YEŞİLAY’A ZİYARET…

Trabzon Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi Başkanı Hakim Fatih Aksoy, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Trabzon Şubesi’ni ziyaret etti. Şube Başkanı Av. Işıl Demir Güner, yöneticiler Dr. Erdem Şen ve Fatma Zehra Aydın ile bir süre sohbet eden Aksoy, Yeşilay’ın çalışmaları hakkında da bilgi aldı. Şube Başkanı Işıl Demir Güner, YEDAM’ın kitabını Aksoy’a hediye ederek, “Yeşilay’ımızın Trabzon’dan bölge koordinatörlüğü, şube başkanlığı ve YEDAM olmak üzere üç merkezde bağımlılıkla mücadele çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Alanlarda çalışmalarımızı yapıyoruz. YEDAM’ın bağımlılıkla mücadelede yaşanmış hayat hikâyelerini anlattığı kitabımızı da size hediye ediyoruz.” dedi. Yeşilay’ın çalışmalarına destek veren herkesi kutluyoruz.

HİÇ İNANDIRICI DEĞİL

Ortahisar Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi Oktay Söğüt, Kahramanmaraş Caddesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Söğüt şunları söyledi: “Kahramanmaraş Caddesi, üç hafta önce trafiğe kapatılmış ve yayalaştırma çalışmaları kapsamında ilk kazma vurulmuştu. 15 Haziran’da bitmesi beklenen yayalaştırma çalışması sonrası, yayalar yoğun trafik karmaşası ve gürültü kirliliğinden uzak, geniş bir caddeye kavuşmuş olacak. Buraya kadar hiçbir itirazımız yok. Fakat başta Başkan Zorluoğlu olmak üzere, birçok kişi tarafından bu caddenin yayalaştırıldıktan sonra, ticaret şeklinin değişeceği, vatandaşın doğrudan hizmet alacağı ticarethanelerin oluşacağı, kısacası vatandaş için çekim merkezi olacağı söylemi bugün itibari ile inandırıcı durmamaktadır. Açık AVM görünümüne kavuşacak söylemi ise hiç inandırıcı değildir. Elbette bu caddenin yayalaştırıldıktan sonra, vatandaş için çekim merkezi olacak şekilde ticari yapısının değişmesini beklemek doğru bir düşüncedir. Ancak bu cadde üzerindeki 16 banka şubesi, ticari yapının değişmesinin önünde, büyük bir engel olarak durmaktadır. Yayalaştırılan 400 metrelik cadde üzerinde, tüm ticari faaliyetin dörtte biri bankacılık, bu bankaların oluşturduğu cephe uzunluğu ise tüm caddenin üçte ikisini kaplamaktadır. Bankaların buradan taşınacağını düşünmek bugün itibariyle hayal ötesi bir düşüncedir. Öyleyse yayalaştırılan cadde, banka içinde değil de banka dışında daha rahat beklemeye yaramak dışında bir şeye yaramayacaktır. Yayalaştırılma çalışmaları devam eden Kahramanmaraş Caddesi’nin, bankaların açık bekleme salonları değil de, açık AVM olmasını istiyorsak, üzerine ciddi ciddi kafa yorulması gerekmektedir. Caddenin çekim merkezi olmasını isteyenlerin, bugünden tezi yok, yayalaştırılacak alanda (taşından oturağına, aydınlatmasından yeşilliğine) vatandaşın ne beklediği sorulmalı, beklentiler doğrultusunda hareket edilmelidir. Orta vadede, vatandaşın beklentilerini karşılayabilecek, caddenin çekim merkezi olmasına katkı sağlayacak işyerlerinin açılması sağlamak için neler yapılabileceğine kafa yorulmalıdır. Uzun vadede, cadde üzerindeki bankaların başka yere taşınmasını sağlayacak proje geliştirilmeli, bu proje üzerine bankalarla beraber çalışılmalıdır. Özetlemek gerekirse; lafla peynir gemisi yürümez. Öyle yayalaştırılıyor diye de bir cadde çekim merkezi olmaz.” Söğüt’ün bu değerlendirmeleri çok ses getirecek gibi görünüyor.

ALAN EL VEREN ELDEN ÜSTÜNDÜR

Ramazan ayı öncesi kamu yöneticisi Tahsin Akyüz’den örnek davranış. “Alan el veren elden üstündür” düşüncesiyle yola çıkan hayırsever bürokrat değişik bakkallara borcu olanların veresiye defterlerini kapatarak Ramazan ayı öncesi tüm bürokratlara örnek oldu. Darısı tüm bürokratlara diyoruz ve Akyüz’ün bu davranışını tebrik ediyoruz.

Editör: Haber Merkezi