TBMM'de İYİ Parti Grubu adına konuşan Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, Ak Parti'nin ekonomi politikalarını eleştirdi "Sizin ekonomi modeliniz 'Vatandaştan al, yandaşa ver.' modelidir." dedi.

-"ALİ CENGİZ OYUNU" VAR! 

Konuşmasında, zamların yılbaşı gecesi yapılmasını "Ali Cengiz oyunu" olarak nitelendiren Örs "31 Aralık 2021 gece 24.00'ten sonra gelen zam yağmuru yeni yılın geçen yıla göre daha zor ve çetin geçeceğinin habercisi oldu. Akaryakıttan köprü geçiş ücretine, doğal gazdan elektriğe, harçlardan vergilere kadar her şeye zam yapan AK Parti Hükûmeti milletin kabusu oldu. Şimdi, iktidar sahiplerine sormak istiyorum: Bu zam kasırgasını niçin 31 Aralık gecesine bıraktınız? Zamlar daha önce yapılsaydı memurun, emeklinin 2022 için belirlenecek ücret ve aylıklarına enflasyon farkı olarak yansıtılması gerekiyordu değil mi? Maalesef burada da bir Ali Cengiz oyunu var ama sobelendiniz, millet sizi sobeledi." ifadelerini kullandı. 

-GEL KÜLAHIMA ANLAT! 

Trabzon Milletvekili Örs konuşmasında Ak Parti sıralarına seslenerek şöyle dedi: "Size söylüyorum. Yılbaşı gecesi gelen elektrik zamları sonrası yandaş gazetelerinizde "elektrik zammı" diyemeyip "Elektrikte fiyat ayarlaması, fiyat tarifesi." manşeti attırdınız ama millet bu manşeti "Elektrikte yine zam." diye okudu. Size elektrik yetmedi, doğal gaz zamlarıyla insanları kış soğuğuna mahkûm ettiniz. Siz sefadasınız ama vatandaş zamları yaşıyor, cefasını çekiyor. Milletin cebinden çıkacak faturaları "Kamu kaynaklarından karşıladık." diyorsunuz ya, millet de "Sen gel onu külahıma anlat." diyor, bilesiniz." 

-MAAŞDAKİ ARTIŞ FİYATLARDAKİ ARTIŞI KARŞILAMIYOR! 

Maaş ve aylıklara  yapılan artışların, temel gıda maddelerindeki fiyat artışlarını karşılamadığını belirten Örs "Yeni yılda yapılan maaş ve ücret artışları elektriğe, doğal gaza, mazota, benzine, zeytinyağına, gıda ve temizlik maddelerine, ulaşıma ve kiralara gelen zamları karşılayacak düzeyde midir? Gelin, TÜİK verilerine göre bazı temel gıda ürünlerinin raflardaki yıllık fiyat artış oranlarına bakalım isterseniz. Un, fiyat artış oranı yüzde 86; ayçiçek yağı yüzde 76; süt, yoğurt yüzde 72, yüzde 74; mercimek yüzde 61; makarna yüzde 60; dana eti yüzde 56; toz şeker yüzde 49; ekmek yüzde 54; yumurta yüzde 47. Bunlar 2021 yılı artışları ve sizi üzmemek için özenle hazırlanan TÜİK verileri! Sizin davul zurna çalarak açıkladığınız artışlar bu temel gıda ürünlerindeki fiyat artışlarının hangisini karşılığıdır? Unun karşılığı mıdır? Ekmeğin karşılığı mıdır? Yumurtanın karşılığı mıdır? Makarnanın karşılığı mıdır?" diye sordu. 

-FAİZ DÜŞTÜ, ENFLASYON COŞTU! 

"Faiz sebep, enflasyon sonuç" tezinin ekonomiyi çökerttiğini iddia eden Örs konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bir terane tutturmuş gidiyorsunuz "faiz sebep enflasyon sonuç" Yahu, arkadaş, faiz yüzde 19'dan yüzde 14'e gerilerken enflasyon yüzde 15'ten yüzde 36'ya çıktı; faiz düştü, enflasyon coştu. Yalan mı arkadaşlar?  Merkez Bankasının yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 5 iken sizin kontrolünüzdeki TÜİK tarafından yüzde 36 olarak ilan edildi, tek başına bu enflasyon oranı bile ekonomi politikalarınızın çöktüğünün resmidir. 

-ENFLASYONU DEĞİL, TÜİK'İ KONTROL ALTINA ALDINIZ 

Biz, size "Enflasyonu kontrol altına alın." dedik, siz gittiniz TÜİK'i kontrol altına aldınız. Bizleri dinlemediniz. Peki, bizi dinlemediniz de ne oldu? Siz 2002'de geldiğinizde tüketici enflasyonu yüzde 29,7 iken şimdi yüzde 36,1 oldu." 

-VATANDAŞTAN AL, YANDAŞA VER! 

Konuşmasınin son bölümünde iktidarın uyguladığı ekonomi politikalarını eleştiren Örs "Bir de "Ekonomide Çin modeli" diyorsunuz ya! Sizin ekonomi modeliniz "Vatandaştan al, yandaşa ver." modelidir. Bir daha söylüyorum "Vatandaştan al, yandaşa ver." modelidir. Trabzon'da ilçeleri gezdim, oradaki vatandaşlarımızla görüştüm. Esnafı dinledim, gördüm ki sizin bu "Uçtuuk, büyüdük, Avrupa bizi kıskanıyor." sözlerinizin vatandaşta hiçbir karşılığı yok. Zaten bunlara artık söyleyenler de inanmıyor. Vatandaşın gündeminde işsizlik var, enflasyon var, geçim sıkıntısı var, hayat pahalılığı var." dedi.

Editör: Haber Merkezi