Gelecek Partisi Trabzon İl Başkanı Hasan Kamil Velioğlu, fındık fiyatlarıyla ilgili açıklama yaptı. 

Fındık fiyatlarının üreticinin beklentisin karşılamadığını belirten Velioğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi, "Dünya fındık üretiminde Türkiye olarak toplam üretimin %65 ini sadece biz üretmekteyiz. Türkiye’de ki fındık üretiminin tamamına yakınını da karadeniz bölgesinde üretilmektedir. Dünyada ki toplam fındık ihracıtının %75’ini ise Türkiye tek başına karşılamakla birlikte Türkiye’deki fındık üretimin %82 sini ihraç etmektedir.  Sadece bu birkaç cümleden bile fındığın bölge ekonomisi ve Karadeniz insanı için ne kadar önemli olduğunu anlanak mümkündür.


Kamuoyunun yakından takip ettiği gibi geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı katıldığı bir TV Programında müjde verir edasıyla fındık fıyatını açıkladı. Açıklamasında Erdoğan, "Fındık alım fiyatımız yüzde 50 sağlam iç esasına göre, Giresun kalite fındık için kilogram başına 27 lira, Levant kalite fındık için ise kilogram başına 26,5 liradır" dedi. Üretiminin %82 si yurtdışına dolar üzerinden satılan fındığın fiyatının yurtiçin enflasyon oranına göre belirlenmesi üreticinin hakkını ihracatçıya yedirmekten başka bir mana taşımaz. Fındık yurtdışı piyasa da ortalama 7-8 dolardan satılırken, üreticiden alınan fındığın dolar bazında sürekli fiyatının düşmesinin izahı mümkün değildir. Gelecek Partisi Genel Başkanımız Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlık yaptığı 2016 yılında Fındık 5,35 USD ye üreticiden alınırken bugün üretici 3,10 USD ye fındığını satacaktır. 5 yıllık süre içerisinde ihracatçının geliri artarken üreticinin geliri kilogram başına 2,25 USD azalmıştır. 

2016 Yılında erilen dolar bazında ki fiyatın bugün kü karşılığı 5,35 USD=46,00 TL etmektedir. Bugün verilen fiyat ise sadece 27 TL dir. Fındıkta dünya piyasalarında fiyat belirleme gücüne sahip olmamıza rağmen, tüccara karşı üreticisinin hakkını koruyamayan bir hükümetin varlığı, stratejik öneme haiz tarım sektöründe çok gerilerde kalmamızın ana nedenidir. 

Tarım sektörünün ve Fındık üreticisinin yüzünün gülmesinin tek yolu ise üreticinin hakkını koruyan yeni bir tarım politikasına acilen kavuşmamızdan geçmektedir. Gelecek Partisi olarak Genel Başkanımızın başbakanlığı döneminde bu nasıl olduysa yine yapacağımızın da taahhüdünü milletimize veriyoruz. "
 

Editör: Haber Merkezi