OTOGAR İÇİN KREDİ YETKİSİ
Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinin dün ki toplantısında, Trabzon’un Değirmendere Mahallesinde yapılması planlanan Şehirlerarası Otobüs Terminali için flaş gelişme yaşandı. Başkan Murat Zoruoğlu’nun seçim vaatleri arasında yer alan Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin yapım işi için İller Bankasından 80 Milyon TL’lik kredi kullanılması için kendisine yetki verildi.

Yine Şehirlerarası Otobüs Terminalinin yapılacağı yerde bulunan, Makine İkmal Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı İdari ve Atölye Binaların, Bulak’ta yapımı için, Zorluoğlu’na İller Bankası’ndan 20 milyonluk kredi kullanması için ayrı yetki verildi.

ELEŞTİRİLERE CEVAP
Otogar konusunda gelen eleştirilere cevap veren Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorloğlu, “Burada otogarın yeriyle alakalı 1 yıldır konuşuyoruz. Dün de bunları söyledik. Bu şehrin yeni otogara ihtiyacı olduğu açık. Biz halktan gelen bu talebi hizmete dönüştürüyoruz. Burada gerçekten Trabzon’a yakışır mimaride ve aynı şekilde ölçek olarak büyüklük olarak ihtiyacı karşılaşacak, konfor olarak halkın beklentilerini karşılayacak nitelikte otogar yapıyoruz.

Bunun yeriyle alakalı olarak dün konuştuk. Ben şahsım yaptığım bütün çalışmalarda, bana verilen bilgilerde buranın Trabzon’da yapılacak en iyi yerlerden biri olduğunun kanaatindeyim. Allah ömür verirse göreceğiz, burası yapıldığında Trabzon’a uzun yıllar hizmet verecek bir yer. İleride gelecek tren garıyla adeta ulaşım merkezi olacak yer yapıyoruz. Bu otogarın projesini özel çizdirdik. Bunda tereddüt yok” dedi.

BORÇ NASIL ÖDENECEK?
Büyükşehir Belediye Meclisi’nde İYİ Parti Grup Başkan Vekili Davut Çakıroğlu ise alınacak kredilerin nasıl ödeneceğini sordu. Çakıroğlu, “Şehir adına yapılacak yatırımlara katkı veririz. Ben bu borçlanmaları işletme gibi düşünüyorum. Bizleri de bu işletmenin ortakları olarak görüyorum. Yönetim kurulu başkanı seçtiğimiz profesyonel kişi borçlanmak istiyor. Bu borçlanmanın nasıl ödeneceğine yönelik bize bilgi verirse sorun yok. Bizim belediyemizin borç ödeme kabiliyeti nedir. Bunlarla ilgili bu yansıya iki başlık koyulsa, gelirlerimiz artacak.

Biz burada salt karşımıza gelen rakamlara bakıyoruz. 80 milyon oraya, 20 milyon oraya. Biz hemşerilerimiz adına talep ettiğimiz ufak yatırımlarla ilgili daire başkanlarımızdan veya bürokrasiyi yöneten amirler tarafından duyduğumuz şudur: Bu işe ayırdığımız bütçemiz yok. Öncelik sıralaması bu mudur? Siz belediye başkanımız olarak 5 yılın sonunda aldığımız kredileri ödeyecekseniz sorun yok. Kaynak varsa sorun yok.” İfadelerini kullandı.

ZOR DURUMDA BIRACAK İŞE GİRMEM
Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, İYİ Partili Davut Çakıroğlu’nun kredilerin nasıl ödeneceğini sorusunu şöyle cevapladı: “Yatırımlarımızı hem öz gelirlerimiz hem Ankara’dan gelecek bütçe payları ve borçlanma kabiliyetimizle yapıyoruz. İşletmelerin borçlanması doğaldır. Burada önemli olan borçlanma ve ödeme kabiliyeti. Trabzon Büyükşehir Belediyesi bu noktada Türkiye’de en üst düzeyde belediyedir. Borçlanabiliyoruz ve ödeyebiliyoruz.

Ben kendimden sonra ki dönemi zor durumda bırakacak hiç bir işe girmiyorum. Ödenemeyecek borç yüküyle belediyeyi devretmek asla bizim kabul edebileceğimiz yaklaşım değildir. Trabzon gelişen bir şehir, çok hizmetler yapılması lazım. Şu ana kadar yaptığımız borçlanma belli plan dâhilinde, sene başında planladığımız borçlanma. Ödemelerini peyder pey kendi dönemimizde büyük oranda tamamlamış oluyoruz. Ödeyemeyeceğimiz hiç bir borcu yüklenmeyiz, bu manada borçlanmayız.”

Editör: Haber Merkezi