AFET BÖLGESİNDE SEFERBERLİK VAR
Aile ve Sosyal hizmetler Bakanı Derya Yanık, dün sabah saatlerinde Trabzon'a geldi. Bakan Yanık'ı havaalanında Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ve partililer karşıladı. Bakan Yanık, Artvin'deki sel bölgesine gitmek üzere bölgeye hareket etti. Afet bölgesinde bakanlar adeta seferberlik halinde. Felaketin yaralarının kısa sürede sarılması hepimizin dileği.

TEDBİRLER SIKLAŞIYOR
Koronavirüs döneminde, aşılamanın da etkisiyle bir düşüş yaşansa da bayramda gerçekleşen ziyaretler nedeniyle koronavirüs rakamlarında artış yaşandı. Özellikle Trabzon'da günlük vaka oranları 2 kat artınca Trabzon Valiliği yeni kararlar aldı. Trabzon İl Hıfzıssıhha Kurulu yaptığı toplantıda, tedbirlerin sıklaştırılması kararını verdi.

Trabzon Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan kararlar şu şekilde; “Başta yeme içme yerleri olmak üzere, tüm işkolları ve faaliyet alanlarında, salgınla mücadelenin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde kendi işkolu/faaliyet alanı için belirlenmiş tüm tedbir ve esaslara uyulmasının sağlanmasına, ilimizdeki plaj, park, bahçe, kamp alanı, piknik/mesire alanı, v.b alanlarda temizlik, maske ve mesafe kurallarına uyulmasının sağlanmasına bu alanlara kolluk ekipleri tarafından denetimlerin sıklaştırılmasına, ilimizde yapılacak konser, festival, gençlik kampı gibi toplu eğlence ve etkinliklerde, fiziki mesafe kuralının yanı sıra faaliyet konusuna göre Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan usul ve esaslara uyulmasının sağlanmasına, Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27’nci ve 72’nci maddeleri uyarınca; İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararlarının ivedilikle alınmasına, Kaymakamlar ve ilgili Kurumlarca yukarıda belirtilen esaslar doğrultusunda uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesine ve mağduriyete neden olunmamasına, alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesine ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195‘inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına, uygulamada birlikteliğin sağlanması için alınan kararların ilgili kurumlara iletilmesi için Kaymakamlıklara iletilmesine, oy birliği ile karar verilmiştir.” Bu tedbirlerin vaka sayılarının düşmesine katkı sağlamasını temenni ediyoruz.

USTAOĞLU İKNA ETTİ
Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Çaykara ilçesinde yaşayan ve gördüğü paylaşımlardan etkilenerek ikinci doz yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısını yaptırmak istemeyen 52 yaşındaki Fatma Baltacı'yı telefonla arayarak, aşı olmaya ikna etti. Fatma Baltacı, Kovid-19'dan korunmak için ilk aşısını yaptırdıktan sonra internetten gördüğü bazı paylaşımlardan etkilenerek ikinci doz aşıyı yaptırmama kararı aldı. Aşı günü gelen ancak aşısını yaptırmak istemeyen vatandaşları takip eden İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin iki kez ulaştığı Baltacı, tüm çabalara rağmen aşı olmayı reddetti.

İl Sağlık Müdürlüğünde gerçekleşen toplantıda aşı yaptırmak istemeyen kadının durumunu öğrenen Vali Ustaoğlu, Baltacı'yı telefonla aradı. Vali Ustaoğlu ile görüşmesinden sonra aşı olmaya karar veren Baltacı, Çaykara İlhan Durgun Devlet Hastanesi'ne gelerek ikinci doz aşısını yaptırdı. Vali Ustaoğlu’nu bu hassas davranışından ötürü kutluyoruz.

ÜZÜNTÜYLE ÖĞRENDİK
Suudi Arabistan, ülkede Covid-19'un yayılmasını ve yeni varyantların ülkeye girişini engellemek amacıyla kırmızı listeye aldığı ülkelere seyahat yasağı getirildiğini duyurdu. İçlerinde Türkiye’nin de bulunduğu ülkelere seyahat edenlere üç yıl seyahat yasağı getirileceği belirtildi.

Aktarılan bilgiye göre seyahat ve transit geçiş yasağı getirilen kırmızı liste ülkeleri ise Afganistan, Arjantin, Brezilya, Mısır, Etiyopya, Hindistan, Endonezya, Lübnan, Pakistan, Güney Afrika, Türkiye, Vietnam ve Birleşik Arap Emirlikleri olarak açıklandı. Suudi Arabistan’ın aldığı bu karara Trabzon Oteller Birliği’nden tepki geldi.

Başkan Mustafa Dündar, yaptığı açıklamada, “Kararı üzüntüyle öğrendik.” dedi. Yapılacak girişimler ile birlikte Suudi Arabistan’ın bu karardan vazgeçmesi sağlanmalıdır.

Editör: Haber Merkezi