Kadın cinayetlerini ne kadar da çok duyar olduk. Sıradan bir şeymiş gibi hep gözümüzün önünde. Daha yakın zamanda Emine Bulut cinayeti ile sarsıldık. Kızının ‘Anne lütfen ölme’ demesi hala kulaklarımızda.

Geçtiğimiz gün Bursa’da Tülin Beygirci 50’nin üzerinde bıçak darbesiyle hayatını kaybetti. Bunlar ne yazık ki onca ölümlerden bir iki tanesi...

Gündeme gelen/gelmeyen birçok cinayetler, ölümler olmakta.

3. sezonuyla geçtiğimiz hafta yeniden izleyici karşısına çıkan “Sen Anlat Karadeniz”, güldürdüğü gibi ağlatıp, hüzünlendirmeye devam ediyor.

Kadına yapılan şiddeti gözümüze soka soka anlatan dizi zaman zaman eleştirilere maruz kalıyor ancak kimse olaya diğer yönüyle bakmıyor.

Vicdansız, insan bile diyemeyeceğimiz, tarifi olmayan varlıkların yaptığı bu alçaklıkları gözler önüne sermekse suçları varsın eleştirilsinler. Yukarda yazdığım isimleri belki 3 gün, 1 hafta, 1 ay dile getirip hatırlayacağız ama sonra unutacağız.

Ama bu dizi ile her hafta belki her gün hatırlayacağız.

İzleyenler bilir “Vedat” diye bir karakter vardı. Zorla sahip olduğu kadın ve ondan olan çocuğu ile yaşanan olaylar anlatılıyordu.

Sen nasıl bir adamsın diye söylenirken, karşımıza “Genco” diye birini çıkardılar. Meğerse Vedat hiçbir şey yapmamış. Beterin beteri var dedikleri bu olsa gerek...

Üvey kızına tacizleri, daha detaylarını bilmediğimiz reşit olmayan kızlarla zorla birlikte oluşu, eşine ailesine yaptıkları anlatılmaya devam ediyor.

Biz haberlerden, gazetelerden okuduğumuz kadın cinayetlerinin görünmeyen yanlarıydı Vedat ve Genco’nun yaptıkları.

Bunlar ve bunlar gibi isimsiz varlıklar keşke dizide yer alan “Yiğit”in yüreğinin ufak bir parçasına sahip olabilseydi.

Keşke Yiğit’in boyundan büyük sahip olduğu vicdanının ufak bir parçasına sahip olabilseydi.

Belki hala bu bir dizi gerçekle kıyaslamak ne kadar doğru diyenleriniz olacaktır. Kaç tane “Tahir” çıkar diyenleriniz olacaktır. Belki de birçok Tahir vardır ama görmüyoruzdur. Belki de sayılı ya da hiç yoktur.

O zaman da izlediğimizden bir şeyler almaya çalışalım, gördüğümüz olaylar karşısında sessiz kalıp arkamızı dönüp gitmeyelim.

Rahmetli Emre Özkan’ın yaptığı parçada dediği gibi, “Hiçbi kadına tecavüz edemezsin karın olsa dahil, kocalık zorbalık değil anla bunu cahil..! Kadınlar birer melek, cinsel obje değil, erkeklik bunlar değil, adamlıktır beyim!”

Şunu da söylemeden geçemeyeceğim; dizide rol alan karakterler rollerini o kadar sahiplenmiş, o kadar içten oynuyorlar ki.

Hatta oynamıyorlar, yaşıyorlar.

Bunu ekran karşısında rahatlıkla hissedebiliyoruz.

Uzun lafın kısası; siz anlatın, biz izlemeye devam edelim.

Belki bir şeyler, bir şeylere vesile olur!

İnsan vicdanının kınayan sesini tanıklığa çağırırım! / Kıyamet 2