TÜNEL AKVARYUMLA İNSANIMIZ KAZANIR

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi İYİ Parti Üyesi Neşe Ay, Dubai’de yaptığı akvaryum gezisini paylaşarak tüm akvaryumlar çok cazip gezme yerleri olarak turistler tarafından oldukça ilgi gören yerler olduğunu belirtti. İYİ Partili Meclis Üyesi Neşe Ay, tünel akvaryumun Trabzon’da yapılıp hayata geçirilmesiyle bir sahil şehri olarak turizm açısından oldukça güzel bir gelir kapısı olacağını dile getirerek şu ifadelere yer verdi: “Çeşitliliği arttırmak, sahil kenti Trabzon’da deniz canlılarını vatandaşlarla buluşturmak ve yeni cazibe merkezleri oluşturmak hedefi ile devam eden Trabzon tünel akvaryum hakkında detaylı bilgileri birinci ağızdan dinlemediysem de, gerek 2018 yılında Avustralya’da gerek Dubai’de gördüğüm kadarıyla tüm akvaryumlar çok cazip gezme yerleri olarak turistler tarafından oldukça ilgi gören yerler. Yani kısacası tünel akvaryumu Trabzon’da yapıp hayata geçirmeyi başarabilirsek bir sahil şehri olarak turizm açısından oldukça güzel bir gelir kapısı olur. Bilgilendiğim kadarıyla Ortahisar belediyesi şirketi ORBEL ve Okyanus Anonim Şirketi tarafından ortaklaşa yapımı devam ediyor. Trabzon tünel akvaryumun kapasitesi ne olacak, kaç türlü canlı çeşit olacak, bir sürü detayı bilmediğim için sadece şunu söyleyebilirim: Birçok insana iş kapısı olur özellikle çocuklar hafta sonu aileleriyle gidip hem eğlenip hem deniz hayvanları ve canlılar hakkında bilgi sahibi olurlar, şehir için bir cazibe merkezi olur. İnşallah ortaya güzel ve gurur duyacağımız şeyler çıkar ve de hem şehrimizi tanıtırız hem de insanımız kazanır.”

EN MUTLU OLDUĞUM NOKTA

Trabzon Sanatevi Başkanı Adnan Taç, bu yıl 9’uncusu düzenlenecek karikatür yarışmasında Trabzon'un kaybettiği değerli karikatürcüleri Ziya Ramoğlu, Hikmet Aksoy ve Harun Yavruoğlu adına özel ödül koyulmasıyla yaşadığı mutluluğu şu sözlerle paylaştı: “Trabzon Belediyesi adına eski başkanı Sayın Asım Aykan döneminde başlattığımız ulusal boyuttaki karikatür yarışması geleneğini 7 kez gerçekleştirmiştik. Sonraki dönemlerde kesintiye uğrayan ulusal karikatür yarışmamız Sayın Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu döneminde 8. kez düzenlenmiş ve yine kesintiye uğramıştır. Kısmet oldu yeni Belediye Başkanımız Sayın Murat Zorluoğlu döneminde pandemili kayıp yılları bir kenara koyarak 9. kez düzenleme fırsatı bulmuş olduk. Bu gelişmede en mutlu olduğum nokta ise Trabzon'un kaybettiği değerli karikatürcüleri Ziya Ramoğlu, Hikmet Aksoy ve Harun Yavruoğlu adına özel ödül koyulması yönündeki isteğimizin yerine getirilmiş olması ve yarışmanın kaldığı yerden devam ediyor olmasıdır. Sayın Başkan Murat Zorluoğlu'na, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Sayın Zekeriya Erdem İskenderoğlu'na teşekkür ediyorum. Değerli karikatürcü dostlarımı yarışmaya katılmaya ve karikatürcü dostlarına duyurmaya davet ediyorum.”

DOLGU PLANI YAPILMAYAN İLÇEMİZ YOK

Trabzon Şehir Plancıları Odası Başkanı Ercan Şen, Trabzon’da yaşanan kıyılaşma problemine dikkat çekerek dolgu kullanımına tepki gösterdi: Başkan Şen açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: “Bölgemizdeki denize kıyısı olan birçok kent gibi Trabzon’da kıyılaşma sorunu yaşıyor ve özellikle kıyı kesimleri hem nüfus yoğunlaşması hem de kentsel arazi kullanım kararlarının yer seçiminde birinci alternatif oluyor. Trabzon il sınırları içinde yaklaşık 110- 120 kilometre sahil şeridi ve kıyı alanı boyunca dolgu yapılmamış veya yeni projelere mekân sağlamak üzere ilave dolgu planı yapılmayan ilçemiz yok. Ortahisar ilçe sınırları içinde doğal kıyı özelliği gösteren bir tek yer ganita ve çevresi kaldı. Her geçen gün kıyıya denize sırtını dönen bir kent olarak üst sıralara tırmanıyoruz. Trabzon Büyükşehir Belediyesi, ganita ve çevresinde yaptığı düzenlemeyle kente verdiği değeri ve hassasiyeti maalesef her kıyı alanında göstermiyor. Şimdi iki hususa açıklık getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Birincisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanmakta olan ve Trabzon’un kıyı alanları için önemli olan bütünleşik kıyı alanı planları tamamlanmadan neden bu bölgede yer seçimi yapılmıştır? Bütünleşik kıyı alanı planlarının kıyı alanları ve etkileşim alanlarına odaklı bütünsel bir yaklaşım içinde mekânsal stratejiler oluşturacağından, hangi bölgenin korunacağını, ne amaçla kullanılacağını belirleyecek bir çalışma olduğundan haberimiz mi yok? Neden bu çalışmanın ve planların bitmesi beklenmiyor? Ya da bu planda bahse konu bölge için ne tür kullanım önerilmiş, analiz edilmiş, bu husus bakanlığa sorulmuş mu? İkincisi atık su arıtma tesislerinin kentlerimizdeki en önemli altyapı yatırımlarından biri olduğu, tesisin kurulacağı bölgenin atık su toplama sisteminin son noktası dikkate alınarak bölgenin en düşük kotlu yerinde planlanmasının enerji ve işletme giderlerini minimum düzeyde tutmak dışında hangi yer seçim kriterlerini barındırarak 100.Yıl Parkı’nın olduğu bölgenin seçildiğinin, başka alternatif alanların araştırılıp araştırılmadığının açıklanması gerekmektedir. Bu kentin başka denizi, sahili, kıyısı yok.”

GÖKTAŞ ÜZDÜ

Trabzon eski Milletvekili merhum Lütfi Göktaş'ın eşi, Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş'ın annesi, eski Milletvekili Kemalettin Göktaş'ın yengesi, iş insanı Nusret Çakıroğlu'nun ablası Nebahat Göktaş vefat etti. Biz de Göktaş’a Allahtan rahmet, geride kalan ailesine sabır diliyoruz.

Editör: Haber Merkezi