BÜYÜKELÇİ’DEN SERT TEPKİ
Birleşik Arap Emirliklerinin (BAE) fonladığı “thearabweekly” adlı internet sitesinde Türkiye'yi karalamaya çalışılan bir haber yayınlandı. “Ankara, Sudan'da nüfuz sahibi olmak için yardım politikasını kullanıyor” adlı başlıklı haberde, yeni tip korona virüs (Kovid-19) sebebiyle Türkiye'nin TİKA aracılığıyla ülkeye yaptığı yardım masaya yatırıldı.

Haberde TİKA aracılığıyla yapılan yardımın Türkiye'nin ülkedeki nüfuzunu arttırmak için kullandığı iddia edildi. Yayınlanan habere tepki Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi Doç. Dr. İrfan Neziroğlu'ndan geldi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Neziroğılu, “Gönüllere dokunmamızdan rahatsız olanlar da var. Biz milyarlarca dolar harcıyoruz, Türkiye nasıl bizden daha etkili oluyor hazımsızlığı. İsmini yazmaya da cesareti yok. İşin sırrı Türkiye’nin insani dış politikasında. Niyet hayr, akıbet hayr” ifadelerini kullandı.

ÇAY İÇİN KARAR VERİLDİ
Türkiye’de alınan korona virüs tedbirleri kapsamında çay üreticilerini ilgilendiren flaş bir karar alındı. Çay hasadının yapıldığı Mayıs ayında Trabzon, Rize, Artvin ve Giresun’a il dışından iş gücü temin edilemeyecek. Sıkıntı yaşayan üreticilere ise Vefa Sosyal Destek organizasyonu destek olacak. 4 il valisinin imzası ile yayınlanan genelgede şu ifadelere yer verildi: “Çay hasadının tamamlanması için ortak kararla; temel mücadele unsurunun izolasyon ve vatandaşların bulunduğu yerde kalması gerçeğinden hareketle, salgının illerden diğer illere bulaş riskinin olması, 31 il için giriş/çıkış seyahat yasağının devam etmesi nedenleriyle ve şimdilik çayın ilk hasat dönemi olan mayıs ayı hasadı ile sınırlı olmak kaydıyla çay hasadı yapılacak Rize, Trabzon, Artvin, Giresun illeri dışındaki müstahsillerin, bu illere gelişi için seyahat izni verilemeyeceğinden, çay hasadıyla ilgili tim faaliyetlerin bu iller içerisinde mevcut ve illerin temin edeceği işgücü ile planlanmasına, illere gelemeyecek müstahsillerin çay hasadını illerde irtibatlı oldukları kişiler aracılığıyla yaptırmalarına, buna imkanı olmayan müstahsiller için sektörün paydaşlarıyla oluşturulacak vefa sosyal destek organizasyon kurullarıyla alternatif çözümler üretilip, çay hasadının sorunsuz bir şekilde tamamlanmasına karar verilmiştir.”

TRABZON NEDEN YOK?
Korona virus sürecinde yaşanan genel ekonomik krizin yanında tarım sektöründe ciddi bir üretim krizi yaşandığını hatırlatan İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, “Tarım ve Orman Bakanlığı bu kapsamda tedbirler alındığını açıkladı. Bakanlığın Covid-19 salgını ile ilgili tedbir olarak ilan ettiği tohum hibesini aslında Bakanlığın Yatırım Bütçe kalemlerinden biri olan ‘Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi’ kapsamında her yıl illerin özelliklerine göre bütçedeki kalemden pay ayrılması, çiftçiye yapılacak tohum, fidan dağıtımı gibi tüm desteklerin, bu kalemden ödenmesini içeren rutin bir iş ve eylemdir.

Bakanlık mevcut işleyişi yeni bir proje olarak sunmuştur. Yapılan açıklamalarda ‘21 ilde üreticilerimize tohumların yüzde 75’ini hibe ediyoruz’ denilmektedir. Baktığımızda Karadeniz Bölgesinden sadece Samsun bu kapsama alınmıştır. Trabzon yoktur, Doğu Karadeniz Bölgemizden tek bir il bu kapsama alınmamıştır. Bakanlığa bunu sorduk ‘21 il belirlenirken hangi kriterler göz önüne alınmıştır?’” dedi.

KÜRESEL TEHDİT
Avrasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu Çin’de başlayıp kısa sürede neredeyse bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 Küresel Salgınının arka planı ve ekonomik sonuçları konulu bir yazı kaleme aldı. Bocutoğlu yazısında “Covid-19 Küresel Salgını da söz konusu küreselleşme olgusunun doğurduğu bir doğal felakettir. Küresel güçler sağlık alanındaki araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ayırdıkları mali kaynakların ancak yüzde 20’sini hastalıkları sağaltıcı araştırmalara, yüzde 80’ini de biyolojik silah geliştirme araştırmalarına ayırmaktadır.

Büyük tartışmalara rağmen, Covid- 19 adlı virüsün kendiliğinden mi ortaya çıktığı yoksa biyolojik silah geliştirmeye çalışan laboratuvarlardan mı sızdığı konusu aydınlatılamamıştır. Küresel güçler bu sorunun doğru cevabını birlikte aramak yerine, birbirlerini suçlama ve salgını hegemonya mücadelelerinde kendi çıkarlarına uygun bir araç olarak kullanma eğilimine girmişlerdir. Nedeni ne olursa olsun küresel dünya tıpkı küresel ısınma gibi, küresel virüs salgınlarının tehdidi altında bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

KOL’UN ACI GÜNÜ
Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Üyesi Cevat Kol'un annesi İspinaz Kol hayatını kaybetti. Kol’un cenazesi bugün Sürmene Findıcak Mahallesi Oğuz Camisi’nde öğle namazına müteakip defnedilecek. Anne Kol’a Allah'tan rahmet, meslektaşımıza,

Editör: Haber Merkezi