Profesyonel boksu, amatörden ayıran, kısaca profesyonel parayla yapılmasıdır.

Türkiye'de resmi olarak profesyonelin kurumsallaşması için bazı arkadaşlar, bende içinde olmakla beraber resmi makamlara başvurarak, kurulabilmesi için süratle çalışmalar yapılmaktadır.

Bence de kısa zamanda kurulması gerekir. Amatör spordan milli takımlardan, hem gençler dünya şampiyonluğunda, hem de büyükler dünya şampiyonluğu gururla bahsedeceğimiz rahmetli Sinan Şamil Sam'in başında bizzat bulunan bir teknik direktör olarak, şunu söylemek isterim.

Eğer Türkiye'de profesyonel boks kurumsallaşmış olsaydı, rahmetli Sinan Almanya adına asla unvan maçları yapmazdı çünkü; kendisi inançlı bir Türk milliyetçisiydi. Profesyonel boksun Türkiye'de resmi kurulmamış olduğunu fırsat bilerek, yasaların boşluğundan istifade ederek her şeyde olduğu gibi, bazı uyanıklar ayağa kalkarak hiçbir prosedüre ve kriterlere uymadan profesyonel maçlar düzenlemektedirler.

Enteresandır, profesyonel boks maçlarında oynayan sporculara baktığınızda, amatör boksta elde tutulur hiç bir başarısı, kariyeri olmayan, kişiler olduğu, facebook ve whatsapp’ta bir de utanmadan kendilerini dünya şampiyonu ilan ettiklerini esefle görmekteyiz. Böyle olunca da insanların gözlerini boyadıklarını zannederek ve bazen de ara sıra olsa bile başararak maçlar yapmaktadırlar. Tabii bu yapılan maçlar herkesçe malum göze hoş gelmeyen, hiç bir estetiği olmayan kalitesiz maçlardır. Bu da amatör sporcuların ve boksun geleceğini karanlıklara sürmektedir.

Bir araştırın bakın; dünyanın neresinde; amatör futbolda başarılı olmayan bir futbolcunun profesyonel maçlara çıktığını gören varsa bize de söylesin. Hiç böyle bir şey olur mu? Amatörde başarılı olamayan bir boksör bakıyorsunuz profesyonel maçlar yapmaktadır. Yukarıda da belirttiğim gibi yapılan boks maçları boksun dışında her şeye benzemektedir.

Ben yaklaşık 50 senesini boksa veren bir kişi olarak söylüyorum ve dünyada da böyledir.

Profesyonel boks maçları yapacak sporcular, rahmetli Sinan gibi amatörken tekrar yukarıda da belirttiğim gibi gençler ve büyükler dünya şampiyonu olup, ondan sonra spor camiasına kendisini öyle lanse etmelidir.

Bir an evvel profesyonel boksu kurup kurumsal hale getirip amatör boksta dünyada derece yapan gençlerimizin lisanslarını Türkiye adına çıkarıp, maçlar yaparak Türk bayrağını göndere çektirip istiklal marşımızı dünya devletlerine dinletebilsin.

Kurumsal olmayan öyle korsan maçlar yapıp dünya boksu ile boy ölçecek duruma gelinemeyecektir. En kısa zamanda raflara kaldırılmış olan yasaları yürürlüğe koyup Türk boksuna bir kimlik kazandırmak millet olarak olmazsa olmazlarımızdandır.