ÇALIŞANLAR KADERİNE TERK EDİLDİ
Trabzon Eğitim İş Yönetim Kurulu adına Şube Başkanı Hilal Aydın açıklamalarda bulundu Aydın yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi: “Tüm dünyada ve ülkemizde halk sağlığının yanı sıra eğitimden ekonomiye çeşitli alanlarda toplumu etkileyen COVID- 19 salgınında dokuz ay geride kaldı. Gelinen son durumda ne Türkiye’de ne de dünyanın geri kalanında başarılı bir salgın yönetimi uygulandığını söylemek mümkün değil. Okulların kademeli olarak açılmaya başlandığı bu günlerde eğitimin bir kaosa sürüklendiği; devlet okullarının, bu okullarda eğitim görecek öğrencilerin, görev yapacak öğretmen ve diğer çalışanların kaderine terk edildiği görülmektedir.

MEB’in bu dönemi olağanüstü bir süreç olarak ele alıp, kaynakları seferber edip, tüm öğrencileri sağlıklı bir şekilde okullarıyla ve öğretmenleriyle buluşturması gerekirken ne yazık ki, bir test bile yapılmadan okula başlanması ne bu yönde bir algının ne de buna yönelik bir planlamanın olduğu göstermektedir. Pandemi nedeniyle milyonlarca öğrenci 16 Mart 2020 itibarıyla derslerini çevrimiçi olarak uzaktan işlemektedir. Uzaktan eğitim, çocuklar arasında zaten var olan eşitsizliklerin de derinleşmesine neden olmuştur. Bakacak kimsesi olmadığı için evde yalnız kalan, evin koşulları eğitimi sürdürmesine uygun olmayan, evinde bilgisayarı ya da internet bağlantısı olmayan milyonlarca çocuk, uzaktan da olsa eğitimden neredeyse hiç yararlanamamıştır.”

DEKANLAR DEĞİŞTİ
Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne bağlı Edebiyat Fakültesi, Fen Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Orman Fakültesi ve Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi’nde dekanlık devir teslim törenleri düzenlendi. Düzenlenen törenlerde; Prof. Dr. Temel Öztürk Edebiyat Fakültesi Dekanlık görevini Prof. Dr. Mehmet Alaattin Yalçınkaya’ya, Prof. Dr. Halit Kantekin Fen Fakültesi Dekanlık görevini Prof. Dr. Ahmet Hakan Yılmaz'a, Prof. Dr. Metin Hüsem Mühendislik Fakültesi Dekanlık görevini Prof. Dr. Gençağa Pürçek’e, Prof. Dr. Gürsel Çolakoğlu Orman Fakültesi Dekanlık görevini Prof. Dr. Ali Temiz’e, Prof. Dr. Muhammet Boran Sürmene Deniz Bilimleri Dekanlık görevini Prof. Dr. Ali Muzaffer Feyzioğlu’na devretti.

AŞIDA SON RURUM
Her şey yolunda giderse 2021 yılı bitmeden yaklaşık 1,5 milyar doz aşı üretilecek ve dünyanın her yerine dağıtımı için çalışılacak. Prof. Dr. Şahin, Sağlık Bakanlığı ile yapılacak protokol çerçevesinde 2021'in ilk 3 ayı içinde Türkiye'nin de ihtiyacı kadar aşı dozunu karşılamak istediklerini belirtti. Şahin, yaklaşık 43 bin kişiye ulaşan gönüllü aşılamaları ile dünyanın en büyük Faz 3 klinik araştırmalarından biri olan ve sonuca en yakın aşılardan biri olarak görülen Alman BionTech firmasında geliştirilen Kovid-19 aşısı hakkında konuştu. Prof. Dr. Uğur Şahin, “Ocak ayında Avrupa ve ABD'de aşının ilk birkaç milyon dozluk dağıtımını planlanıyoruz” dedi.

Prof. Dr. Uğur Şahin, geçtiğimiz haftalarda EMA'ya ilk aşama başvurusu yapılan aşının, Faz 3 klinik araştırmalarının dünya çapında devam ettiğini vurgulayarak, “Şimdiye dek 40 binden fazla gönüllüye aşı uygulandı. Faz 3'ü başarıyla tamamlayabilirsek bu ayın ikinci yarısında EMA ve FDA'e dosyalarımızı yollayacağız ve dosyalar en az bir ay EMA ve FDA tarafından incelenecek. O süre içerisinde bizden isteyecekleri soruları da yanıtlayacağız. FDA ve EMA çalışmalarımızı olumlu bulursa, Aralık ayının son günlerinde aşının Avrupa ve Amerika'da dağıtımını onaylayabilir.

Bu da ilk birkaç milyon doz aşı için olacak. 2021 Ocak-Şubat ayında Avrupa'ya ve Amerika'da aşılarımızı dağıtmaya başlayabiliriz. Altıncı aya kadar ise en azından 200-300 milyon doz dağıtmayı planlıyoruz. Tabii bu, aşıda istediğimiz sonuçları alıp başarılı olabilirsek olacak. Türkiye için de Sağlık Bakanlığı ile görüşmeler gerçekleştirmemiz gerekecek. Bir protokol imzalandığı takdir de Ocak-Şubat-Mart aylarında Türkiye'ye de aşı dozlarını getirme imkanı doğacak. Sağlık Bakanlığı kaç doza ihtiyaç olduğu ve ne zaman gerekli olduğunu bildirdiği taktirde, Türkiye için de yeterince aşı ayırmayı istiyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi