Bazı konular vardır ki; herkes onları bildiğini zanneder. Oysa gerçekte bu konuyu çok az kimse bilir. İşte sağlık konusu da böyledir. Herkes kafasına göre bir tarife, bir hayli kuralla ortaya çıkar.

Bilindiği sanılan bu tanımların kahir ekserisi yanlıştır.

Bu söylediklerimiz sadece ülkemizde değil tüm dünyada böyledir. Batı yayınlarına baktığımızda, en zor konularda inanın bir hayli kitap bulursunuz. Fakat sağlık konusunda birbirini yalanlayan çelişik laflardan öte gitmeyen bir kaç yayından başka hiç ciddi bir kaynak bulamazsınız.

Araştırıldığında, aşağı yukarı iki asır boyunca, bilim özellikle tıp, ateist (inkarcı) bir bunalım içinde yürümüş, bu yüzden insan yapısının sıradan basit bir makine gibi seyretmiştir.

Gerçek anlamda sağlık ne demektir ve nasıl korunur?

Sağlık; vücuttaki tüm sistemleri eksiksiz, arızasız çalışması ile oluşan beden ve moral motivasyon yapımızın güçlü düzenidir.

Elbette sağlık kavramını anlamak için bütün tıp bilimini öğrenmek gerekmez. Fakat vücudun yaşamı sağlamak için verdiği fizyolojik mücadeleyi iyi analiz etmek gerek.

Bilindiği üzere yaşamak, çevreye uymak, çevreden enerji alıp onu gereğince kullanmak demektir.

Bu vahim dönemde sağlığın temel ilkesi, bu enerjiyi alış verişini başarıyla yürütebilmektir.

Bu önemli hayat ilkesinin teorik tarafları bir yana, günlük hayatımıza uyarlarsak, yeterince ve sağlığa uygun bir havayı solumak dolayısıyla havadan aldığımız oksijen ve yardımcı gazlara akciğer aracılığıyla kana katabilmek.

Şu halde sağlık, insanın beden ve ruh yapısıyla ilgili çok ciddi bir hayat şartıdır. Enteresandır modern çağımızda tüm teknolojik ve ilmi gelişmelere rağmen insanoğlu sağlığını süratli bir şekilde yitirmektedir.

Bu şiddetli çöküşe dur diyecek bir otorite yoktur; tek güç insanın kendisidir.

Yani herkes kendi sağlığına yaşadığı müddetçe sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için sahip çıkmasıdır.

Günümüzde covid-19 virüsü tüm dünyayı, ülkemiz ve de Trabzon'u bir hayli etki altına almıştır.

Etki altına almayı da devam etmektedir.

Bilim adamlarının salık verdiği şu üç kurala sağlığımız için uymak zorundayız.

Sosyal mesafe, hijyen ve maske.