Önceden sokaklar sigara izmaritleriyle doluydu.

Şimdi buna atık maskeler de eklendi.

İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine “Koronavirüs Tedbirleri” konulu ek genelge gönderdi.

Sigara izmaritlerinden biraz kurtulacağız sanki…

Genelgede, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs  salgınının yayılımında son dönemlerde tüm ülkelerde artış yaşandığı ifade edildi.

Konu kapsamında Türkiye’de yapılan çalışmalarla ilgili bilgilerin de verildiği genelge ile açık alanda sigara içilmesi şu ifadelerle yasaklandı:

“… Maskenin doğru ve sürekli şekilde kullanımını temin amacıyla 12 Kasım 2020 tarihinden itibaren tüm illerde vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu/bulanabileceği cadde ve sokaklar (özellikle trafiğe kapalı olanlar), ihtiyaç duyulan meydanlar ve toplu taşıma araç durakları gibi alanlarda/bölgelerde sigara içme yasağı getirilecek.”

Bir Yeşilay gönüllüsü olarak geç kalınmış bu yasağı destekliyoruz.

Yeşilay Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi olarak birçok toplantıya katıldık.
Katıldığımız bu toplantılarda en çok dikkat çektiğimiz konulardan biri de sigaranın kullanımı ile ilgiliydi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü ve Prof. Dr. Cevdet Erdöl, siyasette olduğu dönemde kapalı alanda sigara yasağının hayata geçmesine öncülük eden bir isimdi. Erdöl, “Sigara kullanımı yüzde 27'ye düşmüştü ancak 2013’ten sonra tekrar yüzde 32'lere çıktı. İdareciler kendi inisiyatifleri ile ne yazık ki yasanın ihlalini örtbas ediyorlar” diyor.

Bu idarecileri de herkes biliyor! Bana göre kapalı alanda sigara içme yasağı getirilirken, bir şeyi atlamıştık.

Sigara genelde özenti ile başlıyordu. Kapalı alanda sigara içemeyenler; kahvehane, çay ocakları, hastane, stadyum, dolmuş durağı ve özellikle de öğrencilerin yoğun kullandığı cadde ve sokakları adeta sigara içme alanı olarak kullanmaya başlamıştı.

Sokaktan geçen çocuk ve öğrenciler daha önce kapalı alanda içilen sigarayı artık çok daha yakından görmeye ve tanımaya başlıyordu.

Bu konuyla alakalı önerimiz şuydu: “Sigarayı çok nadiren gören çocuklar artık sokaktan geçerken bile sigara dumanına maruz kalıyor. Bize göre sigara içenler için kapalı ya da gözden ırak bir alan yapılsın. Sigara içecek olan gitsin sigarasını orada içsin.”
 

Belki size uçuk bir fikir olarak gelebilir. Ancak sigara içme yaşının her geçen aşağıya düştüğü böyle bir ortamda daha sert tedbirler bizi bekliyor.

Bilin ki sigara öldürüyor.

***

Koronavirüsten korunmak için kullanılan maskelerin rastgele çevreye atılması, artık ciddi bir kirlilik sorunu oluşturuyor.

Uzmanlar, plastik atıklardan sonra doğayı en fazla tehdit eden kirletici olduğuna dikkati çektikleri maskelerin, canlı yaşamına zarar vereceğini belirterek, çift poşete konulup, tıbbi atık kutularına atılması yönünde herkesi uyarıyor.

İçişleri Bakanlığı’nın ya da belediyelerin, bu konuda da önleyici ciddi bir yaptırım getirmesi gerekiyor.

Maskelerin gelişigüzel cadde ve sokaklara atılmasının derhal önüne geçilmeli.

Yoksa çok daha ciddi bir sorun bizi bekliyor.

Kalın sağlıcakla…