İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, emekli aylıkların düşüklüğüne dikkat çekerek “Verilen emekli maaşı değil, sefalet aylığı” dedi.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, beraberinde İl Başkanı Azmi Kuvvetli, Ortahisar İlçe Başkanı Erdal Uzun, Ortahisar Belediye Meclisi İYİ Parti Grup Başkanvekili Berrin Erkuloğlu ve yöneticiler ile Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Trabzon Şubesi’ni ziyaret ederek, Şube Başkanı Burhan Bayraktar ve yöneticiler ile görüştü. 

EMEKLİ AYLIKLIK HESAPLANMASINDAKİ FARKLILIKLAR KALDIRILMALI…

Görüşme sonrası bir açıklama yapan Örs “Sosyal güvenlik hakları ve emekli aylığı seviyeleri, sosyal devlet ve refah devleti olmanın önemli göstergeleridir. Eşitlik ilkesi, sosyal güvenliğin en temel kuralı olmasına rağmen sigorta mevzuatında yapılan değişiklikler ile norm ve standart birliğinden giderek uzaklaşılarak, emekli aylıklarında farklılıkların oluşmasına neden olunmuştur. Emekli aylığı hesaplamalarında eşitliğin sağlanması için primlerin güncellenmesi ve aylık bağlama oranındaki farklılıklara son verecek değişiklikler yapılmalı, prim kazancı ve prim ödeme gün sayıları eşit olanlara emekli oldukları tarihlere bakılmaksızın aynı aylık ödenmelidir.” dedi.

EMEKLİNİN ENFLASYONU BAŞKA…

Açıklamasında emekli maaşlarının düşüklüğüne dikkat çeken İYİ Parti Trabzon Milletvekili Örs, şu ifadeleri kullandı “Emekli aylıklarına Temmuz ayında yapılan yüzde 8,45 lik artış çok yetersiz kalmıştır. Bu maaşlarla emeklinin hayat pahalılığı ile baş etmesi imkansızdır. Verilen emekli maaşı değil, sefalet aylığıdır. Burada bir hususa da dikkat çekmek isterim, maaş artışlarında kullanılan TÜİK’in açıkladığı rakamlar gerçek enflasyonu yansıtmamaktadır.  TÜİK’in enflasyonu ile emeklinin enflasyonu farklıdır. Dolayısıyla  TÜİK’in enflasyonuna göre belirlenen artış emeklinin hak ettiği artıştan uzaktır. TÜİK Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre, Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %17,53, aylık %1,94 arttı.  TÜİK’in yayınlamış olduğu TÜFE raporuna göre fiyatları en çok artış gösteren harcama grupları  %24,9 ile gıda ve alkolsüz içecekler, %24,6 ile ulaştırma,  %22.8 ile  elektrik, gaz ve diğer yakıtlar ve %22,7 ile de ev eşyası oldu. Bu rakamlar TÜİK’in rakamlarıdır. Emeklinin gıdası var, evi yoksa kirası var, elektrik, gaz faturası var, sağlık harcamaları var. Emeklinin enflasyonu bunlar. Maaş artışlarına kaynaklık eden enflasyon sepeti, emeklilerin harcama kalemlerine göre düzenlenmelidir. 

EMEKLİYE REFAH PAYI VERİLMELİDİR…

Emeklilerin alım gücü her geçen gün düşmektedir. Bugün asgari ücretin maalesef açlık sınırının da altında olduğu, emeklilerin yüzde 70’inin de asgari ücretin altında aylık aldığı düşünüldüğünde durumun ne kadar acı olduğu bir kez daha gözler önüne serilmektedir.  Bu yüzden biz diyoruz ki; en düşük emekli aylığı asgari ücretten az olmamalıdır. TÜFE’ye endeksli yüzdeli artışlar, aylıkları düşük olan emeklileri mağduriyetini ortadan kaldırmıyor.  Emekli aylıklarına yüzdeli zamlar yerine seyyanen zam yapılmalı ve ayrıca refahtan pay verilmelidir.”

Editör: Haber Merkezi