AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, "Biz milletvekilliği seçme ve seçilme yaşını 18'e indirdik. Anayasada yapılan bu düzenleme çerçevesinde Mahalli İdareler Kanunu'na da bunu ekleyeceğiz. Yani sadece milletvekilliğiyle sınırlı tutmayıp, bunu bütün seçilme alanlarıyla uyumlu hale getireceğiz." dedi.

AA'ya konuşan, Ünal, AK Parti Seçim İşleri Başkanlığında düzenlenen toplantıya ilişkin, AK Parti Seçim İşleri Başkanı Ahmet Sorgun başkanlığında yürütülen çalışmaların uyum yasalarıyla ilgili olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"16 Nisan'da yaşanan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi değişikliği bütün alanlarda belli uyum yasaları çıkarmayı da gerektiriyor. O yüzden seçime dair değişikliklere dönük neler yapılabilir, bunları konuşuyoruz. Hem de diğer uyum yasalarına ilişkin Adalet Bakanımızın, Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığının, Başbakan Yardımcımız Bekir Bozdağ'ın katıldığı, Seçim İşleri Başkanı Ahmet Sorgun Bey'in başkanlığında yürüyen çalışmalar var. Bu çalışmalar henüz belli bir aşamaya gelmediği için bunları kamuoyuyla paylaşmıyoruz. Çünkü bunları kamuoyuyla paylaşmamız için belli kararların verilmesi gerekiyor."

Bu çalışmaların, yapıldıktan sonra Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan ve AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım'ın bulunduğu bir toplantıda nihai karara bağlanacağına değinen Ünal, sonrasında da bunların yasalaşma sürecini başlatacaklarını bildirdi.

Mümkün olan en kısa sürede, 2017 yılı içinde uyum yasalarının parti ve Meclis grubu nezdinde çalışmalarını büyük oranda tamamlayıp, diğer partilerle de konuyu istişare edeceklerini belirten Ünal, 2018 yılı içinde de bunların yasalaşacağını ifade etti.

"18 YAŞI BÜTÜN SEÇİLME ALANLARIYLA UYUMLU HALE GETİRECEĞİZ"
Ünal, 2012 yılında kamuoyuna üç seçenek sunduklarını, diğer siyasi partiler ile bu seçenekleri tartışmak istediklerini hatırlatarak, yeni seçim sisteminin tartışılması çağrısına muhalefetin o dönemde kulak vermediğini aktardı.

Bu yönde tekrar bir çalışma yapacaklarına işaret eden Ünal, "Çünkü uyum yasaları çerçevesinde bu konuyu da önümüze alıp oturacağız, konuşacağız, taraflarla konuşulacak. Ama daha henüz bu konu gündemimize gelmedi. Bu konu gündemimize geldiğinde sizleri bilgilendireceğiz." ifadesini kullandı.

Mahir Ünal, "Belediye başkanlığına 18 yaşında aday olunabilecek mi" sorusuna, şöyle yanıt verdi:
"Biz dedik ki 'Siz bir insana seçme hakkı verirseniz, seçilme hakkı da vermeniz gerekiyor.' Son Anayasa değişikliğiyle milletvekilliği seçme ve seçilme yaşını 18'e indirdik. Anayasada yapılan bu düzenleme çerçevesinde Mahalli İdareler Kanunu'na da bunu ekleyeceğiz. Yani sadece milletvekilliğiyle sınırlı tutmayıp, bunu bütün seçilme alanlarıyla uyumlu hale getireceğiz. O yüzden 18 yaşında belediye başkanı olabilir mi, iyi bir soru. 14 yaşında üniversiteyi bitiren insanlar var günümüzde. Dolayısıyla 18 yaşında belediye başkanlığı yapabilecek bir profil olur mu, olur. 21 yaşında İstanbul'u fetheden bir geleneğin içerisinden geliyoruz. 18 yaşında genç bir adam, bir şehri yönetmenin sorumluluğunu üstlenebilir mi? Üstlenemez demek, 18 yaşındaki bir adama aslında ön yargıyla yaklaşmak demektir. Ben yönetebilir diye düşünüyorum."

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulunda 19 ve 20 yaşında üyelerin olduğuna işaret eden Ünal, bu isimlerin son derece başarılı olduklarını vurguladı.

Editör: Haber Merkezi