DERHAL İSTİFA EDİN
Kızılay’ın, Irak'ın kuzeyindeki peşmerge bölgesi olan Erbil'de maske dağıtması tepkilere neden olmuştu. Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Mustafa Yılmaz bu gelişmenin ardından Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ı derhal istifaya çağırdı. Yılmaz, “Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Erbil’e maske dağıtım işiniz bitti ise artık bir zahmet kafanızı ülkemize çevirin. T.C. vatandaşlarımıza karşı sorumluluklarınızı yerine getirin. Ya da sağlık çalışanlarımız, polislerimiz, zabıtalarımız, belediye çalışanlarımızdan utanın ve derhal istifa edin” diyerek tepkisini dile getirdi.

KENDİMİZİ ONLARIN YERİNE KOYALIM
Gazeteci Cevat Kol sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla yaşlılarımıza davranışımıza dikkat çekti. Kol, haklı paylaşımında bakın neler yazdı: “Yaşlılar neden evde durmuyor? Biraz kafa yordum, araştırdım. Yasağa uymayanlar, sokağa çıkanlar 65 yaş üstündeki insanların derdi ne? Şimdi adları yaşlı oldu. Biz onlara eskiden nine, dede derdik. Torunların en sevdikleri insanlardı. Onlarla tapularımızı kırardık. Anne babamızın bize almadıklarını onlar alırlardı.

Eksiklerimizi, sevdiklerimizi onlar alırdı. Dedelerimi tanımadım. İki ninemi, yani yerel ağızla nenelerimin hakkını ödeyemem. 70 yıllarda babaannem okulumuza he öğle gelip bize yemek getirdi. Her gezmeye gittiğinde beni yanında götürürdü. Anneannem ambarında sakladığı ceviz ve elmaları hep cebime sokardı. Şimdi nerden nere geldik. Yaşlı insanlar oldular. Apartmanlara sıkıştırılan ninelerimiz dedelerimize iyi davranalım.

Onlar doğadan, özgür bahçelerden alınıp apartmana sıkıştırıldığında ruhsal açıdan yarı yarıya bitirdik. Şimdi hastalık nedeniyle risk altında olduğu için deşifre edilince hepten yıkıldılar.  Cüzzamlı insan gibi oldular. Sokakta horlanan, evde gelin, evlat, torun tarafından “tutma”, “oturma”, “dolaşma”, “elleme” cümleleri ile sık sık karşılaşınca  yatağa mahkum olma noktasına geldiler. Evet, huysuz yaşlılar vardır. Onları da çocuk kabul edip sahiplenmeli, şefkatle yaklaşmalı. Kendimizi bir gün yaşlılarım yerine koyalım. Ne dersiniz?”

HEM TASARRUF HEM DE KATKI
Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ) Genel Müdürlüğü, Esiroğlu İçmesuyu Arıtma Tesisleri’nde dezenfektan üretimi gerçekleştirdi. Üretilen dezenfektanlar, ilerleyen süreçte belediye otobüsleri, camiler, içme suyu ve atık su arıtma tesislerinin temizliğinde, kurum içi tüm temizlik faaliyetlerinde kullanılabilecek. Tesislerde üretilen dezenfektanlar şimdilik kurum içi ihtiyaçlar ve personellere dağıtılmak üzere kullanılıyor. TİSKİ Tesisler Dairesi Başkanı Kutluhan Gültekin, “3 günde 1000 litre dezenfektan ürettik, ihtiyaç halinde günlük 2000 litreye kadar üretebilecek sistemi kurduk.” dedi.

TİSKİ Genel Müdürü Ali Tekataş ise, kendi imkânlarıyla dezenfektan üretimi gerçekleştirdiklerini ve üretimin yaygınlaştırılması için çalışmalarının devam ettiğini belirtti. TİSKİ bu hamlesiyle bir yandan koronavirüs ile mücadele ederken diğer taraftan da kendi üretimini kendisi yaparak ciddi manada tasarruf etmiş olacak. Üretimin, koronavirüsle mücadele kapsamında şehrin dört bir yanında dezenfeksiyon çalışmalarını hız kesmeden sürdüren Büyükşehir Belediyesi ekiplerine büyük katkı sunması bekleniyor.  Bu iş için TİSKİ’yi tebrik ediyoruz.

6 AKADEMİSYEN ALINACAK
Karadeniz Teknik Üniversitesine (KTÜ) 6 akademisyen alınacağı bildirildi. KTÜ'den yapılan açıklamaya göre, Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümünde 1 doçent görevlendirilecek. Yine Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümüne 1, Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümüne ise 2 doktor öğretim üyesi atanacak. Ayrıca Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Bölümü ile Maçka Meslek Yüksekokulu Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümünde de 1'er doktor öğretim üyesi görevlendirilecek. Kadrolara başvurular 15 gün içinde yapılabilecek.

Editör: Haber Merkezi