GENEL KURULLAR YAPILABİLECEK
Trabzon’da 2019’un Ekim ayında yapılması planlanan Trabzon Barosu Seçimleri ile 2019’un 20 Kasım-20 Aralık tarihleri arasında yapılması gereken Trabzonspor Olağan Genel Kurulu için yeni gelişme yaşandı. Koronavirüs pandemisi nedeniyle ertelenen her iki Genel Kurulun da yapılmasının önü açıldı. Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu başkanlığında toplanan Trabzon İl Hıfzıssıhha Kurulu, aldığı kararla STK, kamu kurum niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlik ve kooperatifler tarafından düzenlenecek genel kurul dahil kişilerin bir araya gelmesine neden olan her türlü etkinliklerin belli sınırlar ölçüsünde yapılabilmesine karar verdi. Yapılacak genel kurullarda, alınacak tedbirlerin de sıralandığı kararda, kişiler arasında 8 metre bırakılacağı, aynı anda salonda ise bulanacak kişi sayısının 300’ü geçmeyeceği kaydedildi.

İl Hıfzıssıhha Kurulunun kararı şu şekilde: “Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek genel kurul dahil kişilerin bir araya gelmesine neden olan her türlü etkinlikler; kişi başına 8 metrekare alan bırakma ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı 300’ü geçmemek üzere ilgili kurum/kuruluşların yetkililerince her türlü tedbir alınarak yapılabilir.”

BURALAR ARTIK AÇIK
Pandemi döneminde koronavirüsün yayılmasına yönelik alınan kararlar neticesinde kapatılan birçok işletme, İl Hıfzıssıha Kurulu kararıyla açıldı. Trabzon İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla Trabzon’da sokağa çıkma kısıtlamasının Cuma 21.00’dan başlayarak Cumartesi ve Pazar’ı kapsayacak şekilde Pazartesi 05:00’da sona ereceği kaydedildi.

Ayrıca Trabzon’da faaliyet gösteren yeme içme yerleri (Kafeterya, lokanta, restoran, pastane tatlıcı vb.) ile dernek lokali, kıraathane, çay bahçesi gibi iş yerleri de yüzde 50 kapasite ile mekanda bulunabilecek kişi sayısı tespit edilerek HES kodu sorgulaması yapılarak 07.00 ile 19.00 saatleri arasında müşteri kabul edebilecek.

Bu iş yerlerinde bir masada en fazla 2 kişinin bulunabileceği de kaydedildi. İl genelinde uzun bir süredir kapalı olan halı saha, yüzme havuzu vb. tesislerin de HES kodu uygulaması ile misafir, refakatçi haricinde 09.00 ile 19.00 saatleri arasında çalışabileceği kaydedildi. Trabzon’da bulunan internet kafe, bilardo salonu, lunapark, hamam, sauna, masaj salonu gibi yerlerin de HES kodu sorgulaması yapmak kaydıyla 07.00 ile 19.00 saatleri arasında çalışabileceği ifade edildi.

AŞILAMA SÜRÜYOR
Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında aşılamalar hız kesmeden devam ediyor. Türkiye genelinde 15 milyon 436 bin 32 kişiye koronavirüs aşısı yapıldı. Trabzon’da aşılanan 208 bin 917 kişinin 117 bin 297’si ilk doz koronavirüs aşısını olurken, 91 bin 625’i ise ikinci dozu oldu. Yüksek riskli Karadeniz Bölgesi’nin diğer illerinde ise aşılama durumu şöyle; Samsun 316 bin 832, Rize 83 bin 973, Artvin 50 bin 485, Bayburt 12 bin 900, Ordu 194 bin 292, Giresun 137 bin 196, Gümüşhane 25 bin 15 kişi.

DAHA ETKİN MÜCADELE
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Nanografi firmasının Grafen Seri Üretim Tesisi’nin açılış törenine katıldı. Bakan Varank, konuşmasında Nanografi firmasının çatısı altında devam eden Türkiye'nin ilk intranazal yerli aşı geliştirme çalışmalarına değindi. Bakan Varank, intrazanal aşıların klasik aşılardan farklı olarak burundan sprey olarak uygulandığından da bahsetti. Bakan Varank ayrıca, Grafen maddesinin önemine ve açılışı yapılan tesisin Grafen'i seri şekilde üretmesinin önemine değindi.

Nanografi firmasının çatısı altında faaliyet gösteren bilim insanları, klasik aşılardan farklı olarak burundan sprey olarak uygulanacak yenilikçi bir aşı türü geliştirdiklerini belirten Varank, “Üniversitelerin altyapı, bilimsel beceri ve akademik tecrübelerinin katkılarıyla Türkiye'nin ilk intranazal yerli aşı geliştirme çalışması şu anda hızla devam ediyor. Bu aşı mRNA ve inaktif aşı teknolojisinden farklı olarak protein temelli olarak tasarlandı. Burundan uygulanan aşı, virüsün insanları enfekte ettiği yolu takip ettiği için bu teknolojinin virüs ile daha etkin mücadele edeceği öngörülüyor.” dedi.

Editör: Haber Merkezi