Bölgemizde sinema sektörü her geçen gün daha da güçleniyor. Bundan 20 yıl öncesine bakacak olursak, dört ya da beş yılda bir proje bölgemize gelirken, son dönemlerde her yıl bir proje olmaya başlamıştı. 2015 yılından sonra da bu durumda değişiklik oldu ve yılda 4 yada 5 film ya da dizi bölgemizde çekilir oldu.

Sadece bu yaz Trabzon, Rize, Artvin ve Giresun arasında 6 sinema filmi çekilecekken, 9 da belgesel film çekilecek. Üstelik bütün çalışmalar tamamlandı. Ülkemizde sektör durma noktasına gelmişken bölgemizde bu denli bir yükselişin olması, işin içerisinde olan bir isim olarak beni fazlası ile memnun etti.

Bölgemizde sinema sektörüne katkısı bulunan ve emeği olan pek insan yoktur. Saymaya kalksak bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar azdır. Bunlardan bir tanesi de Trabzon Casting’in kurucusu Fatih Zaman’dır. Bir sıralamaya koymaya kalkalım Fatih Zaman birinci sırayı alır. Çünkü bölgede sinema ve dizi sektöründe çok emeği vardır.

Yanılmıyorsam ki, yanıldığımı da düşünmüyorum Fatih Zaman Trabzon’un ilk resmi cast şirketini kurmuş. Hızını alamayıp bir de D.S.B. Film yapım şirketi kurdu. İnanın tebrik edilmesi gereken bir hareket.

Sadece Trabzon ve bölgemiz tekelinde de kalmamış ülkenin birçok yerinde de çalışmalarını sürdürüyor. Lokal bir alandan genel bir alana ismini duyurmak çok zordur. Yani basit anlatımla Trabzon’da bir şirket kuracaksınız, yapmış olduğunuz işlerle kendinizi ülke genelinde duyuracaksınız.

Alkış, alkış, alkış.

İşte Fatih Zaman bunu başarmış sinemaseverdir. Önce kurmuş olduğu cast şirketi ile çok güzel işlere imza attı ve İstanbul dışında Türkiye’de en fazla oyuncu datası elinde bulunduran kişiler arasında yer aldı. Öyle ki, 2010 yılından günümüze kadar da reyting rekorları kıran dizilerden gişe rekorları kıran sinema filmlerine kadar oyuncu yönetimini gerçekleştirdi. Birçok projede de kendisiyle beraberde çalıştım. Bir projede Ordu’nun yaylalarında, bir projede Nurhak dağlarının eteklerinde, bir projede Rize’nin zirvesinde, bir projede Trabzon’un çam kokan ormanlarında… (Dikkatimi çekti biz hiç sahilde iş yapmamışız) En çok yapmak istediği şeyi her sete gittiğimizde konuşmasından eksik etmezdi. “Kendi projemi çekeceğim” diyerek nasıl bir film çekmek istediğini anlatırdı.

Bazı zamanlar sete giderken gece yolculuklarımız da, bazı zaman kaldığımız otelin lobisinde hep çekeceği filmden bahsederdi. Sonunda yapıp şirketini kurdu ve tüm hazırlıklarını tamamladı. Çok iddialı bir proje ile geliyor. Vallahi helal olsun. Zor bir işe kalkıştı. Tüm hazırlıklarını tamamladı ve sete çıkıyor. Arkadaşım olduğu için gurur duyuyorum.

Buradan sinema sektöründe olan dostlarıma, bu projeye destek vereceğiz, vermek zorundayız.

***

Bana Maviyi Anlat isimli bir projeye imza atacak. Fatih Zaman’ın bir de yapım ortağı var. Live İs Movie film. Ökkeş Sevimli abimiz. Elbistan’da çekmiş olduğu son proje “Elif Ana” filmiydi. Bildiğiniz üzere ben de o projede Eyüp Teğmen karakterine ruh vermiştim. Ökkeş Sevimli abimiz de sinemaya bizim gibi bakan, sektöre aşık bir adam. Öyle ki, Nurhak Dağları’nın ayazı onun konuksever ve sıcak tavırları ile Ağustos sıcağı gibi gelmişti. Aralık’ta Nurhak’ta eğer size biri yaz sıcaklığını hissettiriyorsa inanın o iyi bir dost, iyi bir abidir.

Fatih Zaman’a, Ökkeş Sevimli ile “Bana Maviyi Anlat”ı çekeceğim dediğinde çok sevinmiştim. Çünkü şahsıma Elbistan’da yapılan misafirperverliğinin karşılığını kendisine burada vermek istiyordum. Şimdi konuk etme sırası bizde dostlar.

Böylesine sinema sevdalısı iki ismin bir araya gelmesi Trabzon sineması için inanın çok güzel bir şans.

***

Bana Maviyi Anlat

Biraz da projeden bahsetmek isterim dostlar. Cemile Kırmızı Karadaş yönetiminde gerçekleşecek olan sinema çekimleri, Trabzon ile Giresun arasında geçecek. Dramatik yapısına bakacak olursak, görme ve işitme duyularını kaybetmiş iki insanın hayatını anlatıyor ki, yanılmıyorsam sinema tarihinde daha önce gerçekten görme ve işitme yetisini kaybetmiş oyunların çekildiği bir sinema filmi yok. Senaryo birkaç kez el değiştirdi ve sonunda çekim senaryosu ortaya çıktı. Okurken çok duygulandım ve inanın izlerken “Bu topraklarda böyle bir hikaye yaşanmış mıydı?” diye kendinize soracaksınız. Bence süper bir iş olacak.