Bazı konular var ki, herkesin onları bildiğini sanır. Baktığınızda gerçekte o konuyu pek az kişi bilir. Sağlık konusu da böyledir. Herkes bir tarif yapar, neticesinde bir hayli kural ortaya çıkar. Oysa bilindiği sanılan bu tanımların hepsi yanlıştır.

Bu durum sadece bizim ülkemizde değil, tüm dünya da böyledir. Batı yayınlarına baktığınızda, en zor konularda inanacak pek çok eser bulursunuz. Ama sağlık konusunda birbirini yalanlayan çelişik sözlerden ileri gitmeyen bir kaç eserden başka hiç bir ciddi kaynak bulamazsınız.

Sağlık konusunda ki bu dağınıklığın iki temel sebebi vardır. Birincisi hemen hemen iki asır boyunca, bilim, özellikle tıp bilimi ateist (inkarcı) bir bunalım içinde yürümüş, bu yüzden insan yapısından basit makine gibi seyretmiştir. İkincisi, insan anatomisindeki gerçek bilgiler, ancak 20-30 yıldan beri bilinir hale gelmiş, gerçekler, neredeyse birkaç yıldan beri bilinir olmuştur.

Sağlık; vücuttaki tüm sistemlerin eksiksiz, arızasız çalışması ile oluşan beden ve moral yapımızın güçlü düzenidir.

Şu halde sağlığı, sağlıklı yaşamayı anlayabilmek için önce insanın organlarının moral çalışma düzenini ve onların sentezini bilmemiz gerekir.

Elbette sağlık kavramını anlamak için bütün tıp bilimini öğrenmek gerekmez.

Bilindiği gibi yaşamak, çevreye uymak, çevreden enerji alıp onu gereğince kullanmak demektir.

Yeterince ve sağlığa uygun bir havayı solumak dolayısıyla havadan aldığımız oksijen ve yardımcı gazları akciğer vasıtasıyla kana katabilmek ağızdan aldığımız yeterli besini sindirip kana ulaştırabilmek.

Şu halde sağlık, insanın beden ve ruh yapısıyla ilgili çok ciddi bir hayat şartıdır. Çağımızın insanı tüm teknolojik ve ilmi gelişmelere rağmen sağlığını süratli bir şekilde yitirmektedir.

Bu şiddetli çöküşe dur diyecek bir otorite maalesef yoktur; tek güç insanın kendindendir. Yani herkes kendi sağlığına kendisi sahip çıkacaktır.

Geçtiğimiz günlerde trafik kazasında şehit olan ve içimize kor ateşi düşüren askerlerimize Allah'tan rahmet kederli ailelerine ve Türk milletine baş sağlığı diliyorum.

***

Mübarek Kurban Bayramı’nın Türk İslam alemine ve insanlığa hayırlar getirmesini Allah (c.c.) 'den niyaz ederim.