BAĞIMSIZLIK SEVDASI

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle şehirde birçok isimden mesajlar ardı ardına geldi. İşte gelen mesajlar: TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta: “Bu zafer, Anadolu'yu vatan ilan etme zaferidir. Üzerinde yaşadığımız topraklar fedakarlıklar, inanç, umut ve adanmışlıkla bizlere vatan kılınmıştır. Terör örgütlerine ve arkalarındaki odaklara karşı yürütülen beka mücadelesinde, devlet olarak en büyük güç kaynağının tıpkı bir asır öncesinde olduğu gibi yine milletin imanı, inancı, vatan ve bağımsızlık sevdasıdır. Gerek 15 Temmuz gecesi FETÖ ihanet çetesine karşı sergilenen kahramanlıklar, gerekse Afrin, Zeytin Dalı ve Bahar Kalkanı harekatları sürecinde 7'den 70'e milletimizin tüm fertlerinin seferber olması, Çanakkale ruhunun bu topraklarda ne kadar diri, ne kadar canlı olduğunu bir kez daha göstermiştir.”

GURURLA VE ONURLA

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç: “Köklü bir millet olan Türk milletinin tarihi zaferlerle, başarılarla doludur. Fakat tarihte pek çok devlet kurmuş ve dünyaya hükmetmiş olan Türk milletinin şanlı tarihinde Çanakkale Savaşı’nın yeri bir başkadır. Çanakkale Zaferi, Sanayi Devrimi’nden sonra bütün dünyayı sömürge ve pazar haline getirmeye çalışan emperyalist ülkelere karşı verilen çok şanlı bir mücadeledir. 1. Dünya Savaşı’nı Osmanlı İmparatorluğu topraklarını parçalayıp ele geçirmek amacıyla çıkaran sömürgeci güçler Çanakkale’de Türk’ün yenilmez gücü karşısında tam anlamıyla duvara toslamıştır. Kahraman Mehmetçiğin vatan toprağını işgal etmeye çalışan dünyanın en güçlü donanmasına geçit vermeyerek ‘Çanakkale Geçilmez’ dediği şanlı zaferin 107'ncı yılını gururla ve onurla bir kez daha kutluyoruz.”

EN GÜÇLÜ SEMBOL

Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim: ““Kadim tarihimizin önemli dönüm noktalarından biri olan Çanakkale Zaferi, Kurtuluş Savaşımızın da habercisi olmuş, Çanakkale'de sergilenen birlik, beraberlik ve kardeşlik, istiklal mücadelemiz için büyük önem taşıyan ruhu ortaya çıkarmıştır.107 yıl önce Aziz milletimiz, büyük bir kahramanlık örneği sergileyerek, vatan sevgisi ve iman dolu kalpleriyle Çanakkale’de destan yazmıştır. Bu destan, Anadolu’nun ebediyen bir Türk yurdu olarak kalacağını tüm dünyaya haykıran bir destan olarak şanlı tarihimizdeki yerini almıştır. Çanakkale Zaferi aynı zamanda Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin ilham kaynağıdır. Çanakkale Zaferi, memleketimizin her karış toprağı için savaşan, cephede ve cephe gerisinde omuz omuza direnen halkımızın sahip olduğu sonsuz vatan sevgisinin, cesaret ve inancının en güçlü sembolüdür.”

CANI PAHASINA

İYİ Parti Trabzon İl Başkanı Azmi Kuvvetli: “Çanakkale Zaferi, Birinci Dünya Savaşı içinde ayrı bir özelliği olan, tarihin akışını değiştiren, şahlanan bir milletin bağımsızlığı ve egemenlik aşkı uğruna canını vermekten çekinmeyen Türk milletinin eşsiz kahramanlık destanıdır. Çanakkale Zaferi’nin 107.yıl dönümünde, ecdadımızın bizlere ve gelecek nesillere bırakmış olduğu bu eşsiz mirasın kıymetinin bir kez daha anlaşılması gerektiği bir gündeyiz. 57.Alay'ın muhteşem iradesiyle birlikte, Conkbayırı, Arıburnu ve Anafartalar'da öne çıkan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kahramanlığını anlamadan, Çanakkale Zaferi’ni anlamak mümkün değildir. Ordusu ile birlikte yediden yetmişe tüm halkın savunma konumundayken taarruza geçtiği Çanakkale Direnişi, halkın onur abidesi olmuştur. Bir ulusun kaderini değiştiren bu zafer sonrası Türk Milleti, 18 Mart 1915 tarihteki şanlı yerini almıştır.  Bu duygu ve düşüncelerle eşsiz vatanımızı bizlere emanet eden başta Ulu Önder Gazı Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, canı pahasına vatanını koruyan ve bizim için kalpleri duran kahraman şehit ve gazilerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyorum. Ruhları şad mekânları cennet olsun.”

MİNNETLE ANIYORUZ

İYİ Parti Trabzon İl Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Memiş: “18 Mart Çanakkale savaşlarının, ülkemiz ve milletimiz tarafından anlamı çok büyüktür. Başta Başkomutan Gazi Mustafa Kemal ve Silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyoruz.”

BÜYÜK DİRENİŞ

TSGİAD (Trabzon Sanayici ve Girişimci İş Adamları Derneği) Başkanı Adem Kahraman: “Cumhuriyetimizin 107. yılında da başta Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anmaktayız. Türk ordusunun Çanakkale Cephesinde vermiş olduğu bu mücadele sadece Türk tarihini değil dünya tarihinde de önemli bir yere sahiptir. Ordumuzun cephede aldığı bu galibiyet Türklerin yenilmez gücünü gözler önüne sermiştir. Çanakkale, Türk milletinin bağımsızlık ve hürriyeti söz konusu olduğunda nasıl kahramanca ve kararlı bir şekilde savaştığına şahit olmuştur. Her bir Mehmetçiğin siperlerde başlatmış olduğu destan dünyanın en büyük ordularının kara, hava, deniz ve denizaltı unsurlarıyla saldırıları karşısında çok sıkıntılı bir süreçten geçen Osmanlı Devleti’nin gerçekleştirdiği büyük direnişi simgelemektedir. Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları başta olmak üzere bütün kahramanlarımız düşmana karşı verdiği mukaddes mücadeleyi zaferle sonuçlandırdığında, dünya tarihinin zirve sayfalarına da ‘Çanakkale Geçilemez’ ilkesini bir daha silinmemek üzere yazdırmıştır.”

İLHAM KAYNAKLARINDAN

Siyasetçi ve iş insanı Karaltın Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Kara: “Tarih boyunca birlik ve beraberliği ile birçok zorluğun üstesinden gelen, tarihe yön veren parlak zaferlere imza atan aziz milletimiz, hiçbir zaman esaret altında yaşamayı kabul etmemiş, canından aziz bildiği kutsal vatan topraklarını bugün de canı ve kanı pahasına korumasını bilmiş, geçmişinden aldığı güçle, 107 yıl önce bugün, dünya tarihinden silinmeyecek bir büyük destan yazmıştır. Çanakkale Zaferiyle, bugün bölgesinde ve küresel ölçekte dünyanın söz sahibi ülkelerinden biri haline gelen Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulabilmesi için bir meşale yakılmış, aynı zamanda medeniyet yürüyüşümüzün en önemli ilham kaynaklarından biri olmuştur. Bugün dünyada az sayıdaki ordunun üzerinde başarı elde eden Türk Askeri, Çanakkale’ye savaşmak için değil adeta ölmek için gitmiştir.”

Editör: Haber Merkezi