kalmasına katkı sağlayacak bir egzersiz videosu hazırladım. Bu zorlu günleri yapamıyorum, hiç zamanım yok dediğimiz şeyler için fırsata çevirelim” dedi.

EN AZ HASARLA ATLATMAK İÇİN
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Covid-19 salgınının iş dünyasına etkileri, sağlanan destekler ve kredi çalışmalarıyla ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’na bilgi verdi. Üyelerden gelen talepler ve çözüm önerilerini hızla TOBB kanalıyla bakanlıklara ilettiklerini vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, birçok konuda hızlı çözümler elde edildiğini ve bundan memnuniyet duyduklarını vurgulayarak, “Bu süreci en az hasarla atlatmak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Sağlanan destekler ve kredi imkanları ile hem üyelerimizin üretimlerini ve istihdamlarını korumaları hem de bu zor süreçte finansmana daha kolay ulaşmalarının sağlanması olumlu gelişmeler. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi. Toplantının son bölümünde ilgili kişilerin de katılımıyla Zorluoğlu ve Hacısalihoğlu’na Kuyumcu Kent projesiyle ilgili bir sunum da yapıld

Editör: Haber Merkezi