AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Cumhurbaşkanlığı modelinin daha güçlü bir Türkiye'yi mümkün kılacağını söyleyerek "Tükenmişlik sendromu yaşıyor" diyerek CHP'ye yüklendi.    

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Türkiye'de parlamenter sistemin tanımlanamayan bir hal aldığını ve bu sistemi doğru yöne sevketmenin yeni bir yönetim modeliyle mümkün olduğunu ifade ederek, “Cumhuriyet tarihimizde parlamenter demokrasi sorunları çözemedi. Her çözümsüzlük bir reform ihtiyacı doğurdu. Bu sistem değişe değişe özünden uzaklaştı, tanımlanamayan bir hal aldı. Artık kendimize özgü yeni bir yönetim modeli olan Cumhurbaşkanlığı hükümet modelini hayata geçirmeliyiz.” değerlendirmesini yaptı.

CHP TÜKENMİŞLİK SENDROMU YAŞIYOR 

Değiştirilmesi milletin kararına sunulacak olan hükümet modeline CHP'nin karşı çıkışını “tükenmişlik sendromu” olarak değerlendiren Salih Cora şöyle konuştu: “CHP'nin hayır demesini bir tükenmişlik sendromu olarak görüyorum. Kendi diktasını kaybedecekler. Parlamenter  sistemde bir sorun oluştuğunda “Ordu göreve!” diyemeyecekler. Yargıya “Umarım kaosa imza atmazsınız”  talimatı veremeyecekler. Vesayet organlarının aparatı olma özelliklerini kaybedecekler. Başkalarının gazı ile itekleme giden araçları stop edecektir. Öngördüğümüz sistemde arabayı millet çalıştıracak, benzini seçmeni dolduracak. Bu onlar için anlaşıldık bir yöntem değil; zira onlar, halka gitmeden halkı idare etmek istiyorlar.”   

“GÜVENOYUNU MİLLET VERECEK” 

Parlamenter sistemdeki aksaklıkların giderilemeyecek boyutta olduğunu söyleyen Salih Cora, parlamenter sistemi güçlendirmeyi düşünmek Türkiye'yi daha da geriye götürmek olduğunu ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “Bizim önerdiğimiz sistem cumhurbaşkanlığı sisteminde yasamayı, parlamentoyu , cumhurbaşkanını yani yürütmeyi halk belirliyor aynı anda iki ayrı seçim var. Güvenoyunu millet veriyor; tam yetki tam sorumluluk var. Parlamenter sistemimiz başkanlık sistemine doğru evrilmiş durumdadır. Güçlendirilmiş parlamenter sistem; daha geriye dönmektir. Şöyle ki; yasama çoğunluğunu elinde  bulunduran siyasi partinin genel başkanı, başbakanı belirliyor, meclis başkanını belirliyor, cumhurbaşkanını da  meclisten seçiyor. Bu sisteme dönersek ona da bu sefer de “seçilmiş krallık mı getiriyorsunuz?” diye itiraz ederler. Şu anda cumhurbaşkanını halk seçiyor halktan bu yetkiyi geri almak ileride bir sorun çıktığında izah edilemez.”

“PARLAMENTER SİSTEMİ CHP İŞLEMEZ HALE GETİRDİ”

CHP'nin tavrına yönelik eleştirilerini sürdüren Salih Cora, “Parlamenter sistemi işlemez kılan CHP’dir.Darbe anayasasının arkasında olan,vesayet odakları ile işbirliği yapan CHP’dir. 28 Şubat süreci ile bir çok parti kapandı , CHP hangisine itiraz etti? 2007 yılında yasama çoğunluğu olan partiye cumhurbaşkanı seçtiremedik ; 367 garabeti ortaya çıkınca cumhurbaşkanı halk tarafından seçilmesi ve aynı sorunları bir daha yaşanmaması önerildi CHP buna da itiraz etti .Yani sistem tıkandığında bunun çözümü için formül üretilmesine hep karşı çıktılar ve bu parlamenter sistemi işlemez hale getirdiler. Bu sökük artık dikiş tutmaz.Yeni yönetim modeli masanın üstünden halkın huzuruna gelecek kararı onlar verecek. Önerdiğimiz sistemle riskler minimize edilecek ,anahtar millete teslim edilerek kumandanın kimde olduğu belli olacak, gelişigüzel kanal değiştirme olmayacak. Milletten alınan yetki karşısında millete hesap verilecek. Yetki tam olduğunda,  millete mazeret sunulamayacak. Sorun çıktığında birlikte seçime gidilecek, makam millette olacak kararı millet verecektir. İşte CHP'nin itiraz ettiği bu; CHP milletten korkuyor. ” dedi.

Editör: Haber Merkezi