ETKİNLİK EVE GELDİ
Korona virüs tedbirleri nedeniyle geleneksel Ramazan etkinliklerini düzenleyemeyen Trabzon Büyükşehir Belediyesi bir ilke imza attı. Büyükşehir Belediyesi, sokağa çıkma kısıtlamasında vatandaşların güzel vakit geçirmesi adına mahallelerde Ramazan etkinlikleri gerçekleştirdi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu'nun talimatlarıyla; Yalı, Beşirli, Yenimahalle, Fatih, Gülbaharhatun, Soğuksu, 1-2-3 Nolu Erdoğdu ve Bahçecik mahalleleri ile Huzurevi yeni yerleşkesi önünde Mehter konseri düzenlendi. Ayrıca Hacivat-Karagöz, Nasreddin Hoca ve Karakaçan, İbiş-Aşuk-Maşuk gösterileri sergilendi.

Sokağa çıkma kısıtlamasında 2 gün boyunca gerçekleştirilen etkinliklere vatandaşlar balkonlarından ve pencerelerinden yoğun ilgi gösterdi. Mehter konseri ve sergilenen gösterilerden memnuniyet duyan Trabzon halkı, duyarlılığı nedeniyle Başkan Zorluoğlu’na teşekkür etti.

ARTIK ESKİ NORMAL YOK
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınından korunmada en etkili yöntemlerin başında gelen sosyal mesafe kuralının Ramazan Bayramı'nda da tavizsiz uygulanması gerektiğini söyledi.

Aydın, “Başarıyı bu kurallara uyarak elde ettik ve bu başarının devamına ihtiyacımız var. Herkes bana, ‘Ne zaman normale döneceğiz, hocam?’ diye soruyor.  Bir yere döneceğiz ama yeni normalimiz olacak, artık eski normalimiz yok. Yeni normalimizin de bazı koşulları olacak ve bunlara hep birlikte uyacağız” ifadesini kullandı.

TASARRUFU DA ÖĞRENDİK
Korona virüs salgınının Türkiye’de görülmeye başlandığı Mart ayından beri “Ellerinizi yıkayın” uyarısına rağmen Trabzon’da su tüketiminde büyük bir artış olmadı. Trabzon’da bu yılın Nisan ayında 1 milyon 128 bin 217 metreküp su sarfiyatı görülürken, geçen yılın Nisan ayında ise 2 milyon 447 bin 978 metreküp sarfiyat olmuştu. Tüm dünyayı sarsan Korona virüs (COVİD-19) salgınından korunmanın en önemli şartı hijyene dikkat etmek.

Uzmanlar, hijyen kapsamında özellikle de kişilerin el yıkamaya azami derecede önem vermeleri gerektiğinin altını çiziyor. Bir yandan korona virüsle mücadelede hijyenin önem kazanması, diğer taraftan da sokağa çıkma kısıtlamaları ile vatandaşın evde kalması sonrası su tüketimini arttırması beklenirken, Trabzon'da su tüketiminin değil su tasarrufunun arttığı gözlendi.

ÇAYA FORMÜL
Büyükşehirlerden memleketlerine dönmek isteyen ancak korona virüs tedbirleri kapsamında seyahat kısıtlaması engeline takılan sayıları 100 bini aşkın kişi içerisinde önceki yıllarda çay hasadını kendileri yapan 10 bin dolayında üreticiye karantina uygulamalı memleketlerine giriş izni verilip, oluşturulacak işçi havuzu ile çay hasadı gerçekleştirileceği öne sürüldü. Çay hasadı için belirlenen yol haritası ile 2020 yılı yaş çay taban fiyatının yarın Bakanlar Kurulu toplantısında ele alındıktan sonra kamuoyuna duyurulması bekleniyor.

AZ DA OLSA NEFES ALDILAR
Korona virüsü (Kovid-19) nedeniyle haftalardır evlerinde bekleyen 65 yaş ve üstü vatandaşlar dün sokaklara çıktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasının ardından, 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunanlar için getirilen sokağa çıkma kısıtlamasına, 4 saatliğine ara verildi.

Maskeleri takılı olmak kaydıyla dün saat 11.00 itibarıyla 65 yaş ve üstü vatandaşlar, sokaklara akın etti. Vatandaşlar, evlerinde çok bunaldıklarını ve kendileri için uygulanan 4 saatlik aranın adeta yeni bir nefes olduğunu söylediler. Evlerinde kimi zaman canları sıkılsa da bu önlemin gerekli olduğunu belirten vatandaşlar, yetkililerin de korona virüsü ile mücadele sürecinde çok etkili bir yol izlediğini kaydettiler.

Editör: Haber Merkezi