KRİTİK BİR DÖNEMEÇTEYİZ
Türkiye'de olduğu gibi Trabzon'da da vaka sayılarının gittikçe arttığını ifade eden Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, açıklamalarda bulundu. Usta, “Vaka sayılarımız gittikçe artıyor. Filyasyon ekip sayılarımızı 200'ün üzerine çıkartmış olmamıza, tüm sağlık çalışanlarının cansiperane çalışmasına, hastanelerdeki Covid hasta yoğunluklarına onlarla mücadele etmemize rağmen vakaların önü bir türlü alınamıyor. En büyük etken kafeler, restoranlar, çay ocakları, ev ziyaretleri, işyerlerinde ve evlerde insanların birbirleri ile maskesiz, mesafesiz temasları olmakta. Bu da bizim vaka sayılarımızı ciddi bir şekilde yukarıya doğru tırmandırmakta.

Biz de ilimize göre daha fazla hasta yoğunluğuna göre tedbirlerimizi almaktayız. Hastanelerde yatak kapasitemizin, gücümüzün son raddesine kadar mücadelenin içerisinde olabilmek adına sürekli kapasite kontrolleri ve artırabilme imkanlarımızı zorlamaktayız. Vatandaşımızın daha duyarlı olmasını, artık temastan sakınmasını, mesafesini korumasını maskesini doğru bir şekilde kullanmasını özellikle istiyoruz. Kritik bir dönemeçteyiz. İnşallah gücümüzü aşacak tarzda bir yoğunluk ile karşılaşmadan ve vakaları aşağıya doğru azaltarak bu pandemi sürecini bitirebiliriz diye düşünüyoruz” dedi. Sağlık Müdürü Hakan Usta’nın açıklamalarını önemsemek ve dikkat etmek gerek.

KARARDAN GERİ DÖNÜLMELİ
Eğitim-İş Trabzon yaptığı açıklamada, “MEB çocukların sağlığını tehlikeye atacak kararından geri dönmelidir” dedi ve şu ifadelere yer verdi: “Tüm eğitim kademelerinde pandemi ve sağlık gerekçeleriyle 04 Ocak 2021 tarihine kadar ara verilmişken akşamdan sabaha alınmış bir karar ile okul öncesi eğitim kurum ve sınıflarının yeniden açılmasının, eğitim öğretim süreci ile ilgisi yoktur. Okul öncesi eğitimi olmazsa olmaz gören bir Bakanlık söz konusu ise öncelikle okul öncesini zorunlu eğitim kapsamına alması gerekirdi ki; yıllarca talep ettiğimiz halde bunu gerçekleştirmemiştir.

Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri doğrultusunda, Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan tedbirlerle ilgili İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi ortada iken ve 20 yaş altı vatandaşlara yönelik sokağa çıkma kısıtlaması söz konusu iken, okul öncesi eğitim kurumlarını açmaya yönelik Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı kararın bilimsel açıdan izahı yoktur. Bugün okuma yazma öğrenme aşamasında olan ilkokul 1. sınıflarda, geleceklerini belirleyecek sınavlara hazırlanan 8. ve 12. sınıflarda dahi eğitime ara veren Bakanlığın okul öncesini yeniden açması kabul edilemez. Henüz çok küçük yaş grubunda olan, gelişimsel olarak kendini koruyamayacak çocukları tehlikeye atmakla eşdeğer ve tamamen ekonomik kaygılarla alındığı açık olan, üstelik Dünya Çocuk Hakları Günü’nde alınmış olan bu karardan geri dönülmelidir.”

KUNDUPOĞLU KONAĞI MÜZE OLSUN
Trabzon Sanatevi’nin bu çağrısına kulak verilmeli: “Süreç, 2017 yılında Tarihi, Kültürel ve Doğal Değerlerin Korunması ve Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından bir yenileme projesi hazırlanmasıyla başladı. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'ndan (DOKA) alınan destekle İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı ile Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü işbirliğiyle restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmaları başlatılan Kundupoğlu Konağı’nda çalışmalarda sona gelindi.

Trabzon gibi tarihi geçmişi zenginliklerle dolu olan bir şehirde, tarihi yapıların korunması, yenilenmesi ve geleceğe aktarılması kadar, bir kültür ve sanat kenti olması nedeniyle böylesi mekanların sanatın hizmetine tahsisi edilmesi de o denli önemlidir. Neredeyse her sokağında tarihi bir yapıya raslanması mümkün olan Trabzon'da, bu yapıların restore edilerek yeniden kullanıma açılması şehrimize değer katacaktır. Bu nedenle Kundupoğlu Konağı’nın Resim ve Heykel Müzesi’ne dönüştürülmesini istiyoruz. Ayrıca, benzer kültürel mirasların restorasyonlarının tamamlanarak, kentin geçmişiyle özdeşleşen ve bu gün çıkışı turizmde arayan kentimizin ihtiyacı olan Basın Müzesi'ne ve Mizah Müzesi'ne tahsis edilmesi gerekmektedir.”

Editör: Haber Merkezi