Bütün dünyayı saran korona virüs illeti ile ülkece ciddi savaş vermeye devam ediyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın başını çektiği mücadelede ne kadar ileride ne kadar gerideyiz rakamlar belirliyor artık. Elbette günü gelecek bu illetten kurtaracağız ve normal hayatımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz.

Ekonomistlerin korona virüs sonrası dünya çapında öngörüleri artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı yönünde. Alışkanlıklar, yeni yaşam biçimi, tüketim, üretim, yeni sınırlar, yeni birlikler!

Pandemi sonrası dünya ülkelerini çok zor şartlar bekliyor. Ekonomistler şimdiden salgın sonrası neler yapılabileceği konusunda çalışmalara gömülmüş durumda. Ekonomistlerin ülkelerin ayağa kalkabilmeleri için dikkat çektikleri ilk sektör ise turizm.

Ülkemizde Ege ve Akdeniz sahil turizmini temsil ederken, son yıllarda bölgemiz Karadeniz doğa turizminin merkezi oldu. Ordu, Trabzon ve Rize’de yatırımcılar devlet destekleri ile beraber ciddi yatırımlar yaptılar.

Bölgede yatak sayısını artırarak istihdamı genişlettiler ama şimdi kara kara düşünmekteler.

***

Trabzon tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla, sporuyla, doğasıyla ülkemizin nadide illerinden biri. Turizm konusunda da epeyce ilerlemiş durumdaydık. Başımıza gelen bu salgın bacasız fabrikamıza şiddetli zararlar vermiş görünüyor. Ancak biz bu fabrikayı vatanımız için, milletimiz için kapatamayız. Elimizi değil gövdemizi o taşın altına koymalıyız.

Trabzon özelinde turizmimiz çeşitli sorunlar ile boğuşmaktaydı. Buradan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Murat Zoroğlu’na ve Trabzon Valimiz Sayın İsmail Ustaoğlu’na ayrı ayrı seslenmek istiyorum.

Sayın Başkanım; tek, tek şurada bu var, burada bu var diye yazmamın gerekli olmadığını, sizin turizm konusunda yeterince hassas olduğunuzu düşünüyorum. Şehrimizdeki turizm dernekleri ve acenteleri sizlere muhakkak bir brifing vermiştir. Sorunları ve çözümleri anlatmıştır. Sayın Başkanım; Trabzon’un artık Koreli kamyonları yok, hamsisi çok az, fındığı zaten para etmiyor, üniversitesi sıkıntılı, tek çıkışımız turizm. Hem ülkemizin, hem Trabzon’umuzun. Lütfen bu korona belasından kurtardık mı, ilk gündemimiz turizm olsun!

Sayın Valim; eski valilerimizden rahmetli Recep Kızılcık’ı tanırsınız diye düşünüyorum. Rahmetli valimiz 2012- 2013 yılları arasında Trabzon Limanı’na 50 üzeri kruvaziyer gemi demirletti. Yaklaşık 50 bin turiste Trabzon’un güzelliklerini gösterdi. Ruhu şad olsun Trabzon turizmi için çok çalıştı. Bilgilerinize arz ederim.