ŞALPAZARI’NA ÖĞRENCİ GELİYOR
Trabzon Üniversitesi Şalpazarı Meslek Yüksek Okulu, bu yıl ilk kez öğrenci alacak. Biran önce açılması beklenen Trabzon Üniversitesi Şalpazarı Meslek Yüksekokulu, nihayet 2020–2021 Eğitim ve Öğretim yılında öğrencileriyle buluşacak. Şalpazarı Meslek Yüksek Okulunun yapılmasında büyük katkısı olan Üsküdar Belediye Başkanı Av. Hilmi Türkmen müjdeyi verdi. Şalpazarı’na modern bir yüksekokul binası kazandıran Başkan Hilmi Türkmen, YÖK’ün Şalpazarı Meslek Yüksekokulu’na Mülkiyeti Koruma ve Güvenlik Bölümü altında ‘Sivil Savunma’, ‘İtfaiyecilik’ programı açılmasına onay verdiğini bildirdi.

Trabzon Üniversitesi Rektörlüğü’nün söz konusu tekliflerini değerlendiren Yüksek Öğretim Kurulu, Şalpazarı Meslek Yüksekokulu’na önümüzdeki 2020-2021 Eğitim-Öğretim döneminde Sivil Savunma ve İtfaiyecilik alanlarında iki program açılmasına ve 40’ar öğrenci alınmasına onay verdi. Onay yazısı Trabzon Üniversitesi’ne ulaştı.

Okulun öğrenci alımına başlayacak olmasının heyecanını yaşayan Şalpazarı Belediye Başkanı Refik Kurukız, yaptığı açıklamada, “Yüksekokulun ilçemizde açılması konusunda, belediye olarak her zaman elimizden gelen gayreti gösterdik. Bundan sonra da yüksekokulumuzun her türlü sorunuyla yakından ilgileneceğiz ve belediye olarak bütün imkânlarımızı seferber edeceğiz. Şalpazarı ilçemizde Meslek Yüksekokulumuzun açılmasında büyük emek ve gayret gösteren herkese ilçemiz adına çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. AK Parti Şalpazarı İlçe Başkanı Zeki Çabuk da sosyal medya aracılığı ile yüksekokul müjdesini duyurarak, emeği geçenlere teşekkür etti.

DENİZDEN KORONA BULAŞIR MI?
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, “Koronavirüsün denizden bulaştığına dair hiçbir kanıt yok. Havuzda ise, klorlanma süreci önemlidir. Yeteri kadar klor varsa koronavirüsün burada yaşaması imkânsızdır” dedi. Çelik, “Açıklanan rakamların son derece iyi olduğunu söyleyebilirim. Bir vaka olacak ve mutlaka birilerine bulaştıracak. Aile kümelerini görüyoruz. Onları biz alıp tedavi ediyoruz veya izole ediyoruz. Acele etmemek lazım. Çünkü koronavirüs durumu, bıçak gibi kesilmesini beklediğimiz bir olay değildir” diye konuştu.

Çelik, “Bundan sonraki aşamada en önemli belirlenecek faktör, insanlarımızın davranışlarıdır. İnsanlar sosyal mesafeye uymayıp, maskelerini takmazlar ve hijyen kurallarına gereken önemi göstermezlerse vaka sayılarında bir artış bekleyebiliriz. Bu gayet doğal bir şeydir. Bulaşı engelleyecek adımlar atmamız gerekiyor. Tüm insanlarımızın ve vatandaşlarımızın buna çok dikkat etmesi gerekiyor. Tanımadığı kişilerden uzak durması, maskeli gezmeleri, yakın olacaklarsa 1,5 metre kuralını ihmal etmemeleri gerekir. Kapalı ve kalabalık ortamlardan kaçınmalarını öneriyorum. Asıl vaka artışını belirleyecek olan vatandaşlarımızdır. En önemli konu budur” dedi.

YARINA YENİ DÜZEN GELİYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı normalleşme süreci kısıtlama kararlarıyla ilgili Trabzon Valiliği de paylaşımda bulundu.

İşte yarın itibarı ile sona erecek kısıtlamalar: Şehirlerarası seyahat sınırlaması yarın kaldırılacak. Kamuda yarın itibariyle normal mesaiye başlanacak. Kreşler ve gündüz bakım evleri yarın açılacak 20 yaş altıyla ilgili sokağa çıkma uygulaması 18 yaşa indirildi. 0-18 yaş grubunun tamamı, Çarşamba ve Cuma günleri 14.00-20.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.

İşletme sahibi 65 yaş üstü vatandaşlar kurallara uyarak işinin başında bulunabilecek. Restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçesi, yüzme havuzu türü işletmeler yarından itibaren hizmet verebilecek. Müze ve ören yerleri yarın açılacak.

Spor tesisleri gece 24.00’e kadar hizmet verebilecek. Kütüphaneler, Millet Kıraathanaleri, Gençlik Merkezleri yarından itibaren belirlenen şartlarda faaliyetlerini sürdürebilecek. Açık hava konserleri 24.00 ile sınırlı olmak üzere başlayabilecek.

PLANLAMA YAPILDI
Kovid-19 pandemisiyle mücadele kapsamında 28 Mart 2020 tarihi itibarıyla uçuşlarını durduran Pegasus Hava Yolları, yarın iç hatlarda yolcu uçuşlarına tekrar başlayacak. Kısıtlamalar sonrası ilk uçuşunu saat 10.15 kalkışlı İstanbul Sabiha Gökçen-İzmir seferiyle gerçekleştirecek olan Pegasus, 1-2-3 Haziran 2020 tarihleri için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün belirlediği destinasyonlar çerçevesinde İstanbul Sabiha Gökçen’den karşılıklı olarak İzmir, Antalya ve Trabzon’a seferler planladı.

Editör: Haber Merkezi