Kuşkusuz toplum açısından sosyalleşme, ferdi kültür içerisinde yaşatan onu toplum hayatının kuralları içerisinde bir teknik bir metottur. Bu teknik ve metot bireyi geliştirme, değiştirme hedefi doğrultusunda hareket etmeye zorlamaktadır.

Bu cümleden, her insan değişik, kendine özgü bir mizaca, karaktere sahiptir; bu karaktere göre hareket eder. 

Şüphesiz insan sadece kendisi için yaşamaz. İnsan kendisi için olduğu kadar, başkalarının iyiliği için de yaşar. İnsanlık bunu gerektirir.

En varlıklı ve en bilgili olduğu gibi en yoksul ve en sade yurttaşın da yapacağı bir vazife vardır. 

Bu da bir realitedir. Hayat bazı insanlar için zevk-i sefa, huzur ve mutlu yeri, bazıları içinse tabiri caizse bir işkence ve sıkıntıdır.

Akıllı ve karakter sahibi bir insan zevk ve şöhret için yaşamamalıdır.

Oysa insanları aksiyon hale getiren kuvvet, hayatta ümit dolu, faydalı işler yapma niyet ve düşüncesinin kararlılığıdır.

Tabii ki toplumda yaşayan fertlerin bir ideali ve hedefleri olmalıdır. Birey elinden geleni yapan, önüne geçen -nasibi- ne olursa olsun emin adımlarla ilerleme yolunda olmalıdır. Her fert, kendi yaşadığı çevrede iyilik yapma, insan ilişkilerini geliştirme imkanını sağlamaya çalışmalıdır.

Şüphesiz insanoğlu ilişkilerinde bilgi, davranış, görgü ve ahlaki kuralların önemi büyüktür.

Kur'an ve peygamberimizin  (S.A.V) sözleri beşeri münasebetlerin en iyi şekilde  işlemesi için çok ciddi ölçülü ve adil prensipler koymuştur.

Çünkü; İslam'ın gayesi, insanı insan olarak yüceltmek, yine kendisi gibi bir insan karşısında zelil hakir duruma düşmekten ve ezilmekten onu kurtarmaktır.

İnsan eşref-i mahluktur; yani yaratılmışların en şereflisidir.

İnsan insana nerede, nasıl olursa olsun ona sempatik ve empatik davranışlarda bulunmalıdır.

Şu da bir gerçektir; sağlıklı bir iletişime ancak ciddi bir eğitimle ulaşılabilir. Çünkü; eğitim bir direktir, yani çatının orta direği. Allah (C.C.) onunla akılları kuvvetlendirir. Zira eğitimsiz insanlarla iletişim kurmak çok zordur. 

Onun söylediğini siz anlayamazsınız, sizin söylediğinizi o.

Çünkü aynı kelimelere, aynı anlamları yükleyemezsiniz.

***

Not: Türk-İslam Aleminin Miraç Kandili’ni Kutlar, bütün insanlığa hayırlar getirmesini Allah'tan niyaz ederim. Lütfen maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edelim.