SONNOKTA İSMAİL DÜZGÜN - Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Fededasyonu Trabzon Şubesi Başkanı Cahit Erdem, daha önce Yavuz Selim Sahasının yerinde kalacağına dair verilen sözlerin sonradan gerçek olmadığına dair önemli emareler olduğunu , bunun da Trabzon futbolunu tamamen bitireceğini söyledi. Erdem,elde kala kala bir Yavuz Selim’in kaldığını onunda gitmesi halinde Trabzon’un futbol kenti olmaktan çıkacağını belirtti.

Erdem‘in bu konudaki görüşleri şöyle:
Yavuz Selim’de herkesin anısı vardır. Fakat mücadelenin içinde maalesef o anısı olan insanları göremiyoruz. Biz daha önce Yavuz Selim ile ilgili bir kampanya başlatmıştık. O kampanya sonucunda Süleyman Soylu Bey, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu ile konuşmuştu. Yavuz Selim kalacaktı. Ama gelişen süreçte şunu gördük. Sözler hep havada kalıyor. Zaman zaman yetkili insanlar fikir değiştirebiliyor. Biz 20 yıl önce ne dediysek şimdi de aynı şeyleri diyoruz ama siyasetçiler fikir değiştirebiliyor. Büyükşehir Belediye Başkanı örneğinde olduğu gibi; mecliste Yavuz Selim’in kalacağını yanına kültür merkezi yapılacağını söyledi. Fakat bir yıl sonra demeçleri tamamen farklıydı. Hatta hazırladığı projede de spor alanının olmadığını gördük. Siyasilerin kitapçığında buranın korunacağı ve yeşil alan olacağı konusunda açıklamaları var buna rağmen Büyükşehir Belediyesi ile TOKİ ortaklaşa oraya rezidans projesi yapıyor.

Bu şehrin nefes almaya ihtiyacı var. Bir de TOKİ’nin avukatlığına soyunuyorlar. TOKİ bir şirket. Siz TOKİ’nin avukatlığını neden yapıyorsunuz ki? Siz Trabzon’un avukatlığını yapacaksınız. Oradaki gençlerin avukatlığını yapacaksınız. Ondan sonra da diyorsunuz ki gençleri uyuşturucudan kurtaralım, madde bağımlılığından kurtaralım. Sokağa atacaksak bunu nasıl kurtaracağız. Cumhuriyet Ortaokulu, Trabzon Lisesi, Fatih Lisesi, Ticaret Lisesi, Sanat Okulu.. Bütün okullar burada. Okuldan çıkan öğrenciler burada idmanlarını yapacak enerjilerini boşaltacak ve evine gidecek. Yavuz Selim okulların bahçesi. Şimdi siz bu okullara apartman dikmeye çalışıyorsunuz. Bizler zaten gönüllü bu işleri yapıyoruz. Gönlümüzden olmayan gönlümüze hitap etmeyen şehir adına, şehir duyarlılığı adına beğenmek zorunda değiliz. Kaldı ki bu şehirde büyümüş, bu şehrin sokaklarında gezmiş, futbol oynamış, yöneticilik yapmış biri olarak ben buna karşıyım. Bütün arkadaşlarımız da karşı. Ama aynı duyarlılığı Yavuz Selim konusundaki söylemlerinde yazılı ve görsel basında göremiyoruz. Bugün spor yazarı arkadaşlarımızın sayısı 50’nin üzerinde. Ben isterim ki 50 tane yazı yazılsın, kamuoyu oluşturulsun. Ama 5-10 gazetecinin dışında Yavuz Selim’e sahip çıkanı göremedik. Aslında Yavuz Selim’e sahip çıkılmayacak. Geleceğe sahip çıkın,.Yavuz Selim sadece futbol oynanan bir yer değil. Yavuz Selim ayrıca insanların oturma noktaları, insanların sohbet noktaları. Yavuz Selim son zamanlarda siyasilerin 2000 kişilik iftar yemekleri verdikleri yer. Yavuz Selim’i sadece futbol oynanan yer olarak görmeyelim. Bayram gösterileri, okul sporları ile ilgili faaliyetler orada yapılıyor. Yavuz Selim bu şehrin kalbidir.

TOKİ Fatih Stadı’nı Akyazı Stadı için aldı.Ama Akçaabat Belediyesi buna itiraz bile etmedi. Şimdi mahkemeye verdi ama kaybetti. Sen zamanında itiraz etseydin böyle olur muydu? Akçaabat Fatih Stadı’nın tarihi, Sebat tarihidir. Yani Sebat tarihini yok edebilir misiniz? 100 bin nüfuslu bir ilçede bir tane stat var. Onu verdiniz. Kuruluş tarihi Cumhuriyetle yaşıt olan bir kulübü yok sayamazsınız. Orası gitti. Söğütlü tarafında ışıklandırmasını yaptığımız saha var. Trabzon’dan sahalar yetmeyince orada gerek Akçaabat gerekse Trabzon’daki amatör takımlarımızın maçları oynanıyor. Duyduk ki buraya spor lisesi yapılacakmış. Gerekçesi de spor tesisinin yanı olmasıymış. Hazinenin 300 metre ilerde 200 dönüm arazi var.Orada yapın kardeşim.Burada işgüzarlık var. Bir de şu var, her kurum kendini düşünmekten sporu düşünmüyor. Örneğin milli eğitime para gelmiş, bu parayı harcayalım, önemli değil. Bu parayı nereye harcayalım meydana harcayalım. Orada insanlar oturuyormuş, sohbet ediyormuş hiç önemli değil.

Bu yöneticileri sorgulamak lazım, siz bunlara karar verirken neyi düşündünüz? Bu insanları bu kadar çocuğu sokağa attıktan sonra bu insanlara spor yasakladıktan sonra ondan nasıl diyebilirsiniz ki biz madde bağımlılığıyla mücadele ediyoruz. Aksine bu davranışlarınızla çocuklarımızı madde bağımlılığın kucağına atıyorsunuz. Bir alternatif yer yapın da burayı kırın yapın. Alternatifler yapılmadan burayı yıktırmam. Ben yargıya taşıdım konuyu. Helal olsun size dedim. Bu şehirle ilgili çok güzel kararlar veriyorsunuz! Siz nasıl diyorsunuz sahayı yıkalım okul yapalım diye. Siz kimse sordunuz?Keyfi bir uygulama, bana göre. İkincisi Jeofizik olarak uygun değil zaten.Sebat, Tütün, Darıca, Akçakale, Söğütlü takımları nerede idmanlarını yapacak, nerede maçlarını oynayacak? Diyorsunuz bu insanlara ki ‘siz kapatın kulüpleri’. Bu olacak iş değil.

Konfederasyonun genel kurulundaydık. Sporun önde gelen isimleri, ‘Kulüpleri ve yöneticilerini biz yaşatmamız lazım ki gençleri kötü alışkanlıklardan kurtaralım. Avrupa’yı yakalamamız için sporu desteklememiz lazım’ diyorlar, peki ya siz? Kulüp binalarını yıkmak istiyorsunuz.Hiç böyle bir mantıkla spor kenti nasıl olacağız? Spor kenti değil maalesef biz spor katledenlerin olduğu bir kent olmaya başladık. Alternatifler buluyor öneriyoruz. Şurada 6 ay uğraşırsak şuranın tahsisini alıp saha yapabiliriz. Yazı yazdık, bize hayır dediler. Yazıyı yazdık da beraber Ankara’ya gidelim, takip edelim dedik. Gelmiyorlar. Oturdukları yerden bir şeylerin olmasını istiyorlar. Boztepe sahasına ucube dikildi. Trabzon için bu bir rezilliktir. Spor basınına da, spor adamlarına da, sporcularına da karşı yapılan bir haksızlıktır. Daha önce bu haksızlık Ziya Bey’e de yapıldı. Ziya Bey’deki Özkan Sümer’in genç takımı, genç milli takımlara 9 oyuncu veriyordu. Gece bile sokak lambaları takılıp idmanlar yapılıyordu. Ziya Bey gitti. Yenicuma, Hacıkasım, Cumhuriyet mahallesinde futbol bitti. Boztepe gitti. Boztepespor, Necmiatispor ve Çukurçayırspor’da futbol bitti.Fatih Stadı da gitti. Söğütlü de gidince Akçaabat’ta da futbol bitecek.Yavuz Selim gitti mi, Trabzon’da bitecek. Peki biz bu durumda gençlerimizi nasıl kurtaracağız?

Biz spor kenti tarihimizle nasıl yüzleşeceğiz. Ben yüzleşeceğim ama onlar nasıl yüzleşecek?Bu tarihi vizyonu bize emanet ettiler ki bir sonraki vizyona emanet edelim diye. Ama ne yapıyorlar, yok ediyorlar. Yok edenler kimler biliyor musunuz? Trabzon halkı değil, Trabzon’u yönetenler. Halk Yavuz Selim kalmalı diyor. Onların kabahati yok. Orada futbol oynamış milletvekillerimiz var, TOKİ başkan yardımcısı var. Orada futbol oynayan TOKİ başkan yardımcısı oraya apartman dikemez. Eğer dikiyorsa para sadakatin, Trabzon’un, Trabzon’un geleceğinin önüne geçiyor demektir.

Bizi yönetenlerde var hata. Büyükşehir belediyesine ne kadar söylememize rağmen bir tane spor daire başkanlığı kurduramadık. Kadrosu var. Bir bütçesi olsun istediğin adamı oraya ata. Başında bir müdür olsun, personelleri olsun. Biz de projelerimizi sunalım. O projelerin bazılarını hayata geçirelim. Şimdi kültür müdürlüğünden spora destek istiyoruz. Sosyal işlerden spora destek istiyoruz. Spor müdürlüğü neden kurmuyoruz? Spora bakış açımız iyi niyetli değil. Spor adına neler yaptık? Gençler adına ne yaptık? İnsanlar kendilerini sorgulamalı.ASKF olarak projeleri hazırlıyoruz. Büyükşehir Belediyesi’ne, Gençlik Spor’a proje sunuyoruz. Ama dediğim gibi şehir sporu sevecek. Trabzon Valisi, Trabzon Belediye Başkanı, Milletvekilleri sporu sevecek. Bu konuda enBfazla desteği Süleyman Soylu’dan aldık. Biz ASKF’ye hiçbir şey istemiyoruz. Kulüplerimize destek olun yeter.

Trabzonspor’un geleceği transferlerde değil gençlerde. Bizler yabancı futbolcu çokluğu önemli değil, yabancı futbolcu çöplüğü olmayalım. Trabzonspor’un geleceği çok parlak yeter ki bu gençlerimize güvenelim ve şans verelim. Bugün Yusuf Yazıcı Abdulkadir’e şans verildi ama Trabzonspor’a en büyük iyiliği Sadi Tekelioğlu yapmıştır. Transfer yasağı koyulur diye gençlerin 5-6 tanesini profesyonel yapmıştır. Profesyonel olduğu için de o futbolcular bir yere gönderilmedi. İşte şimdi o futbolculardan faydalanıyorsun. Altyapıda Sadi Hoca’ya tanınan olanakların 5 katı Sadi Hoca’dan sonra gelenlere tanındı. Niye Sadi Temkelioğlu’na bu kadar imkan verilmedi? Verilseydi bu gençler iki katına çıkarılsaydı.

Trabzonspor altyapı için bir idman sahası yapıyor. Sahanın zemini 6 aydır duruyor.300 bin TL oraya harcayamıyoruz. Ama 50 milyonluk transferler yapabiliyoruz. Orası senin geleceğin. O saha yapılınca Trabzonspor altyapısı kullanacak, boş olan yerlerde de ASKF kullanacak. Trabzonspor kendi tesisindeki sahayı yapamıyor. Bakın oranın yapılmasının ne faydası var. Trabzonspor’un akademi takımları geliyor bazen bende idman yapıyor, bu kez amatör takımlar idman yapamıyor. Hepsi zincirleme birbirine giriyor. Kişisel kaprisler yüzünden Trabzonspor’un geleceğini karartmam. O gençler gelecek idmanlarını yapacak. Ben Trabzonspor yönetimi ile altyapısını bir tutmuyorum. Yönetim yanlış yapıyor diye altyapıya hizmeti kesemem.

Trabzonspor acilen genel kurula gitmesi lazım. Bu kaos ortamının ortadan kalkması lazım. Başkan daha güzel bir liste yapabilmeli. Ayrıca başkan da Trabzon’un eski başkanları asbaşkanlarını, yöneticilerini toplayarak istişare yapmalı.Yapmazsan uçuruma gidersin. Biz kötü bir şey demiyoruz. Kurtuluş reçetesi belli, altyapıya önem vereceğiz, sabredeceğiz, yönetim de genellikle Trabzon’dan, Trabzon’u bilen, Trabzonspor’u yaşayan insanlardan oluşacak. Bu kadar basit. Yarın yolda yürürken birisi, ‘Şu konuda yanlış yaptınız’, ‘bunu şöyle yapabilirdiniz’, diyebilmeli. Bunu diyebiliyorsa biz o zaman daha başarılı olmuş oluruz.

Editör: Haber Merkezi