SONNOKTA RÖPORTAJ: İYİ Parti Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Prof. Dr. Atakan Aksoy, gazetemize özel açıklamalar yaptı. Seçim çalışmaları ve Trabzon gündemini değerlendiren Aksoy, istihdam, ekonomi, ulaşım, konularını değerlendirdi. Trabzon’da belediyeciliğin sınıfta kaldığını belirten Aksoy, yenilikçi bir anlayışla Trabzon’a hizmet etmek istediğini vurguladı.

SEÇİMİ BİZ KAZANACAĞIZ
İYİ Parti Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Atakan Aksoy gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. İşte Aksoy’un açıklamalarından satırbaşları: “Şimdiye kadar iyi bir planlama süreci oraya koyduk bundan sonra da çok daha aktif bir şekilde, daha kapsamlı, sonuç üretecek şekilde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İnşallah seçimi kazanacağız. Vatandaşın bize yaklaşımı son derece olumlu. Birçok konuda sıkıntısı var vatandaşımızın, bunların başında ekonomik sorunlar geliyor.

Örnek olarak pazarlara gittik ve pazarlar büyük oranda boş. İnsanlar alışveriş yapamıyor. Alım gücü düşük fiyatlar çok yüksek. Ekonomik sorunlar vatandaşlar tarafından büyük oranda hissediliyor. Bu anlamda da ciddi eleştiriler var. Bu eleştirilere karşı bizim özellikle gelir getirici mekanizmalara sahip projelerimiz var. Ki bunlar bizim işimiz, ana alanımız, uzmanlık alanımız. Bu da bizim en büyük avantajımız.”

İNSANLAR BAĞRINA BASIYOR
“Yaratacağımız gelir mekanizmalarıyla birlikte projelerimizi birkaç yıldır Trabzon’da ayrıntısıyla beraber ortaya koyduk. Trabzon’la ilgili belediyeyle ilgili öncelikli olarak yapılması gereken projeleri ortaya koyduk zaten. Geçmişimiz de mesleki donanımlarımız da bu işle örtüşüyor. Dolayısıyla belediye başkanı seçilmem halinde bu konuları biliyor olmam şehrin lehine olacaktır. Vatandaşımız beni samimi buluyor. Trabzon’da yaşamış biriyim, Trabzon’un sorunlarını, spor kültürünü biliyorum. Trabzon’un kültürünü bilen biri olarak da insanlar bizi bağrına basıyor sahip çıkıyor. Önümüzdeki günlerde halka ulaşma noktasında da daha başarılı olacağımızı düşünüyorum.”

SUYA YÜZDE 50 İNDİRİM
“Su fiyatları konusunda kırsala gittiğimizde bize hep belediyenin sağlamadığı sudan para aldığı, su şebekelerine saat takıldığı kabul etmemeleri durumunda cezai müeyyidelerle karşı karşıya kalındığı dile getirildi. Su faturalarında ciddi bir artış olduğu, iki katına yükseldiği de bize söylendi. Biz de buna karşı gelir getirici mekanizmaları bir an önce hayata geçirerek bu imkanı sağlayacağız. Suyu yüzde 50 ucuz vereceğiz. Ayrıca öğrencilere ücretsiz ulaşım hizmeti vereceğiz. Gelir mekanizması güçlü olan bir belediye haline geleceğiz ve bundan doğan imkanları vatandaşımız için kullanacağız. Sosyal projelerimiz de var ve zenginliği oluşturacak projelerimiz de var. Ortaya koyduğumuz dönüşüm uygulamaları hızlı bir şekilde gelir getireceği için bunlar gerçekleşebilecek konular. Örneğin camı kireç katkısından dolayı; katkılara para vermeyi önleyecek şekilde asfaltta kullanacağız. Belediye camı öğütüp asfaltta kullandığında katkılara para vermeyecek. Bunun gibi çok projemiz var; atık lastiklerin değerlendirilmesi, yüksek yoğunluklu poletilen pet şişelerdeki mavi kapakların değerlendirilmesi… Bunun gibi bir çok teknik konu ile hızlı bir şekilde gelir elde edeceğiz ve bunu halka imkan olarak sunacağız.”

BÜYÜKŞEHİR BÜYÜK DÜŞÜNMELİ
“Güney Çevre Yolu’nu da yapmaya talibim. Yıllardır bunun Trabzon için öncelik olduğunu savunuyorum. Büyükşehir belediyesinin yapması gereken zaten bu tip büyük işlerdir. Büyükşehir büyük düşünmeli, büyük bir vizyonu olmalı. Belediyeleri güçlü kılacak olan konular yenilikçi yaklaşımlardır. Bu yaklaşımlar içerisinde katma değer oluşturan. Çözüm oluşturan, gelir getiren büyük oranda istihdama katkı sağlayan projeler var. Ben 5 bin kişiye istihdam sağlayacağım. Bu çok rahat yapılabilir. Büyükşehir belediye başkanı olursam 6 ay içerisinde 10 şirketin temelini atacağım bunlardan birkaçı; Peyzaj A.Ş, Medya A.Ş, Spor A.Ş, TRABETON A.Ş, Trasfalt A.Ş, ProjeA.Ş… Bunlarla kendi kullanacağımız ürünleri kendimiz üreteceğiz. Belediyenin bir işi de üretmektir. Mesela proje A.Ş hem bu üretim sürecini yönetecek, hem proje üretecek, bazen özel sektöre danışmanlık yapacak, bazen de özel sektöre proje sunacak. Dolayısıyla bizim anlayışımızda iş adamlarının önü açılacak. Biz iş adamlarının ayağına gideceğiz. Trabzon’u masa başından yönetmeyeceğiz. Büyükşehir belediye başkanı olursam ilk iş olarak kendime asfalt şantiyesinde prefabrik bir oda yaptırmak olacak. Ben saha da olacağım. Her şeyi sahada takip edeceğim. Trabzon’da yenilikçi yöntemleri uygulayacağım.”

BORCU DA KAPATIRIZ YATIRIM DA YAPARIZ
“Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin borcu bizi korkutmuyor. Gayrimenkullerini önemli oranda satmış bir belediye ile karşı karşıyayız. Ama biz bu anlayışı değiştireceğiz. Semt sahaları yapacağız, her mahalleye kreş, çocuk parkı yapacağız. Bunları yapmak için ciddi bir ekonomik altyapıya ihtiyacımız var ve bunu ortaya koyduğumuz projelerle başarabiliriz. Hızlı bir şekilde borcu da kapatırız yatırım da yapabiliriz. Bu işin ayrıntısını, ARGE’sini bilen, yurtdışı kapasitesini bilen birisi olarak bunları uygulamak istiyorum. Bunları uyguladığımızda problemler çok rahat bir şekilde çözülebilir.”

RAYLI SİSTEM NE DURUMDA?
“Büyükşehir belediye başkanı olursam doğru insanları doğru yerlerde çalıştıracağım. Özgeçmişleri, diplomaları, uzmanlık alanlarını dikkate alarak yeniden bir organizasyon yapılabilir. Ama asla alınmış kişilerin ekmeğiyle asla oynamam. Aksine kısa zamanda büyük bir istihdam oluşturmayı düşünüyoruz. Trabzon’un önü tıkandı. Şehrin plakasına takılmış bir şekilde 61 proje denildi, bunlar yapılmadı. Şehrin hali ortada. Sorunlar ortada. Çömlekçi kentsel dönüşümü, Avni Aker’in yıkılması, Güney Çevre Yolu hala yapılmadı. Raylı sistem konusunu açıklamaya davet ediyorum mevcut yönetimi. Şu an ne aşamada? Trabzon’daki dolmuş ve taksi taşımacılığını etkileyecek mi? Bu proje neye dönüştü? Uygulanabilir mi? Sorularını cevaplasınlar. Trabzon’a mega proje diye sunulan projeler 10 yıl önce bitmeliydi. Özellikle kendini finanse eden Güney Çevre Karayolu yapılmalıydı.”

ARTIK KANDIRAMAZSINIZ
“Trabzon Havalimanı 20 yıldır hizmet veriyor. Artık kaplaması ömrünü tamamlamak üzere. Dolayısıyla bu kaplamanın yenilenmesi noktasında stratejiler belirlenmeli. Aslında Trabzon şu ana kadar çoktan uluslararası standartlarda bir havalimanını yapmış olmalıydı. Ama şehir aksine geriye gitti. Şehrin ekonomisi küçüldü. Tarım sektöründe yüz liranın 27.4 lirası tüm sektörlerde de 8 lirası kaybedildi. Hayvancılık, tarım, balıkçılık bitti. Atık sular denize akıtılıyor. Trabzon’un tablosu ortada. Reklamlarla, billboardlarla, algı yönetimleriyle, başarısızlığı örtbas etme girişimleriyle bu inşaları kandıramazsınız. Vatandaş her şeyi görüyor.”

TRABZONUMUZ YÖNETİLEMEDİ
“Trabzon yönetilemedi, büyükşehir sınıfta kaldı. Bilgiden teknikten uzak bir anlayışla Trabzon çözümsüzlük noktasına getirildi. İnsanlar keşke büyükşehir olmasaydık, gelirlerimiz alındı bize sorunlar bırakıldı diyor. Yeni bir vizyona ihtiyaç var. Ben de Atakan Aksoy olarak Trabzon’a hizmet etmek istiyorum. Çok güçlü bir belediye oluşturmak, yeni gelirler üretmek, bu gelirleri mantıklı harcamak istiyorum. Ben AK Partili vatandaşlarımızdan da, Milliyetçi Hareket Partili vatandaşlarımızdan da, Saadet Partili vatandaşlarımızdan da, her partideki vatandaşlarımızdan da oy istiyorum Ben Trabzonluyum. Trabzon’un evladıyım, evladı olduğum şehre hizmet etmek istiyorum.”

Editör: Haber Merkezi