RÖPORTAJ : BAHATTİN BAŞTÜRK - Trabzon’un Şalpazarı İlçe Belediye Başkanı Refik Kurukız, kurumumuzu ziyaret etti. Medya Grup Başkanımız Hasan Bahadır ile bir süre görüşen Kurukız, ilçe için yaptıklarını yapacaklarını anlattı. Kurukız, en çok merak edilen yeni dönemde AK Parti’den siyaset yapacak mı sorusuna da içtenlikle cevap vererek, “Biz, Milliyetçi Hareket Partisinde siyasete başlamış, ocak teşkilatlarından, okul döneminden ilçe başkanlıklarından il başkan yardımcılığına kadar görev yaptım. Biz ülkücüyüz, Türk Milliyetçisiyiz. Genel Başkanımız Devlet Bahçeli’nin ülkesi için AK Parti’yle yaptıklarını dikkate aldığımızda bir çizgimiz var. Bu dönem içerisinde seçildiğimiz partiye bağlı kalarak yolumuza devam edeceğiz. Yeni dönemde Allah neyi nasip eder bilemeyiz. Siyasete devam eder miyiz? Nasıl bir yol haritası izleriz onu bilmiyorum” dedi. 

TURİZM SADECE DOĞUDA OLMASIN
Turizm denince akla Şalpazarı’nın gelmesi lazım. Trabzon’un doğusunda dünyaca ünlü Uzungöl’ümüz var. Maçka’da Sümela Manastırımız var. Trabzon turizmi, kentin doğusuna hapsolmuş konumunda. Birden fazla turist çekecek alanlar yapmamız lazım. Karadeniz’e gelmek isteyen turistler, bir gün Uzungöl’e gitse, bir gün Sümela’ya gitse, bir günde şehir içini gezse dördüncü gün gidecek bir yeri kalmıyor. Dördüncü gün dönmesi lazım. Sis Dağı’nda, Tonya’da bölgede bir destinasyon yaratılması lazım. Şalpazarı’ndaki insanların yaşamı, giyimi kuşamı, turizm anlamında önemli bir cazibe merkezidir. Doğal şifalı maden suyumuz olan Acısu ile ilgili bir çalışma yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda hem Şalpazarı hem de Trabzon turizmden hak ettiği payı alacaktır.

KIYAFETİMİZİ TESCİLLEDİK
Şalpazarı’nın İstanbul’da bir dernekler federasyonu var. Çeşitli illerde kültürel anlamda, kültürünü yaşatan zenginleştiren 22 derneğimiz var. Bu derneklerin bir de üst kurulu var. Bizim dernekler federasyonumuz  yöresel kıyafetlerin patentini aldı. Bu kıyafetlerin, çoğaltılması, geliştirilmesi ve tanıtılması anlamında kaymakamlığımız halk eğitim ile birlikte çalışmalar yapıyor. Biz de tüm faaliyetlerimizde hem Ağasar balını, hem kıyafetimizi hem de yöresel kültürümüzü tanıtmaya çalışıyoruz.

ÇEPNİ KÜLTÜRÜNÜ YAŞATIYORUZ
Şalpazarı Çepni boyudur. Çepniler, Orta Asya’dan günümüze değerlerini yaşamış, geleneklerini göreneklerini günümüze taşımız, geleneklerine sıkı sıkıya bağlı olan bir boy. Oğuzların Gökhan Kolunun Çepni boyu oluyor. Şalpazarı’nda biz insanımızın tamamına hitap edecek boyuttayız. Biz birbirimizi tanırız. Yurt dışına bile gittiğimizde tanımadığımız birisi olsa yüzüne baktığımızda bu Şalpazarılıdır, Ağasarlıdır, Beşikdüzülüdür yörenin insanını bildiğimiz bir vücut dili vardır. Onun bir konuşması kültürü vardır. Büyüklerine karşı sevgisi küçüklerine karşı saygısı, misafirlere misafirperverliği vardır. Giyimindeki farklılık hemen göze çarpar. Koluna taktığı heybesinden ayağına giydiği çorabına kadar kuşağından keşanına kadar o kültürü görebilirsiniz. Biz belediye binamızın 2  katını kültüre ayırdık. Belediye binasında Şalpazarı müzesi olacak. Yaptığımız bütün faaliyetlerinde kültürümüzü ön planla tutuyoruz. Kültürümüzü yaşatıp tanıtmayı kendimize borç biliriz.

ŞALPAZARI BİRLİKTELİĞİ
Şalpazarı’nda bu dönem içerisinde gerçekten önemli çalışmalarımız var. AK Parti ilçe başkanlığına seçilen Zeki Çabuk görevi aldı. Kendisine başarılar diliyorum. Biz ilçemizde siyasetin ötesinde bir siyasi birliktelik kurduk. Her yerde, ‘Şalpazarı Parti’sini kurduk diyorum. AK Parti, MHP, CHP demeden Şalpazarı’na hizmet için birlik beraberlik içinde çalışıyoruz. Güzel bir ekip olacak. İnşallah bunun meyvelerini Şalpazarı toplayacaktır. Allah birlik beraberliğimizi bozmasın. Geçmişten günümüze siyaset yapmış herkese de şükranlarımı sunuyorum. Allah hepsinden hizmetleri için razı olsun.

YOLLARIMIZ YAPILIYOR
Ankara’ya gittiğimizde milletvekillerimizden gerekli desteği görüyoruz. Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, milletvekilimiz Salih Cora, başta olmak üzere Muhammet Balta, Adnan Günnar, Ayşe Sula Köseoğlu’na hizmetleri için teşekkür ediyorum. Karayolları ağında olan Şıhkıranı – Sisdağı yolumuz var. Şalpazarı-Şıhkıranı-Erikbeli-Kadırga yolu stabilize. Yol genişleme çalışmaları yapılmış. Menfezler altyapıları oluşmuş. Bunla ilgili taleplerimiz vardı. Erikbeli-Kadırga arası da Yeşilyol kapsamında yatırım programında. Zeki Çabuk başkanımızla Ankara’ya gittik. Salih Cora vekilimizle birlikte Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfü Elvan’a gittik. Kendisine taleplerimizi iletip, konuyu masaya yatırdık. Bu dönem içinde yatırım planına aldırıp açmayı planlıyoruz. Sağ olsun talebimizi olumlu buldu. Bu yönde çalışıyoruz.

İLÇEYE YAKIŞIR BİNA
Şalpazarı’nın birçok eksiği vardı. Belediye kültür merkezine başladık. Belediyemiz çok eski 80 metre kare bir binada, kurumlar iç içe girmiş vaziyette hizmet vermeye çalışıyoruz. 1987’de ilçe olmuş Şalpazarı’nın belediye binası ortada.  İlçemize bir belediye binası sözümüz vardı. Mevcut Pazar yeri olarak kullandığımız mera vasfı olan arazinin tahsisini belediyemize kazandırdık. 2 katında Pazar yeri ve içerisinde 250 kişilik toplantı salonu olan, Şalpazarı’nın müzesini ve el sanatlarının yapılıp sergileneceği 2 katının da belediye binası olacağı Şalpazarı Belediyesi ve Kültür Merkezinin ihalesini yaptık. Allah’ın izni ile önümüzde ki yılın sonbaharında Şalpazarı’lılara yakışır bir belediye binamıza geçmiş olacağız.

İMKÂNIMIZ KISITLI
Büyükşehir yasası ile 6 olan mahallemiz 30 mahalleye çıktı. Bizim sınırlarımız Alaca Yaylasına kadar uzanıyor. Erikbeli’nden Beşikdüzü yaylasına kadar sınırlarımız var. Bin 500 kilometre yol ağımız var. Araç parkımız belli, nüfusumuz belli, gelen para belli. Kısıtlı imkânlarla güzel işler yapıyoruz.

SÖZÜMÜZÜ TUTTUK
Bölgede ilk içinde emzirme odası, mescidi, spor salonu, televizyonu, bilgisayarının dinlenme salonunun bulunduğu bayan kültür evini hizmete sunduk. Burada ankastre yemek takımının olduğu mutfağı da var. Şalpazarı’nda bayan kültür evi var. Bayanlar bizim baş tacımızdır dedik ve onlara sözümüz vardı. Sözümüzü tuttuk.

FABRİKALAR ÇALIŞIYOR
Şalpazarı’nın istihdam sıkıntısı vardı. Geyiki’de kapanan bir belediye binamız vardı. Türkiye’deki şapka sektörünün yüzde 95’i Şalpazarlıların elinde. Geyikli belediye binamızı çok cüzi bir miktarla 10 yıllığına onlara kiraladık. 50 kişi Geyikli’de 60 kişi Şalpazarı’nda 110 kişi çalışıyor. İnsanlar çok mutlu. Yılsonuna kadar sayıyı 150’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Bu da beni çok mutlu ediyor.

KARDEŞ İLÇELER
Biz Doğankent ve Sancaktepe ilçeleri ile kardeş şehir olduk. Bu ay aldığımız kararla da Üsküdar’la kardeş şehir oluyoruz. Şalpazarı’na Üsküdar’la da çalışmalar devam ediyor. Bize manevi kardeşliğimizin bulunduğu önemli bir ilçe ile de kardeş şehir olacağız.

AĞASAR DERESİNE DEV YATIRIM
Ağasar deresi ıslah çalışması yapıldı. 6 milyon 600 bin TL ile ihale edildi. Çalışmalar Beşikdüzü’nden yukarı başladı.  İlçe stadyumu projemiz var. Zeki Çabuk başkanla kararımızı verdik. Kaymakam ilçe başkanı ile bir arsa üstünde mütabakata vardık. Yakın zamanda çalışmaya başlayacak.

KURUMSAL BELEDİYE
Geyikli turizm yolunun bir buçuk kilometresini yaptık. 50 kilometre de ihtiyacı olan mahallelere yeni yol yaptık. Araç parkımızı yeniledik. Bir taraftan da personelimizi eğittik. Şalpazarı’nda Trabzon’un batısı, Giresun’un doğusu ilçelerinin belediye personelleri ile Şalpazarı’nda eğitim toplantısı düzenlendi. Kurumsal kimliğimize kavuşuyoruz. Yeni mühendisler aldık. Belediyemiz hem kurumsal hem de fiziki anlamda belli bir yere oturacaktır.

HİZMET ALAMAYAN DEĞİL…
İstanbul’da 100 bin insanımız yaşıyor. İstanbul’da bizim bir federasyonumuz ve 22 tane derneğimiz var. Bu derneğimizden bir tanesi de eğitim derneğidir. Eğitimle ilgili de bir derneğimiz var. Bizim İstanbul’da bir belediye başkanımız 3 tane de belediye başkan yardımcımız var. Şalpazarı küçük bir yer değil. Her ne kadar Trabzon’un batısında en ücra köşesinde içeride hizmet alamamış bir ilçe olsa da kabuğunu kırdı. Güç birliği yapıyor. Üsküdar’ı ile Hilmi Türkmen’i ile Ahmet Çabuk’u, Rıfkı Bektaş’ı, Semih Demirci’si, Semih Durmuş’u, Turan Konaklar’ı, Necati Yamaşlar’ı ile artık Şalpazarı kabuğunu kırmıştır. Birlik beraberlik içindedir.

ŞALPAZARI PARTİSİ’Nİ KURDUK
Biz Şalpazarı’nda siyaseti kaldırdık. Şalpazarı Partisini kurduk. Hizmet anlamında bir araya geldik. Dostlukları pekiştirdik. Şalpazarı bundan sonra hizmet alamayan değil hizmeti en fazla alan güç birliği yapan yarınlara daha mutlu olan bir ilçedir. Şalpazarı aşığı bir belediye başkanı olarak hemşerilerimize hizmetin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Büyükliman havzasında zaman zaman toplantılar yapıyoruz. Biz, Vakfıkebir’den ayrılmış bir ilçeyiz. Bölgede Vakfıkebir abi konumunda.

BÜYÜKŞEHİRE TEŞEKKÜR
Yaptıklarımız bundan sonraki yapacaklarımız, siyasi çekişme olmadan parti kaygısı olmadan hizmetimizi yapıyoruz. Ben ilçede esnafım siyaseti bıraktıktan sonra da ilçede esnaf olarak devam edeceğiz. Siyasi iktidar bana ayrımcılık göstermiyor. Bize ellerinden gelen ne varsa destek ediyorlar. Başkanımız Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na da teşekkür ediyorum.