AK Parti Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Zorluoğlu, düzenlediği toplantıda Trabzon basınının sorularını cevapladı.

Kendisine yöneltilen tüm sorulara net yanıtlar veren Zorluoğlu, “Belediyede çalışanların muhtar adayı olmalarını konusunda neler söylersiniz?” şeklindeki sorumuza şöyle cevap verdi. “Büyükşehir Belediyesinde çalışıp, büyükşehir belediyesinden maaş alan herkes aldığı o maaşın hakkını verecek. Bu muhtarlık olur başka bir şey olur. Mesai saati nedir. O mesai saatini yapar. Ondan sonraki zamanlarda hobi olarak muhtarlık yapmak isterse yapabilir. Belediyenin mesaisi neyse o mesaiye uyacak. O mesai dışında ne yaptığı bizi ilgilendirmez. Gündüz muhtarlık yapayım, belediye gelmeyelim diyen hiç kimse maaş alamaz. Biz duymadık yarın demesin kimse. Belediyede çalışan herkes aldığı paranın karşılığını emeğiyle karşılığı ile ödemek zorundadır.”

ALIMLARI ETİK BULMUYORUM
Başkan Adayı Murat Zorluoğlu basın mensuplarından gelen diğer sorulara verdiği cevaplar ise şu şekilde: Seçim üzeri belediyelerin personel almalarının doğru olmadığını daha önce de belirttim. Genel olarak söylüyorum seçimlere birkaç ay kala belediyelerde zorlu durumlar hariç ilave personel alınmamalı. İlave borçlanma yapılmamalı. Daire başkanı ve üstü görevleri atamaları yapılmamalı. Gayri menkul, belediyenin taşınmazları satılmamalı. Bunlar benim de etik bulmadığım hususlardır.

HALK DENİZE GİREBİLECEK Mİ?
Şehir merkezinde denize insanlar girsin diyeceksek kanalizasyon meselesini çözmemiz lazım. Kanalizasyon arıtma meselesi varken hadi denize girin diyemeyiz. Bunu çözmemiz lazım. Eş zamanlı olarak şehrin denize girilebilir noktalarında bu imkânları sağlayacağız. Bunlar büyük projeler değil. Yer belirtmeye gerek yok. Büyükşehir ölçeğinde 3-5 plaj yapmak sorun değil. Ancak öncelikle alt yapıyı çözmemiz lazım.

O PROJELERİN HESABINI BEN VERMEM
Biz kendi projelerimize kaynak bulacağız. Bunlar belediyenin öz bütçesi ile yaptığı projeler. İkincisi merkezi idarenin devam eden işleri. Üçüncüsü vizyon projeler. Peşinden koşacağımız takip edeceğimiz Havalimanı, Demiryolu, Yatırım adası gibi projeler.  Ben birinci gruba önem veriyorum. Bunlar belediye bütçesinden, belediye başkanının karar vereceği işler. Ben bunların hesabını veririm. Öbürlerinin hesabını ben vermem, bakanlıklar verecek.. Eğer burada tren Gümüşhane’den, Erzincan’dan Trabzon’a geliyorsa bunun muhatabı Ulaştırma Bakanlığıdır.. Biz büyükşehir belediyesi olarak Ulaştırma Bakanlığına her türlü desteği yapmakla mükellefiz. Ama işin sahibi Ulaştırma Bakanlığıdır.. Kaşüstü’nde durum da aynı böyledir. Karayolları Genel müdürlüğünün yaptığı iştir. Bunların isimlerini koymak lazım.

KAYNAK NEREDEN BULUNACAK?
Biz Büyükşehir Belediyesi olarak kendi projelerimize sonuna kadar sahibiz..  Kaynak nasıl bulacağız. Cumhurbaşkanımıza arz edildi. Maliye bakanımız biliyor. Büyükşehirlere para gönderirken kriterlerden bir tanesi yüzölçümü.. Daha büyük olan daha fazla kaynak alıyor. Trabzon gibi yerler küçük olduğu için daha az alıyor. Yol maliyetleri Van ile Trabzon kıyasladığınızda Van’ın 3 katı. Erzurum yılda Trabzon’dan 120 milyon TL daha fazla para alıyor. 5 yılda 700 milyon yapar. Bunun peşinden koşacağız. Bakanlıklarımızdan ulusal ve uluslararası fonlardan maksimum faydalanacağız.  Belediye olarak israftan kaçınacağız. Bir tane araç lazımsa 2 tane araç olmayacak. Buna dikkat edeceğiz. Benden başlayarak aşağı kadar bu yayılacak. Hiç kimse kamu hizmetinin gerekli olanın dışında ondan fazlasını tüketmeyecek. Bu da az bir rakam değil. Küçük rakamlar anlaşılmasın. Düzgün bir tespitle belediyenin cari harcamalarından, mutlaka çok ciddi şekilde tasarruf edebilirsiniz..  Hepsinde olmaz ama bazı projeler kendini finanse etmek şekilde hazırlanabilir. Bu gözle de hazırlamaya çalışacağız.

BELEDİYELER ARASI ÇEKİŞME OLACAK MI?
Trabzon çekişmelere kavgalara tahammül edecek şehir değil. Usandı millet. Çekişme kavgayla bir yere varılamayacağını bilen insanlarız. Biz sükûnetle karşılıklı iyi niyetle bu şehrin çok daha iyi yönetileceğine inanıyoruz.  Kanunlar var.. Yetkiler belli. Dolayısıyla burada sıkıntı yok. Herkesin görev alanı belli. Burada mesele, bir araya gelebiliyor musunuz? Aklınızı birleştirebiliyor musunuz? Ekiplerinizi koordine edebiliyor musunuz? Kaynakları bir araya getirebiliyor musunuz?  Esas başarı bu. Kavgayı herkes yapar. Bu işin kolay tarafı basit tarafı. Biz kolayı seçmeyeceğiz.. Biz büyükşehir olarak veren taraf olacağız. Fikir, kaynak, yetki bakımından veren taraf büyükşehir olacak. Biz büyük aile olarak bu şehre en iyi hizmetleri kazandıracağız. Bizim dönemimizde kavga, gürültü olmayacak.

SUYA YÜZDE 50 İNDİRİM VAADİ
Trabzon’da ki su fiyatları büyükşehirler arasında makul seviyede.. Burada sorun eskiden köy olup sonradan mahalle olan yerlerde. Orada insanlar büyükşehir belediyesi hangi hizmeti getirdi de para istiyor diyor. Burada mevzuatı mümkün mertebe de vatandaşın lehine kullanacağız. Suya indirim yapacağız diyenlere sormak lazım. Nasıl yapacaklar? Nasıl karşılayacaklar?

MARAŞ CADDESİ YAYALAŞTIRILACAK MI?
Maraş caddesi şu haliyle yayalar için çok sevimli bir cadde değil. Bunu görüyoruz. Mutlaka Maraş Caddesine Ortahisar Belediyesiyle ilgili müdahale edeceğiz. Mutlaka yayalar lehine müdahale olacağını söylüyoruz. Yayaların orada daha rahat gezi alıp veriş yapacağı, korna gürültüsünden biraz daha temiz Maraş caddesi arzu ediyoruz.  

YENİ İSTİHDAMLAR YAPILACAK MI?
Kamu kuruluşunu istihdam alanı olarak görmek doğru yaklaşım olmaz. Popülist davranmaya gerek yok. Belediye hizmetlerini görecek kadar personel istihdam eder. Sırf işe almak için adam alırsa, yatırım bütçesi olmaz. Belediyelerin kuruluş maksadı istihdam değil, hizmet etmek. Belediyeye bakacağım ihtiyacımız varsa personel alacağız. Personel alacaksak, daha adil ve daha şeffaf yöntemle alacağız. Belediye olarak istihdama şöyle katkıda bulunmak istiyoruz. Girişimci belediyecilik anlayışı ile hareket edeceğiz. Gayri Menkul A.Ş. kuracağız. TOKİ ile birlikte işin içinde olacağız. Burada turizmi yönetmemiz lazım. Herkes kendi turizme tarif etmiş. Bunun bütüncül anlayışla bir merkezden yönetilir olması lazım. Biz büyükşehir belediyesi olarak bizim liderliğimizde yöneticiliğe yapacağız. Turizm ve Spor A.Ş. kuracağız. Valilik, Sanayi Ticaret odası, iş adamları ve derneklerin bulunduğu yapıyla bunu değerlendireceğiz. Yeni şirketler kuracağız ve bazı istihdamlar sağlanacak.

Editör: Haber Merkezi